söndag 15 maj 2016

EM i Gjakova – rond 3

Baadur Jobava finns med bland de nio som har full pott i EM efter tre ronder. Foto: Stefan Printz

Tre ronder spelade vid EM i Gjakova och Nils Grandelius är på rätt kurs. Det var en övertygande vinst mot Kirill Stupak. Nils står på 2,5 poäng. Erik Blomqvist hade initiativet mot Michail Kobalia men partiet vände i tidsnöden och Erik förlorade. Jan-Olov Lind har hamnat i schweizerhissen som har inneburit att han omväxlande spelar mot lågrankade och stormästare. Det gäller att kliva ur hissen på rätt sätt.

När jag spelade igenom alla de direktsända partierna var det speciellt ett drag som tilltalade mitt sinne för schacklig skönhet. Här är delikatessen:

Paco Vallejo – Mladen Palac 
Vit drar


24.d6!!
När det gäller brödtext har jag fått lära mig att utropstecken strängt taget bara hör hemma på vykort. Här skulle jag egentligen vilja sätta tre utropstecken men mitt måttlighetstänkande övervinner denna lust. Men njut, stanna upp och njut!
24...Lxd6
24...Dxd6 faller på 25.Txh8 Txh8 26.Lxb5 Dc7 27.Lxa6+ Kb8 28.Lg3 Ld6 29.Txd6.
25.Txf6 De7


26.De4!
Det instängda tornet har gjort sitt. Nu tar andra krafter över.
26...Dxf6 27.Dc6+ Kb8 28.Le4


28...uppg.
Det är matt på gång, till exempel 28...De7 29.Da8+ Kb7 30.Db7 matt.

Resultat rond 3
Poängställningen
Lottning rond 4

* * * * *

Dottern Lisa har tröttnat på att pendla över Sundet och har bosatt sig i Köpenhamn, det vill säga i stort sett nästgårds. Jag besöker henne mycket gärna där över. Det blev en skön sommardag i Köpenhamn i torsdags. Ännu en upptäcktsresa.

Det sportsliga utbytet: Lisa vann som vanligt vår backgammonmatch medan jag nog var ett strå vassare i bordtennisen (foto: Lisa). Där bollade vi bara. När jag fått in ett slag med kraftig backspin – bollen studsar på motståndarens planhalva och återvänder blixtsnabbt till min planhalva – tyckte jag att det var läge att sätta punkt och dra i väg till ett av mina nya favoritställen: The American Pie nära Gråbrødretorv. Matpajer på det underbart mysiga stället och dessertpajer plus cappuccino i en påse. Efter en kort promenad packade vi upp i Kongens Have, en av köpenhamnarnas centralt belägna picknickplatser. Och solen sken.

På hemvägen i Vesterbro tittade vi in i Absalons kirke, som inte längre har någon religiös funktion. Det har blivit en fantastisk mötesplats – läs mer om det här. Lisa berättade att det även spelas schack där vissa kvällar. Det tänker jag kolla upp en annan gång. Rapport kommer.


Efter torsdagen i Köpenhamn blev det fredag–lördag i Göteborg. Med åren har det blivit allt viktigare för min del att det finns ett kamratligt umgänge kring de få turneringar som jag spelar med i. Vikten av poängplockning har tonats ner efter hand som förmågan att finna de rätta dragen har reducerats av naturliga orsaker, ålder och inaktivitet. Av samma skäl är jag numera lika gärna åskådare som aktiv schackspelare.

Stämningen under SK Kamraternas minnesturnering för vännen Ingemar Johansson var just kamratlig på ett skönt sätt. Visst gjorde feldragen ont men det var en tillfällig, överkomlig smärta.

Ingvar Andréasson tycktes stå i en klass för sig med sju raka vinster. På bilden (foto: Christer Olesen) visar han ett av sina partier vid eftersitsen på Gyllene Prag.

Det blev ett trettiotal deltagare i en klassisk schacklokal, Annedalsgården, som var Kamraternas spellokal 1961–1974. Förhoppningsvis blir minnesturneringen ett årligen återkommande evenemang.

Läs mer om Ingemar Johanssons minne på Kamraternas sajt.