Kinaettan Ding Liren debuterar i Sinquefield Cup. Foto: grandchesstour.org
GÖSTA SVENN:
Det var inte alldeles lätt att komma fram till direktsändningen, för de så att säga tekniska problemen berodde på att min dotter Stella, 4 år, hade lagt beslag på både datorskärm och hörlurar. Hon älskar kommentatorerna Jennifer Shahade och Yasser Seirawan och deras utstrålning.
”I’m trying to getting the zen of the position”, urskiljer jag att Seirawan säger. Något spännande är uppenbarligen på gång i ett av partierna. Jag ber dottern att få låna datorn och lurarna. ”Nej”, svarar hon ampert och drar med musen i några pjäser på diagrammet, ”jag kollar på några varianter nu.” Innan mamma Helena lyckas få henne intresserad av nattlektyr i form av Bamse ropar Stella från sovrummet: ”Men var är Maurice?” Jo, Maurice Ashley var också där i direktsändningen. Han redde med sedvanlig entusiasm ut vad som var vad bland datorvarianterna.
Vladimir Kramniks ersättare Peter Svidler verkade jetlaggad och gjorde en sömnigt grov bortsättning.
Veselin Topalov – Peter Svidler
Svart drar
Svidler hade tänkt spela 25...Tb3, men så såg han en ”enklare” remiväg.
25...Tb4?? 26.Dc3! Sxd4
Tvunget.
27.Dxb4 Se2+
Efter det planerade 27.Kh2 Sxc1 28.Db8+ Kh7 29.Db1+ Sd3 30.Se1 klarar sig svart med 30...De5+! men tyvärr inte efter
28.Kh1!
Det är ju inte schack på e5 i ovannämnda variant. Därför:
28...uppg.
Topprankade Maxime Vachier-Lagrave försvarade sig fyndigt i ett svårt läge mot Anish Giri och höll remi. Den i dessa sammanhang debuterande kinesen Ding Liren spelade en säker remi mot fjolårsvinnaren Levon Aronian. I det amerikanska derbyt valde Wesley So en gammal stökig katalansk variant med dubbelbönder på a-linjen mot Hikaru Nakamuras trippelbönder på c-linjen. Naka hittade inte rätt efter sitt kvalitetsoffer och i slutställningen brydde han sig inte ens om att testa en liten fälla:
Wesley So – Hikaru Nakamura
Svart drar
Seirawan och Shahade varnade i studion för 38...Ld3 39.Tb6 f5 40.Txa6?? b2! men vit vinner med 40.Td6 följt av slag på d5 och en pö-om-pö-vinst i slutspelet. Det var för övrigt första gången So besegrade Nakamura i ett långparti.
Världsmästare Magnus Carlsens (och i viss mån utmanare Sergej Karjakins) frånvaro märks givetvis. Kanske på det sätt som studion påpekade apropå premiärrondens sist avgjorda parti.
Vishy Anand – Fabiano Caruana
Svart drar
Fabiano Caruana hade befunnit sig i lätt tidsnöd och stått sämre, men med tanke på sin nu aktiva position kunde han tämligen riskfritt ha spelat på vinst med 42...Tg7. Det hade Carlsen gjort sju dagar i veckan, trodde trion i studion. Caruana valde dock att ta ut remischackarna med 42...Dxg2+ osv.
Skillnad i attityd mellan världsmästaren och den eventuellt framtida utmanaren Caruana, antyddes det.
Rond 1
Ding Liren – Levon Aronian remi
Wesley So – Hikaru Nakamura 1-0
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave remi
Vishy Anand – Fabiano Caruana remi
Veselin Topalov – Peter Svidler 1-0
Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chess.com, Chessbase och Chess24.
Rond 2 (lördag kl 20)
Levon Aronian – Peter Svidler
Fabiano Caruana – Veselin Topalov
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand
Hikaru Nakamura – Anish Giri
Ding Liren – Wesley So
* * * * *
Björn Ahlander finns med i ledargruppen efter första dagen i Cellavision Chess Cup. Foto: Lars O A Hedlund
Björn Ahlander och Daniel Semcesen fanns med bland dem som ställde i ordning spellokalen dagen innan Cellavision Chess Open i Lund körde i gång. Båda är medlemmar i arrangörsklubben Lunds ASK. Det är inte utan att man unnar dem som dukar fram till festen också bra utbyte av den. Det fick de vid fredagens fyra snabbschacksronder: båda finns med i den kvintett som tagit full pott så här långt. De andra tre är Sergej Volkov, Zbigniew Pakleza och Mads Boe. Poängställningen.
En intressant ställning från fredagens spel med topprankade Sune Berg Hansen inblandad:
Tor Fredrik Kaasen – Sune Berg Hansen
Vit drar
I snabbschack får man ofta njuta av de läckra möjligheterna i efterhand – som här. Vinsten vinkade med 21.Sd7! Dd6 22.Sxd5!. Damen kan ju inte ge sig på någon av springarna för gaffeln på f6, som hur som helst hotar liksom Dxc5. Och det finns möjligheter att förstärka offensiven med drag som Db2 och Td1.
21.Sd3? Dd6 22.Sxd5 Dxd5 23.Sxc5 Tac8 24.Tbc1 Sh4
Grundtemat är gaffelhoten på f6. Här fanns en sista möjlighet att laborera med besticket: 25.Se4!?, till exempel 25...De6 26.Sc3 och bindningen är mindre obehaglig än tidigare.
25.e4 Dh5 26.b6
Vit ville inte vara med om b7-b6, men nu kommer han ur askan i elden.
26...Te5 27.Sd7?
Efter det kluriga 27.Dd3 Texc5 28.Txc5 Dxc5 29.g3 får vit tillbaka pjäsen, men det då uppkomna slutspelet är bra för svart. Det blir ett abrupt slut efter partidraget.
Nu får vit inte ens tillfälle att ordna gaffeln på f6, som ändå inte hade räddat vit i det här läget.
27...Sf3+! 28.uppg.
På 28.gxf3 följer ju 28...Tg5+ 29.Kh1 Dxf3 matt.
Det glädjer mig mycket att träffa Ulf Andersson igen. Han är i Lund som kommentator.