tisdag 30 augusti 2016

I väntan på schackspelarna

Schackborden är på plats i Kristallhallen i Baku inför OS, som startar på fredag. Foto: bakuchessolympiad.com

Väntan på visum för inresa till Azerbajdzjan har varit ett stående tema i sociala medier de senaste veckorna. Nigel Short berättade att hans och övriga engelska lagmedlemmars fotografier hade underkänts av de azeriska myndigheterna. För hans del var det samma foto som han har i sitt pass. I torsdags meddelade Short så att fotografierna hade omvärderats och godkänts. Visum har beviljats. Resan till Baku verkar säkrad för de engelska OS-lagen.

Olympiadens officielle fotograf, spanjoren David Llada, var bland dem som fick vänta länge på sitt visum. Det dök upp häromdan. Det lutar kanske åt att arrangörerna klarar tidsnöden, att det ordnar sig i sista minuten.

Bland dem som fortfarande väntar på visum är de svenska lagen ett dygn före avresan imorgon kväll. En del reser från Stockholm, andra från Köpenhamn. Det ska bli skönt att så småningom se dem på bilder från spellokalen, Kristallhallen i Baku.

Nick Faulks från Bermuda verkar inte särskilt orolig dagarna före avfärden:
As to visas, which could certainly have been handled better, the organisers are providing anyone whose visa is stuck at the Ministry with a Letter of Invitation which will get them a visa on arrival at Baku Airport. I am potentially in that position myself, and am not at all troubled.
På hemmaplan är Team ”Inte bara schack” klart för närkamp. Tangenterna är putsade, skärmarna avtorkade, uppladdningen har börjat. Och det krävs inte något visum för att besöka denna gränslösa blogg.