lördag 30 juni 2018

SM i Ronneby – rond 1

Jonny Hector, en av första rondens två vinnare i Sverigemästarklassen. Foto: Lars O A Hedlund

Med omkring 600 SM-deltagare blev det fullbelagt på Ronneby Brunn Hotell. För min del innebär det att första och sista natten får tillbringas på ett hotell i Karlshamn. I receptionen där fick vi beskedet att vi kunde komma från Karlshamn till Ronneby Brunn på en kvart, tjugo minuter. Det var nog ett försök att sälja in hotellrummen för hela veckan.

Min reskamrat Christer Olesen förvandlades till en rallyförare och efter 40 minuter var vi framme. Till all lycka fann vi en parkeringsplats och efter en språngmarsch satt jag vid brädet prick klockan två, tidpunkten för rondstart. Min motståndare Bertil Westergren kom med andan i halsen några minuter senare. Jag tror att vi var ungefär lika trötta. Han glömde att använda karbonpappret i protokollboken och jag placerade det med fel sida upp. Jag till Bertil efter partiet: ”Karbonpapper är väl nåt som hör förra seklet till?” Bertil: ”Det gör vi också.”

De tio i Sverigemästarklassen verkade mer avspända när de äntrade scenen lite senare för rondstart klockan tre. Vad som hände där uppe gick mig nästan helt förbi. Det får bli bättre koll i fortsättningen, och då får jag också mycket välkommen hjälp från Kamraterna Göteborg. Jag noterar i alla fall att Nils och Jonny, före detta Malmöbor som numera bor i Danmark, vann sina partier.

Sverigemästarklassen rond 1
Hans Tikkanen – Axel Smith remi 
Jonny Hector – Pia Cramling 1-0 
Jonathan Westerberg – Oskar von Bahr remi 
Jung Min Seo – Tiger Hillarp Persson remi 
Nils Grandelius – Erik Blomqvist 1-0

Partierna genomspelbara
Direktsändningen med Stellan Brynell som kommentator
Resultatservice

Det blir senare rondstart imorgon med anledning av kongressen. Förhoppningsvis blir det en bra dag för valberedningen.

Sverigemästarklassen rond 2 (söndag klockan 16)
Axel Smith – Pia Cramling 
Hans Tikkanen – Jonathan Westerberg 
Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 
Oskar von Bahr – Nils Grandelius 
Erik Blomqvist – Jung Min Seo

* * * * *

MONTCADA. Efter sju ronder är Iyer Akash i ensam ledning på 5,5 poäng. Ralf Åkesson spelade remi mot en indier och har 3,5 poäng. Resultat och partier.

fredag 29 juni 2018

Dags för SM i Ronneby

Nils Grandelius är topprankad i Sverigemästarklassen. Foto: Lars O A Hedlund

Dags att plocka fram resväskan: Ronneby nästa. SM-veckan startade idag med weekendturneringar och imorgon börjar det på allvar med kampen om SM-titlarna.

Sverigemästarklassen rond 1 (lördag klockan 15)
Hans Tikkanen – Axel Smith 
Jonny Hector – Pia Cramling 
Jonathan Westerberg – Oskar von Bahr 
Jung Min Seo – Tiger Hillarp Persson 
Nils Grandelius – Erik Blomqvist

Man kan redan nu börja spekulera om remiprocenten på tisdag i denna och andra grupper. Det är avspark i åttondelsfinalen Sverige–Schweiz klockan 16 den dagen. Förhoppningsvis blir det sedan en sen kvartsfinal fredag eller lördag. Semifinalerna är post-Ronneby.

Jag och alla andra SM-deltagare kan väl tycka att det är lite bekymmersamt att det inte funnits tid för schackliga förberedelser mellan fotbollsmatcherna. Det ska hur som helst bli skoj att sätta sig vid brädet igen.

Resultatservice

* * * * *

CESKE BUDEJOVICE. Torbjörn Glimbrant låg på delad andraplats inför dagens slutrond, men efter en förlust mot ukrainaren Artem Omelja halkade Torbjörn ner till nionde plats. Omelja delade förstaplatsen med tjecken Alexey Kislinsky, som hade bäst särskiljning av de båda. Resultat och partier.

MONTCADA. Iyer Akash och Sharma Himanshu, båda från Indien, delar förstaplatsen efter fem ronder på 4,5 poäng. Ralf Åkesson har 3 poäng och i nästa rond möter han liksom i tidigare ronder en indier. Resultat och partier.

* * * * *

Och efter fotbolls-VM intar jag min åskådarplats vid Xtracon Chess Open i Helsingør. Jag har inte koll på deltagarrekordet där, men misstänker att dagsnoteringen 356 deltagare bäddar för ett nytt rekord. Och det finns plats för fler.

torsdag 28 juni 2018

Magnus Carlsen i Europacupen

Magnus Carlsen laddar för VM-matchen. Foto: Lennart Ootes, GCT

Enligt norska Aftenposten lutar det åt att Magnus Carlsen ställer upp för norska klubblaget Vålerenga i Europacupen i Halkidiki den 11–19 oktober. Det är också troligt att Nils Grandelius är med i det laget. Det skulle ju vara en skön syn med Magnus och Nils sida vid sida i samma lag. Efter Europacupen är det bara tre veckor till VM-matchen startar i London.

Senast Carlsen var med i Europacupen var för tio år sen i just Halkidiki. Då var det deltagarrekord med 85 lag. De grekiska arrangörerna har nu förhoppningar om att det rekordet ska slås. Carlsen kan fungera som en magnet.

Det är ännu oklart om Carlsen ställer upp i Batumi-OS.

* * * * *

CESKE BUDEJOVICE. Det blev remier på de fyra toppborden i näst sista ronden, däribland i mötet mellan ukrainaren Michail Belous och Torbjörn Glimbrant. Efter dagens åttadragsremi leder Alexey Kislinsky på 6 poäng, en halva före bland andra Torbjörn. I sista ronden har Torbjörn vit mot ukrainaren Artem Omelja. På toppbordet möts turneringens två stormästare, Petr Velicka mot Kislinsky. Resultat och partier.

MONTCADA. I fjärde ronden förlorade Ralf Åkesson mot B Vignesh. Imorgon väntar en femte spelare från Indien på Ralf, som fjärmat sig alltmer från direktsändningen. P Iniyan – från Indien – är ensam om fyra raka vinster. Montcada ligger alltså inte i Indien utan i Spanien. En partiställning från dagens skörd:

P Iniyan – Daniel Garcia Ramos 
Vit drar

27.Sf5! Dg8
Eller 27...Se5 28.Dxf6+ Kg8 29.Sh6+ Kf8 30.Dxe5 med matt på gång.
28.Te8 uppg.
Resultat och partier.

onsdag 27 juni 2018

Mästarmissen och Margarita

Maxim Matlakov, topprankad i Jaroslavl. Foto: ruchess.ru

Världens för tillfället starkaste turnering är sannolikt ryska ”Högsta ligan” i Jaroslavl. Det är en kvalturnering till ryska superfinalen. De fem främsta i Jaroslavl går vidare. Det finns 36 stormästare bland de 54 deltagarna. Prissumman är på 5 miljoner rubel, motsvarande ungefär 704 000 kronor. Där ligger Ronneby i lä. Idag spelades rond 2.

Parallellt med öppna klassen arrangeras Högsta ligan i damklassen, och det är därifrån jag har hämtat följande partiställning:

Ksenia Legenko – Margarita Potapova 
Vit drar

I partiet följde mästarmissen 23.S6e5? och efter ytterligare 35 drag satt Margarita som segrare. I diagramställningen finns ett underbart damoffer där löparen på g2 kunde ha fått en hjälteroll: 23.Dxf7+!! Kxf7 24.Ld5+ Te6 25.Lxe6+ Ke8

analys

26.Lxd7+ Kf7 27.Le6+ Ke8 28.Lxc8+ Kf7 29.Le6+ Ke8 30.Lh3+ Kf7 31.Td7+. Ett damoffer följt av sju urstarka löpardrag. Magiskt.

Resultat och partier i öppna klassen.

* * * * *

CESKE BUDEJOVICE. Torbjörn Glimbrant har mött två betitlade spelare: han förlorade mot GM Petr Velicka och idag blev det remi mot IM Gabor Nagy. I övriga fem partier har han tagit 4,5 poäng. Snyggt jobbat så här långt med två ronder kvar. GM Alexey Kislinsky är i ensam ledning på 5,5 poäng och Torbjörn finns med i en grupp på ett halvdussin spelare med 5 poäng. Från Kislinskys dagsverke:

Alexey Kislinsky – Michail Belous 
Vit drar

I partiet norpade Kislinsky en viktig bonde: 20.Txf5! De7 21.Tf1 med klar fördel för vit. Poängen är alltså att det inte går att slå tornet: 20...exf5 21.Lxc5+ Te6 22.Sg7 matt.
Resultat och partier.

MONTCADA. Ralf Åkesson har mött tre spelare från Indien och efter två remier blev det en vinst idag. Fyra spelare har full pott efter tre ronder. Resultat och partier.

tisdag 26 juni 2018

Rysk seger i OSS International

Carsten Høi bekräftade på något vis sin stormästarvärdighet genom att åter klara GM-normen. Foto: Lars O A Hedlund

I Oslo SS International bullade Carsten Høi upp det ena kungsangreppet efter det andra. Den 61-årige dansken blev ung på nytt. I näst sista ronden var det Tiger Hillarp Persson som utsattes för Høis offensivlusta. De är för övrigt klubbkamrater i Brønshøj Skakforening.

Carsten Høi – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar

35.Txb4! Le8
Efter 35...axb4 36.Dxe6+ hänger löparen på c6.
36.Tb1 Lxh5 37.Dxh5 De7 38.Te1


Vit har två lätta pjäser för torn, och svarts tunga pjäser samarbetar dåligt. Svart är förlorad.
38...e5 39.dxe5 fxe5


40.Txe5
En av flera vinstvägar. Tornet på b7 är en sorglig syn.
40...Txf2+
Kungen får flyktfältet f8, men det är lika hopplöst som allt annat.
41.Kxf2 Dxe5 42.Dg6+ Kf8 43.h7 Dg7 44.Df5+ Ke7 45.c6 Tb8 46.Dd7+ Kf8 47.Dxg7+ Kxg7 48.Sxc7


48...uppg.

Inför slutronden ledde Andrej Deviakin en halv poäng före Carsten, som hade fått sitt lystmäte av dramatik och kom överens om remi med Aleksandr Ostrovskiy efter tolv drag. Det fick Deviakin att bjuda Tor Fredrik Kaasen remi efter sitt artonde drag, och även det anbudet antogs. Det blev en fridfull eftermiddag på toppborden. Förstapriset till Deviakin och andrapriset till Høi.

I sista ronden fick Tiger Hillarp Persson möta en av många lovande norska juniorer, 17-årige Sigurd Kjelsbol Huse. Det blev en kampremi. Resultat och partier.

* * * * *

MONTCADA. Ralf Åkesson har valt bort SM till förmån för en öppen turnering i Spanien, Montcada i stället för Ronneby. I första ronden blev det remi mot Sharma Isha, en flickjunior från Indien. Det vimlar av indiska spelare i turneringen: det är 41 spelare från Indien mot exempelvis 31 från Spanien. Ralf är ende nordbo i sällskapet. Och i andra ronden får han möta – en indier. Resultat och partier.

CESKE BUDEJOVICE. Torbjörn Glimbrant kopplar gärna av med en sommarturnering i Tjeckien, och som elfterankad i Ceske Budejovice Open kan han förväntas ha något att säga till om i tätstriden. Efter fem ronder ligger han en halva efter ledarkvartetten. Resultat och partier.

Uppladdningen inför VM-matchen

Magnus Carlsen åker till Saint Louis. Foto: Lennart Ootes, GCT

Det var naturligtvis en stor besvikelse för Grand Chess Tour-arrangörerna att inte kunna räkna in Magnus Carlsen bland årets nio ordinarie spelare. Men med stor glädje kan GCT nu meddela att Carlsen har accepterat ett wildcard för spel i Sinquefield Cup i Saint Louis 17–28 augusti. Plåster på såren. Det lär bli sista mötet mellan Carlsen och Fabiano Caruana före VM-matchen i november. 

Innan dess ska Carlsen också vara med i Biel den 22 juli–1 augusti, där han möter Sjachrijar Mamedjarov, Maxime Vachier-Lagrave, Peter Svidler, David Navara och schweizaren Nico Georgiadis i en dubbelrondig turnering.

* * * * *

OSLO. Tiger Hillarp Persson vann sina två måndagspartier i Oslo SS International. Ställningen i toppen efter sju ronder: Andrej Deviatkin 6; Carsten Høi och Boris Chatalbashev 5,5; Tor Fredrik Kaasen och Tiger 5 poäng. Resultat och partier.

söndag 24 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 5

Hikaru Nakamura segrade i Paris. Foto: Lennart Ootes, GCT

Bortsättningar hör blixtpartier till, men på det hela taget brukar man kunna skilja på kvalitén i turneringar med världseliten jämfört med fria blixthajspartier på kaféer. Men i enskilda partier är det inte sällan omöjligt att särskilja de båda kategorierna. Olycksalige Fabiano Caruana stod för dagens bortsättning i Paris:

Vishy Anand – Fabiano Caruana 
Svart drar

Efter 51...Kd7?? 52.Sxc5+ var det bara att ge upp.

Jag har sett kommentarer som går ut på att om VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Caruana liksom föregående VM-match går till särspel med kort betänketid så är Caruana chanslös. Nu tror jag inte att man ska dra för stora växlar på Caruanas dåliga spel i Leuven och Paris. Efter en välbehövlig semester och goda förberedelser kan han säkert ge Carlsen en hård match även om den går till särspel.

I Paris ledde Wesley So efter första, andra och tredje dagen, och efter fjärde dagen var Sergej Karjakin i topp. Men efter femte och sista dagen hade de förpassats till tredje respektive andra plats av slutlige vinnaren Hikaru Nakamura. Det har annars varit lite tunnsått med förstaplatser för Nakamura på sistone. Sista dagen stod So för övrigt för ett ovanligt blixtresultat: efter en vinst radade han upp åtta remier.


Wesley So lyckades inte upprepa triumfen från Leuven. Foto: Lennart Ootes, GCT

Slutställningen
Hikaru Nakamura 23; Sergej Karjakin 21,5; Wesley So 21; Levon Aronian 20; Maxime Vachier-Lagrave 19,5; Vishy Anand 17; Alexander Grisjtjuk 16; Sjachrijar Mamedjarov 15,5; Fabiano Caruana 13,5; Vladimir Kramnik 13 poäng.

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *


De tre främsta i IM-turneringen i Bremen: Miroslaw Grabarczyk (tvåa), Oleksii Molchanov (etta) och Björn Ahlander (trea). Foto: werder.de/schach

BREMEN. Remier på toppborden i sista ronden cementerade ställningen i toppen: Oleksii Molchanov vann närmast före Miroslaw Grabarczyk och Björn Ahlander. Resultat och partier.

TEPLICE. Till slut var det sex spelare på 7 poäng i Teplice Open, där ryssen Jevgenij Romanov hade bäst särskiljning och utropades till turneringsvinnare. Oskar von Bahr vann i sista ronden och samlade ihop 6 poäng. Hans prestationsrankning var en aning bättre än hans elotal; ett okej genrep inför SM i Ronneby. Resultat och partier.

HERSONISSOS. David Bit-Narva fullbordade en lyckad turnering med vinst mot greken Georgios Kadianis. Med sina 7 poäng slutade David på en utmärkt femte plats i Hersonissos Open.

Georgios Kadianis – David Bit-Narva 
Vit drar

Ett av dessa tornslutspel där torn och två bönder (på f- och h-linjen, eller som här på a- och c-linjen) mot torn inte vinner vid korrekt spel. Men då måste man ha läst på ordentligt. Nalimovs slutspelsbas anger två remidrag: 54.Ka2 och 54.Ka3. Kadianis spelade 54.Kc2? och David hittade rätt hela vägen hem. Hela partiet.

Theo Hommeles, en veteranspelare och IM från Nederländerna, vann turneringen på 7,5 poäng. Resultat och partier.

ORTISEI. En anmärkningsvärd slutrond i ad Gredine Open: inte en enda remi på de tio toppborden och svartspelarna vann sju av de partierna. Bland svartvinnarna fanns ledarduon Ivan Saric och Rameshbabu Praggnanandhaa. Saric hade bäst särskiljning men Praggu kunde ju glädjas åt stormästartiteln. Håkan Hansson spelade remi i sista ronden och fick ihop 2,5 poäng. Resultat och partier.

OSLO. Tiger Hillarp Persson fick nöja sig med en remi i dagens dubbelrond i Oslo SS International. Det var en sur remi:

Tiger Hillarp Persson – Aleksandr Ostrovskiy 
Vit drar

Här leder 32.Dc4! till tornvinst. Tiger spelade 32.Dg5+ med bibehållen fördel. I partifortsättningen missade han fler vinstvägar. Hela partiet. Det påverkade nog spelet i kvällsronden ...

Efter fem ronder är det ett halvdussin spelare i topp på 4 poäng. Resultat och partier.

Grand Chess Tour i Paris – dag 4

Sergej Karjakin besegrade Wesley So och tog över ledningen. Foto: Lennart Ootes, GCT

Med söndagens nio ronder kvar leder Sergej Karjakin säsongens andra GCT-etapp. Han rivstartade blixtturneringen med 5,5 av 6, och även om han fick nöja sig med 1 av 3 i lördagens sista ronder, så räckte det för att hålla konkurrenterna bakom sig. Det var med vinsten mot Wesley So i rond 4 som han tog över ledningen.

Ställningen inför sista dagen
Sergej Karjakin 17,5; Hikaru Nakamura 16,5; Wesley So 16; Maxime Vachier-Lagrave 15; Levon Aronian 14; Vishy Anand 12,5; Sjachrijar Mamedjarov 11,5; Alexander Grisjtjuk 11; Fabiano Caruana och Vladimir Kramnik 10,5 poäng.

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander satt med en merbonde efter femton drag mot David Kardoeus, och den här gången räckte det till vinst. Tätmannen Oleksii Molchanov vann också. Inför sista ronden leder Molchanov på 5,5 poäng, en halv före Björn och Miroslaw Grabarczyk. Resultat och partier.

TEPLICE. I näst sista ronden i Teplice Open spelade Oskar von Bahr remi och nu ligger han ointagliga 1,5 poäng efter ledartrion. Resultat och partier.


David Bit-Narva är het på Kreta. Foto: Lars O A Hedlund

HERSONISSOS. David Bit-Narva bet sig fast i tätstriden i Hersonissos Open med vinst mot norrmannen Lucas Ranaldi. David har gjort en strålande turnering och höstat in 6 poäng (och 42 elopoäng) så här långt. I sista ronden möter han en något lägre rankad grekisk junior. Theo Hommeles är i ensam ledning på 7 poäng. Resultat och partier.


Rameshbabu Praggnanandhaa, tolvårig stormästare. Foto: server24chess.com

ORTISEI. Det har skrivits schackhistoria i Ortisei, Italien. Tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa ordnade den slutgiltiga GM-inteckningen i ad Gredine Open redan i näst sista ronden. Han blir den näst yngste stormästaren genom tiderna efter Sergej Karjakin. Mer om det hos Chessbase. Inför sista ronden delar Praggu förstaplatsen med topprankade Ivan Saric. Resultat och partier.

OSLO. Tiger Hillarp Persson har 2,5 poäng efter de tre första ronderna i Oslo SS International. Han delar fjärdeplatsen med bland andra danske veteranen Carsten Høi, som fick till det i rond 3 mot turneringens tredjerankade spelare:

Carsten Høi – Alexei Lugovoi 
Vit drar

19.Dxh5!!
Bravo Carsten!
19...gxh5 20.Tg1+ Lg7 21.Lxg7 De8 22.Lh6+ Kh8



23.Lg5!
Svarts alla tunga pjäser är hjälplösa i försvaret.
23...h6
På 23...Kg7 finns en härlig löparmanöver: 24.Le7+ Kh6 25.Lf6 och det är inte lönt att offra damen för att förhindra 26.Lg7 matt.
24.Lf6+ Kh7 25.Tg7+ Kh8 26.Lh3



Vit är beredd att fylla på med Td1-g1.
26...uppg.

Resultat och partier.

fredag 22 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 3

Wesley So segrade i snabbschacksturneringen. Foto: Lennart Ootes, GCT

Wesley So har fint flyt och efter triumfen i Leuven blev det nu en förstaplats i snabbschacksturneringen i Paris. I andra ändan av tabellen: Fabiano Caruana lyckades undvika sistaplatsen, men i dagens upphämtning med vinster mot Vladimir Kramnik och Levon Aronian hade även han flyt:

Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik 
Svart drar

Kramnik spelade 37...Db8 och missade därvid ett snyggt vinsdrag: 37...Dh6!! som hotar både att slå tornet på d2 och att fånga damen med g6-g5.

Ställningen efter snabbschacksturneringen
Wesley So 12; Hikaru Nakamura och Sergej Karjakin 11; Levon Aronian, Vishy Anand och Maxime Vachier-Lagrave 9; Fabiano Caruana 8; Alexander Grisjtjuk, Sjachrijar Mamedjarov och Vladimir Kramnik 7 poäng

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander pressade Oleksii Molchanov och hade merbonde, men ukrainaren lyckades rädda en halva. Med två ronder kvar leder Molchanov på 4,5 poäng. Björn finns med i förföljargruppen på 4 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. I sjunde ronden i Teplice Open förlorade Oskar von Bahr mot Leandro Krysa. Ryssen Jevgenij Romanov är ensam i topp på 6 poäng. Oskar har 4,5 poäng. Resultat och partier.

HERSONISSOS. Det blev ingen stormästarskalp för David Bit-Narva i Hersonissos Open. Det blev en nolla mot Aleksander Delchev. Theo Hommeles från Nederländerna leder på 6,5 poäng, medan Delchev är den ende på 6 poäng. Resultat och partier.

ORTISEI. Tätgruppen i ad Gredine Open, som bestod av Jaime Santos, Ivan Saric och Rameshbabu Praggnanandhaa, fick en fjärde medlem i Luca Moroni. De har 5,5 poäng efter sju ronder. Håkan Hansson spelade remi mot en högre rankad schweizare. Resultat och partier.

OSLO. I första ronden i Oslo SS International vann Tiger Hillarp Persson, den ende svenske spelaren i deltagarlistan, programenligt mot norrmannen Frode Lillevold. De följande fyra dagarna bjuder alla på dubbelronder. Resultat och partier.

* * * * * 

Susan Polgar mot Pia Cramling vid OS i Thessaloniki 1988. Foto: Lars Grahn

Som framgår i Twitterflödet i den oumbärliga högerspalten finns en stor intervju med Pia Cramling hos Chessbase. Där berättar hon bland annat om sina många framträdanden i schack-OS alltsedan Buenos Aires 1978 – alltså för fyrtio år sen! – och varför hon och dottern Anna inte ska vara med i Batumi. Läs och begrunda!

* * * * *

Och nu ska jag lägga sju maskrosor under huvudkudden och drömma om ett skönhetspris i Ronneby.

torsdag 21 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 2

Fabiano Caruana förlorade mot Hikaru Nakamura. Foto: Lennart Ootes, GCT

Något säger mig att VM-utmanaren Fabiano Caruana längtar efter några veckors semester. Efter sex av de nio ronderna i snabbschacksturneringen är han förankrad på sistaplatsen. Wesley So å sin sida kan däremot njuta av tillvaron i Paris: han leder inför morgondagens tre avslutande ronder.

Alexander Grisjtjuk fortsätter att leverera publiceringsbara kombinationer:

Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

29.Txg7! Dxg7
Eller 29...Kxg7 30.f5 Txf5 31.Dg4+ Kh8 (31...Kf6 32.Dh4+) 32.Dxf5 och vit är pjäs över.
30.Txe6
Vit har ett fint löparpar och bonde för torn. Ganska lätt vinst.
30...Sd5 31.g3 Sf6 32.Lf3 Tfe8 33.Txe8+ Txe8 34.Sd6 Te6 35.Sc4 Se4 36.Kg2


36...uppg.

Ställningen efter sex ronder (vinst ger 2 poäng, remi 1 poäng)
Wesley So 9; Levon Aronian och Sergej Karjakin 8; Hikaru Nakamura och Vishy Anand 7; Alexander Grisjtjuk 6; Vladimir Kramnik, Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave 4; Fabiano Caruana 3 poäng

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

BREMEN. Inför dagens rond i IM-turneringen i Bremen låg Spartak Grigorian och Nikolas Wachinger i topp på 3,5 poäng. Båda förlorade i rond 6. Björn Ahlander kom i kapp dem genom att besegra Filiz Osmanodja med hjälp av drakvarianten i Sicilianskt. Klicka på partilänken nedan och klicka sedan på de två namn som dyker upp över diagrammet – därifrån kan du orientera dig fram till Björns vilda parti.

Nu leder ukrainaren Oleksii Molchanov på 4 poäng. Björn skulle kunna ta över tätpositionen genom att besegra Molchanov i morgondagens rond. Det skulle kunna vara ett fint alternativ till midsommarfirande hemma i trädgården. Resultat och partier.

TEPLICE. Efter sex ronder i Teplice Open är det ett halvdussin spelare i topp på 5 poäng. Oskar von Bahr sällade sig till det stora sällskapet en halv poäng efter tätgruppen genom att besegra en obetitlad polack. Oskar får en mycket tuffare uppgift imorgon då han har svart mot argentinske stormästaren Leandro Krysa. Resultat och partier.

HERSONISSOS. David Bit-Narva slog den betydligt högre rankade norrmannen Eivind Olav Risting i sjätte ronden i Hersonissos Open.

David Bit-Narva – Eivind Olav Risting 
Svart drar

Svart måste spela 25...g6. I stället följde midsommarpresenten 25...Se3?? 26.Dh7 matt.

Theo Hommeles från Nederländerna leder på 5,5 och David finns med i förföljarkvartetten på 5 poäng. Imorgon väntar en rejäl utmaning för David: svart mot topprankade stormästaren Aleksander Delchev. Resultat och partier.

ORTISEI. I ad Gredine Open har Jaime Santos fått sällskap på förstaplatsen av topprankade Ivan Saric och lillgrabben Rameshbabu Praggnanandhaa. De har 5 poäng på sex ronder. Håkan Hansson har rond efter rond mött högre rankade motståndare och det har blivit 1,5 poäng. Resultat och partier.

NIKSIC. I amatör-EM U2000 slutade Anna Krzysztynska och Oyku Ince Safiye i topp på 7,5 poäng, och den förra blev turneringsvinnare på bättre särskiljning. Pia Fransson och Anna Lindgren fick ihop 4 respektive 2 poäng. Resultat och partier.

OSLO. Imorgon startar Oslo SS International, en öppen turnering med Boris Chatalbashev, som numera representerar Danmark, och Tiger Hillarp Persson som topprankade. Länkarna är på  plats i den oumbärliga högerspalten.

onsdag 20 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 1

Vishy Anand besegrade Vladimir Kramnik. Foto: Lennart Ootes, GCT

Fabiano Caruana har haft ett hektiskt program efter fjolårets kandidatturnering, och han ville lämna återbud till Norway Chess. Arrangörerna pekade på kontraktet och Caruana fick packa resväskan. Det slutade som bekant med att han höstade in förstapriset i Stavanger.

Sådant skulle väl kunna kurera den värsta trötthet, men kanske kommer reaktionen nu när årets Grand Chess Tour-turneringar har dragit i gång. Caruana kom näst sist i Leuven och nu ligger han på sistaplatsen efter första dagens snabbschack i Paris. Hans förlust i tredje ronden:

Fabiano Caruana – Alexander Grisjtjuk 
Svart drar

27...Txf3!
Ett strå vassare än 27...Txb2 28.Tc2.
28.gxf3 Dxf3 29.Dc2 Sxf2 30.Lg2


30...De3
Efter hotet mot tornet på d5 kan damen ägna det andra tornet sitt intresse. Det här såg Grisjtjuk nog inte när han offrade kvaliteten på f3.
31.Kf1
Efter 31.Te5 Se4+ 32.Kh2 Dxg3+ 33.Kg1 Sg5 kan svarts springarpar snart få samma framträdande roller som i partifortsättningen.
31...Sg4 32.Le4 Dxg3 33.Te1 Se6


När svart kallar in förstärkningar är vit försvarslös.
34.Dg2 Se3+ 35.Txe3 Dxe3 36.Df3 Dc1+


37.uppg.
Efter till exempel 37.Kf2 Txb2+ 38.Kg3 f5 39.Td7+ Kf6 sprattlar vits kung i ett mattnät. 

Leuven-vinnaren Wesley So finns med i ledartrion. Liksom i fjol fick Vladimir Kramnik ett wildcard i Paris, och han har visat att han platsar i sällskapet.

Ställningen efter tre ronder (vinst ger 2 poäng, remi 1 poäng)
Levon Aronian, Vishy Anand och Wesley So 4; Vladimir Kramnik, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Alexander Grisjtjuk och Sjachrijar Mamedjarov 3; Maxime Vachier-Lagrave 2; Fabiano Caruana 1 poäng

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

BREMEN. Efter två förluster stoppade Björn Ahlander blodflödet med vinst mot fransmannen Sven Charmeteau. Övriga partier i rond 5 slutade remi vilket innebär att Spartak Grigorian och Nikolas Wachinger är kvar i delad ledning, nu på på 3,5 poäng. Båda spelar för arrangörsklubben SV Werder Bremen. Björn har 2,5 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. Med dagens vinst mot en österrikisk IM har Oskar von Bahr 2,5 poäng efter fem ronder i Teplice Open. Han ligger en poäng efter ledartrion. Resultat och partier.

HERSONISSOS. I rond 5 i Hersonissos Open vann David Bit-Narva mot Daniel Vanheirzeele utan spel. Belgaren är inte inlottad i morgondagens rond, så han har möjligen brutit turneringen. Imorgon ska David möta norrmannen Eivind Olav Risting. De har 4 poäng, en halva efter ledartrion. Resultat och partier.

ORTISEI. Remier på de tre toppborden innebär att Jaime Santos ligger kvar ensam i topp efter fem ronder i ad Gredine Open. Håkan Hansson förlorade mot en högre rankad italienare. Resultat och partier.

NIKSIC. I näst sista ronden i amatör-EM U2000 mötte Pia Fransson och Anna Lindgren betydligt högre rankade spelare. Pia vann och Anna förlorade. De har 4 respektive 2 poäng. I toppen fick turkiskan Oyku Ince Safiye sällskap av polskan Anna Krzysztynska på 6,5 poäng. Resultat och partier.

tisdag 19 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris

Vladimir Kramnik har fått ett wildcard i Paris. Foto: Lennart Ootes, GCT 

Efter säsongens GCT-premiär i Leuven har sällskapet dragit vidare till Paris. Det blir tre dagar snabbschack och två dagar blixt med start imorgon.

Anish Giri fick ett wildcard i Leuven, ett kort som Vladimir Kramnik nu tar över. En påminnelse om att Magnus Carlsen inte deltar i årets GCT-serie, inte ens tillfälligt med ett wildcard i bakfickan.

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander hamnade på nytt i ett besvärligt slutspel och motståndaren avgjorde i praktiken med ett snyggt löparoffer.

Spartak Grigorian – Björn Ahlander 
Vit drar

45.Lf5!!
Det tjänar ju ingenting till att avböja pjäsoffret och överge e6-bonden.
45...exf5 46.gxf5 Sd7 47.Kg4 Lg5 48.f6 Sf8 49.Kf5 Le3 50.e6


Sällan såg man tre så skräckinjagande förbundna fribönder.
50...Sxe6 51.Kxe6 d4 52.Ke7 Lg5 53.Lxd4 h5 54.Ke6 uppg.

Efter det delar Spartak Grigorian ledningen med Nikolas Wachinger på 3 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. Oskar von Bahr missade taktiska remichanser i fjärde ronden i Teplice Open mot ryske stormästaren Jevgenij Romanov.

Oskar von Bahr – Jevgenij Romanov 
Vit drar

Efter 44.Dc8+ Kh7 45.Tc7! med hotet Df5+ har vit det motspel som krävs för att skapa ömsesidiga chanser. Det var sämre med det efter det av Oskar valda 44.Tf2. Hela partiet.
Resultat och partier.

HERSONISSOS. David Bit-Narva besegrade tyskan Ulrike Storkebaum i rond 4 i Hersonissos Open och tog sig upp på 3 poäng. I nästa rond möter han belgaren Daniel Vanheirzeele. Resultat och partier.

ORTISEI. Tolvårige Rameshbabu Praggnanadhaa kuskar omkring från turnering till turnering; nu är han i Italien och ad Gredine Open. Han spelade remi mot veteranen Hans-Joachim Hecht och har i övrigt vunnit mot tre lägre rankade spelare. Imorgon möter han GM Jaime Santos från Spanien, den ende som har maximala 4 poäng. Håkan Hansson förlorade i rond 4 och står kvar på 1,5 poäng. Resultat och partier.

NIKSIC. En dålig dag för Pia Fransson och Anna Lindgren i amatör-EM U2000. Förluster och efter sju ronder står de kvar på 3 respektive 2 poäng. Turkiskan Oyku Ince Safiye är i topp på 6 poäng. Resultat och partier.

måndag 18 juni 2018

Växjöspelen för 57:e gången

Max Wahlund: ”De fina priserna – så nära, men ändå så långt borta ...”

MAX WAHLUND:
Sveriges äldsta turnering bortsett från SM är Växjöspelen, som i helgen spelades för 57:e gången i rad. Spelformen är spännande med fyramannagrupper efter rankning; alla partier är jämna och det kan gå hur som helst.

Alf Isaxon från Arboga har varit med alla gånger utom en. I år tog han hem tre remier. Alf plus undertecknad har totalt varit med 57 gånger. Debut för min del alltså. Tre intressanta partier blev det, men bara en halv poäng.

I sista ronden lyckades jag vända en ganska dålig ställning mot Hampus Sörensen, och här är det faktiskt vinst – men man måste vara väldigt exakt.

Hampus Sörensen – Max Wahlund 
Svart drar

Jag drog 31...Txb1 32.Txb1 Lxe2. Så långt var det rätt. Nu hittade Hampus det listiga 33.Da4 som hotar tornet på e8 och undviker dambyte.


Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vad är det för fel på 33...Te5? Jag drog det och tyckte att Hampus kunde ge upp. Men det gjorde han inte, istället kom 34.Lxe2 Txe2 35.Tb8+ (oj) 35...Lf8 36.Dg4+ (aj!) och det var jag som fick stanna klockan.

Istället borde jag ha spelat 33...De5!. Det avstod jag på grund av det självklara svaret 34.Te1.

analys

Stockfish berättar dock att svart vinner med 34...Lb5!!. Vem ser sånt? Inte jag tyvärr!

Toppgruppens segrare blev Patrik Nilsson, Helsingborgs ASK. Resultat

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander hamnade i ett besvärligt slutspel mot Viktor Skliarov och tidsnöd två gånger om gjorde det ännu svårare. Björn förlorade. Efter tre ronder är Nikolas Wachinger i topp på 2,5 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. Fint kämpat av Oskar von Bahr i tredje ronden i Teplice Open. Han var bonde under i ett slutspel mot GM Fernando Peralta. Det blev remi efter 111 drag. Det väntar en ny stormästare för Oskar imorgon: Jevgenij Romanov. Resultat och partier.

HERSONISSOS. Det var dubbelrond i Hersonissos Open. David Bit-Narva fick en övermäktig utmaning i IM James Adair (elo 2485), men det kompenserades med vinst mot en orankad grek i kvällsronden. Resultat och partier.

ORTISEI. Håkan Hansson förlorade mot IM Alexander Bertagnolli (elo 2398) i rond 3. Resultat och partier.

NIKSIC. Det pågår ett amatör-EM i Niksic, Montenegro, med två svenska spelare i gruppen U2000: Pia Fransson och Anna Lindgren. Efter sex ronder har de 3 respektive 2 poäng. Resultat och partier.

söndag 17 juni 2018

Inte tillgänglig för fika

Björn Ahlander roar sig i Bremen. Foto: werder.de/schach

Jag var kaffesugen inför dagens fotbollsmatcher och ringde Björn Ahlander med tanken att få fikasällskap. Det visade sig att han var upptagen på annat håll. Björn spelar med i en IM-turnering i Bremen, där ett gäng tyska juniorer får chansen att mäta sina krafter med garvade spelare som Björn.

I första ronden vann Björn mot Jari Reuker, fjolårets Tysklandsmästare U18. Ett kungsangrepp neutraliserades och kontringen var hård. Hela partiet. I dagens rond accepterade Björn ett remianbud efter 23 drag från fältets ende stormästare, polacken Miroslaw Grabarczyk.

Resultat och partier.

* * * * *

Jag har plockat fram min schackkikare och upptäckt några svenska spelare i utländska öppna turneringar.

TEPLICE. Oskar von Bahr laddar upp i Teplice Open, Tjeckien, inför spel i Sverigemästarklassen. Han har öppnat med två vinster och förhoppningsvis innebär det att han dyker upp i morgondagens direktsändning. Resultat och partier.

HERSONISSOS. Björn Ahlander har försökt locka med mig till turneringar på Kreta i sommar, men efter att nästan ha dunstat bort under värmeböljan hemmavid i maj väljer jag bort den kretensiska hettan. Men David Bit-Narva spelar nu på Kreta i Hersonissos Open. Efter att ha vunnit mot en av turneringens lägst rankade får han imorgon möta andrerankade engelsmannen IM James Adair (elo 2485), som säkert har kommit till Hersonissos för att försöka ordna en GM-inteckning. Hårda bud för David. Resultat och partier.

ORTISEI. En laskare i Bremen, en annan i Ortisei i den italienska delen av Tyrolen: Håkan Hansson, som har öppnat med 1,5 poäng mot två högre rankade motståndare i ad Gredine Open. Belöningen är att han får möta en italiensk IM, Alexander Bertagnolli (elo 2398), i morgondagens rond. Här är Europamästaren Ivan Saric topprankad. Resultat och partier.

RONNEBY. För egen del har jag anmält mig till veteran-SM 65+. Olyckligt att SM överlappar veteranernas lag-VM i Radebeul, men det blir ändå bra startfält i Ronneby med GM Juan Bellon (65+) och IM Dan Cramling (50+) i spetsen.

lördag 16 juni 2018

Grand Chess Tour i Leuven – dag 5

Wesley So har just fått beskedet att han vunnit GCT-etappen i Leuven. Foto: Lennart Ootes, Spectrum Studios

Garri Kasparov kan fortfarande. Han kom på besök i Leuven sista dagen och kastade sig in i analyserna, där han bland annat upptäckte ett snyggt vinstdrag som Wesley So missade i näst sista ronden.

Wesley So – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar

So spelade 28.Sxe8 och kampen fortsatte. Det hela slutade med att So förlorade partiet. Kasparov såg ett bättre fält för springaren: 28.Sd5!! och efter 28...Df8 (28...exd5 29.Lxd5+ med matt eller damvinst) 29.Df6+ Kg8 30.Dxe6+ har vit merbonde och klart bättre ställning.

Inför sista ronden ledde So en halv poäng före Sergej Karjakin och Maxime Vachier-Lagrave. So förlorade även i sista ronden (mot Hikaru Nakamura), men de två förföljare som var hack i häl förlorade också ... So höstade in motsvarade ungefär 328 000 kronor.

Nu blir det några dagars dagars vila före nästa GCT-etapp, som startar i Paris på onsdag.

Slutställningen totalt i Leuven
Wesley So 22; Sergej Karjakin och Maxime Vachier-Lagrave 21,5; Levon Aronian 20,5; Hikaru Nakamura 20; Alexander Grisjtjuk 17,5; Sjachrijar Mamedjarov 16; Vishy Anand 13,5; Fabiano Caruana 12,5; Anish Giri 11 poäng.

Partier genomspelbara
Direktsändningen

fredag 15 juni 2018

Grand Chess Tour i Leuven – dag 4

Alexander Grisjtjuk mot Vishy Anand, vars dam vajar på f8. Foto: Lennart Ootes, Spectrum Studios

Sergej Karjakin var den som håvade in flest poäng i första dagens blixtspel i Leuven. Nu är han och Levon Aronian bara en och en halv poäng efter Wesley So totalt inför morgondagens avslutande nio blixtronder.

I brist på undersköna drag förevisas ett lustigt partislut:

Vishy Anand – Alexander Grisjtjuk 
Vit drar

Anand tänkte spela 71.Df7+ med remischackar, men i hastigheten råkade han placera damen på f8. Med damdraget kom också ett remianbud. I samma veva hade Grisjtjuk greppat tag i sin kung eftersom han räknade med att Anand skulle spela 71.Df7+.

Det enda kungsdraget efter partidraget 71.Df8?? är som synes 71...Kb7 varpå vit får sina remischackar. Grisjtjuk accepterade remianbudet. Svart har alltså olika mattalternativ i slutställningen.

Ställningen totalt inför sista dagen
Wesley So 18; Sergej Karjakin och Levon Aronian 16,5; Maxime Vachier-Lagrave 15,5; Hikaru Nakamura 15; Alexander Grisjtjuk 13; Sjachrijar Mamedjarov 12; Vishy Anand 10; Fabiano Caruana 9,5; Anish Giri 9 poäng.

Partier genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

Det blev två remier och två förluster för Tiger Hillarp Persson i Apeldoorn. Och delad förstaplats. En poäng av fyra möjliga – med de vita pjäserna. Det kompenserades rikligt med fem av fem med de svarta pjäserna! Förstaplatsen delade han med Hugo ten Hertog, som korades som turneringsvinnare på grund av bättre särskiljning.

Undrar om Tiger vill vara på övre eller undre halvan när de tio ska placeras in i Sverigemästarklassens turneringstabell ...

Resultat och partier.