lördag 3 november 2007

Världsmästaren Anand i tv-intervju

Världsmästaren Viswanathan Anand fick en hjältes välkomnande när han återvände till Indien den 17 oktober. En femhundra meter lång kortege drog genom Chennai. Vägen kantades av jublande folkmassor.

Han intervjuades på tv-kanalen NDTV i India Questions Viswanathan Anand. Här berättar han bland annat om känslorna kring VM-turneringen i Mexico City, men också om mindre trevliga upplevelser kring VM-matchen mot Garri Kasparov i New York 1995. Efter åtta remier i följd vann Anand det nionde partiet. I det tionde fick Kasparov chansen att omsätta en väl förberedd öppningsnyhet. Enligt Anand så kunde den idén mycket väl ha räckt för att vinna partiet, men Kasparov nöjde sig inte med att stillsamt omsätta idén. Han drog snabbt, enligt Anand för att visa att han hade allt under kontroll. När han hade utfört sitt drag reste han sig genast och skyndade ut mot vilorummet ”och slängde igen dörren efter sig”. Sedan vann Kasparov nästa parti också av bara farten och vann så småningom VM-matchen.

I New York lärde sig Anand ett och annat om hur viktigt det är att inte låta sig påverkas av motståndarens agerande. Sedan elva år tillbaka har han Aruna vid sin sida och han prisar hennes stöd och goda råd. Utöver att hålla honom lugn har hon förmågan av avläsa motståndarnas sinnesstämning och det kan enligt Anand vara till hjälp. I tv-intervjun dyker Aruna som synes upp på scenen mot slutet.

Anand berättar att han mötte Bobby Fischer i fjol men får inga följdfrågor om detta. Det kunde ju annars vara intressant att veta vad det mötet gav.

Vi har letat fram en film från nionde VM-partiet i New York 1995. Det var alltså det partiet som gav Anand ledningen med 5-4. Du behöver inte höja volymen för att höra dörren till Kasparovs vilorum slå igen: