torsdag 4 februari 2016

Särspel i Gibraltar

En upplevelse rikare: Erik Blomqvist mot Vishy Anand. Foto: John Saunders

Det blev ett mycket dramatiskt slut i Gibraltar. Med åtta spelare i tätgruppen inför sista ronden var det upplagt för att det skulle utmynna i ett särspel. Så blev det och det var Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave som fick göra upp med kortare betänketid. ”Om det varit någon annan spelare än MVL hade det varit över efter två särspelspartier”, förklarade Nakamura. Efter fyra remier var det dags för harmageddonpartiet. Det blev lottdragning om färgerna och Nakamura kunde glädja sig åt att få svart med en minut mindre men med turneringsseger i händelse av remi. Nakamura vann det partiet och menade att om det varit MVL som fått svart vid lottdragningen så hade fransmannen vunnit turneringen.

Nils Grandelius avslutade med remi mot Markus Ragger. Nils var bonde över i ett slutspel med olikfärgade löpare och det räckte inte för att kliva över remigränsen. I allt en lyckad turnering för Nils. Nu kan han bland annat se fram emot kvalificeringsturneringen till Norway Chess i Fagernes 23–26 mars. Där möter han Jon Ludvig Hammer, Hou Yifan och Aryan Tari. Hammer vann kvalificeringsturneringen i fjol. När Hou Yifan anländer till Norge har hon VM-matchen mot Maria Muzychuk bakom sig (Lviv 1–19 mars). Tari gjorde ett resultat i Gibraltar nästan i paritet med Nils fina turnering. Efter tre ronder med långpartier (3 poäng för vinst och 1 för remi) blir det tre ronder med snabbschack (2 poäng för vinst och 1 för remi). Det som står på spel är alltså en plats i Norway Chess, där bland andra Magnus Carlsen väntar.

Erik Blomqvist fick chansen att spela mot Vishy Anand och han gick friskt till verket, en berömvärd inställning. Det blev ett rafflande slut där Anand fick chansen att briljera.

Erik Blomqvist – Vishy Anand
Svart drar


Efter 29.Dd4 måste svart parera hotet h2-h4 med ett eventuellt kvalitetsoffer på f6 i sikte, till exempel 29...Te1+ 30.Tf1 Le3 31.Dh4 med dynamisk jämvikt. Då är 31...Lg5 med dragupprepning på gång en möjlig fortsättning.
29.Db4?
Hotet h2-h4 finns kvar men nu finns en bra parad.
29...Te1+ 30.Tf1 Txf1+ 31.Sxf1 Te8
Om damen stått på d4 hade det draget avfärdats med 32.Td8.


Nu är Te2 ett avgörande hot. Därtill svagheten på första raden ...
32.Lc4
Det förhindrar Te2, men så har vi det andra problemet.
32...Te1 33.Ld3


33...Se4! 34.f6
På 34.Dd4 följer 34...Le3.
34...Lxf6 35.uppg.

Resultat rond 10
Slutställningen (före särspelet)
Svenskarnas resultat