torsdag 25 februari 2016

Inventering pågår – del 1

Brev från Eero Böök daterat den 13 april 1983.

De flesta passar väl på att kasta saker när de flyttar från en adress till en annan. Jag gjorde mig av med en hel del när jag lämnade min sexrummare på Östergårdsgatan med två stora källarförråd för drygt femton år sedan. Nu är jag i gång igen med utrensning och det är kartonger med arkivpärmar som inventeras. En del brev och dokument kommer att sparas, annat hamnar i soptunnan. Det är en tuff gallring.

Jag sparar exempelvis breven från Theodor Kallifatides, som var stödprenumerant på Schacknytt. Om jag minns rätt var det han som i en tidningsintervju förklarade att om han hamnade på en öde ö och fick välja sällskap av en person så blev det Pia Cramling. Där skulle de sitta och spela schack dagarna i ända. Brevet till mig handlar om en kombinationsövning i Schacknytt nummer 8/1983. Jag avnjuter än en gång inledningen på brevet: ”Jag är en mycket nöjd prenumerant av Schacknytt. För oss olyckliga schackälskare är tidskriften en lisa för själen.” Kombinationens lösning förbryllade honom och jag kom till undsättning.

Det finns också kopior på brev som jag har skrivit, som ett till Jan Løfberg den 27 december 1982. Det handlar i huvudsak om hans stora Larsenprojekt: ”Som du kanske såg råkade jag för ett tag sedan skriva i Schacknytt att du höll på att lägga 'sista handen' vid projektet, något som Dagens Nyheter sedan citerade i en torsdagsspalt. Det stämmer tydligen inte helt.” Det stämde i själva verket inte alls: ”LARSEN” låg klar först trettiotvå år senare ...

* * * * *


Som sagt, det är Saltimporten Canteen som är Malmö bästa lunchrestaurang vilket åter bekräftades när jag var där idag i sällskap med dottern Lisa (bilden ovan med det vegetariska alternativet, Lisas val, närmast kameran). Finlunch med kaffe för en hundring. Rekommenderas livligt.

Citat från Sydsvenskan, 8 januari 2016: ”Vi bad juryn utse bästa snabblunch och finlunch, men det slutade med samma vinnare i båda klasserna. Ola Rudin och Sebastian Persson på Saltimporten Canteen på Grimsbygatan skulle egentligen arrangera kurser och festmiddagar efter åren på finkrogen Trio, men av en slump drog de igång en lunchrestaurang och nu har gästkontakten på Saltimporten Canteen blivit deras främsta drivkraft.”