onsdag 1 februari 2012

Fantomresultat av Hou Yifan

Idag var det Alexei Shirov som förlorade mot Hou Yifan i Gibraltar. Photo courtesy Alice Mascarenhas

I videosändningen från kommentatorrummet förklarade Nigel Short att Hou Yifan var på väg att göra något som han själv aldrig klarat av trots många försök: att besegra Alexei Shirov. Det är möjligt att spela upp videoklippet på turneringens hemsida. Sjuttonåriga Yifan vann partiet och gick med det upp i ensam ledning inför morgondagens slutrond med en prestationsranking på fantastiska 2892. Short kom också med ett gott råd till världsmästarinnan. Han tyckte att hon borde vara mera återhållsam med att ställa upp i damturneringar. Han rekommenderar alltså Judit Polgars recept, vilket låter som en god idé.

Hou Yifan har samlat ihop 7,5 poäng på de nio spelade ronderna och har en halv poängs marginal till fem förföljare. Länken till resultatservice finns som bekant under Aktuella turneringar i d.o.h. I morgon har hon vit mot andrerankade Sjachrijar Mamedjarov. Om två eller flera spelare slutar på samma poäng blir det särspel.

Slutronden börjar redan klockan 11. Förutom Hou Yifans parti finns det ett par möten i direktsändningen som ska bli extra skoj att följa: Judit Polgar-Viktor Kortchnoi och Emanuel Berg-Maxime Vachier-Lagrave.

Bäst placerade svenskar efter nio ronder: Pia Cramling och Emanuel Berg 6; Patrik Lyrberg (som förlorade mot GM David Alberto) och Jan-Olov Lind 5; Johan Henriksson, Eric Vaarala och Anders Pettersson 4,5 poäng.

Avkoppling på stranden: Pia Cramling, Ana Cramling-Bellon och Juan Bellon. Photo courtesy Alice Mascarenhas