fredag 31 mars 2017

Vikten av research – del 3

Aron Nimzowitsch 1886–1935. Foto från Edward Winter Collection

I förordet till ”Plovjernet – skakmesteren fra Kratskoven” nämner Morten Fabrin två inspirationskällor: ”Aron Nimzowitsch – On the Road to Chess Mastery, 1886–1924” av Per Skjoldager och Jørn Erik Nielsen, och ”LARSEN – Bind 1, 1935–1965” av Jan Løfberg. Jag delar Fabrins beundran för dessa två praktverk.

Jag har tidigare lyft fram ”LARSEN”. Det är inte en bok som jag läser från pärm till pärm; det handlar om 1110 sidor. Det är en bok i vilken jag avlägger besök som kan framkalla leenden och höjda ögonbryn. För oss Larsenanhängare är det en oumbärlig källa.

I ”Aron Nimzowitsch – On the Road to Chess Mastery, 1886–1924” finns Jørn Erik Nielsens enastående arkiv i fundamentet. Per Skjoldager har bokstavligt talat gått i Aron Nimzowitschs fotspår i Riga, Köpenhamn och annorstädes. Det berättas om Arons skolgång i Berlin, där tonåringen hängde på schackkaféer men ändå skötte sina studier, och universitetsstudierna i matematik och filosofi i Zürich. Vi får en guidad tur genom Riga där Aron Nimzowitsch föddes och växte upp och återvände 1910, där familjeföretaget blomstrade och krossades 1915 i spåren av judeförföljelsen, där Aron sedan försökte försörja sig som schackskribent, där han hade sina värsta år fram mot 1920. För honom blev det ett liv före och ett efter Göteborgsturneringen 1920, den första stora turneringen efter första världskriget. Efter den turneringen kunde han försörja sig på schack i Sverige och sedan i Danmark.

I berättelsen om de stora schackmästarna finns inte sällan mer eller mindre fabelaktiga anekdoter. I den här boken analyseras de grundligt och flera faller samman. Det är följden av en exemplarisk research. I en bra berättelse finns det ofta detaljer och här dras intressanta slutsatser av exempelvis ett visitkort. Skjoldager har lyckats få fram Arons schackspalter från Rigasche Rundschau och han har varit i kontakt med några av Arons släktingar. Det finns bilder från familjealbumen. Jag gläds över ambitionsnivån.

Andra schackmästare kommer till tals, som Richard Teichmann: ”För det första finns det inte någon hypermodern skola, för det andra är Nimzowitsch dess grundare.” Konflikten mellan Nimzowitsch och Siegbert Tarrasch ägnas stort utrymme.

Efter tiden i Sverige under bröderna Collijns vingar slog Aron sig ner i Danmark 1923. Boken slutar 1924 och Nimzoanhängarna väntar förväntansfullt på del 2.

* * * * *

Margaretapaviljongens kafé i Pildammsparken idag. Foto: LG

Dagens arbetsplats blev Margaretapaviljongens kafé i Pildammsparken, Malmö. Där fick jag ta av jackan och extratröjan. Solparasollerna har ännu inte kommit fram, vårsolen och den plötsliga värmen har nog överrumplat personalen. Solbrillor på och fram med kollegieblock och penna. Fågelkvitter på behaglig volym. Härligt produktiv.

Detta är en av mina bättre arbetsplatser. En naturnära upplevelse. I höstas såg jag en söt råtta kila förbi mitt kafébord. Hoppas att ingen tjallar till hälsovårdsnämnden. Vem vet, något sådant skulle väl kunna innebära att det är slutserverat på det här stället. Det handlar om förväntningar. Jag förväntar mig inte någon råtta på Noma, inte ens på tallriken, men jag blir inte överraskad om det dyker upp en om året på Margaretapaviljongens kafé.

Jag får många mejl som ger mig glädje och lust att fortsätta med bloggen. Ur dagens skörd, ett från Jan Juul Nielsen:
Ikke alene har læsning af din blog lært mig at spise på Papirøen, men nu har jeg endelig fået at vide, hvad der blev af Palle Ravn, som Bent Larsen skrev så rosende om! Glimrende blog – tak!
Den tiden jag lägger på bloggen skulle jag i stället kunna lägga på bokprojekten, men det är svårt att lägga om kursen så länge det dyker upp sådana mejl. Tack!

Bloggen har för övrigt många besökare från Danmark och med tanke på det är jag förvånad över att det bara är en enda dansk schackklubb, Esbjerg Skakforening (bravo!), som har en fast länk hit. Det framgår av listan i den oumbärliga högerspalten. Vem vet, en vacker dag kommer kanske någon annan dansk schackklubb att följa efter Esbjergs goda exempel.

* * * * *

USA-mästerskapet – rond 2

Wesley So vid brädet med Sam Shankland och Hikaru Nakamura som åskådare. Foto: uschesschamps.com

I en intervju i kommentatorstudion efter första ronden i USA-mästerskapet förklarade Gata Kamsky att han hade tvingats lägga om spelstil eftersom han med åldern fått svårare att göra taktiska beräkningar. Han eftersträvar därför enklare ställningar mot de framstormande ungdomarna. I andra ronden var det som om Kamsky ville förklara vad han menade.

Gata Kamsky – Varuzhan Akobian 
Vit drar



Vits dam är hotad och bör maka på sig. Efter 22.Dxd3 Lxh3 23.Lxd8 Txd8 är den materiella jämvikten återställd, men svart kan vara rätt nöjd med sitt löparpar. Bättre då 22.De4 med möjligheten Lxf7+ i bakfickan. Men det var en taktisk lösning som fångade Kamskys intresse, ett mothot mot svarts dam, och han föll för frestelsen:
22.Lxd8?? Dxc4! 23.uppg.
Till exempel 23.Df1 Dc3 24.Lh4 dxc2 och svart har en vinnande fribonde.

Andra rondens toppmöte Caruana–Nakamura slutade remi, och i natt kan vi bland annat kolla på So–Caruana.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

torsdag 30 mars 2017

Vikten av research – del 2

Palle Ravn. Foto från Camelia Ravns album.

Det som ursprungligen fick mig intresserad av danske schackmästaren Palle Ravn (1928-2012) var hans vänskap med Bent Larsen. De umgicks och analyserade schack tillsammans i Köpenhamn. Det blev mycket blixt hemma hos Palle på Dronningens Tværgade 38 och sedan på Badstuestræde 10 A. Det var Palle som ordnade första mötet mellan Bent och Lizzie vid en middagsbjudning på den senare adressen. I mina efterforskningar kring Palle har jag haft stor hjälp av danska schackvänner, och det har blivit många arkivbesök i Köpenhamn genom åren.

Tjugonioårige Palle blev Danmarksmästare 1957 och samma år vann han mot Lajos Portisch vid student-VM i Reykjavik. Månaden efter gifte han sig med nio år yngre ballerinan Hanne-Marie. Vid schack-OS i München 1958 hade han en klart fördelaktig ställning mot Tigran Petrosian (världsmästare fem år senare), som säkert med stor lättnad accepterade ett remianbud i en komplicerad ställning där Ravn satt med vinstchanserna. Det är inte något problem att plocka fram intressanta partier från Ravns praktik. Sedan slutade han, trettio år gammal, mer eller mindre att spela schack.

Andra intressen tog över. I ungdomen studerade Palle franska och latin på Sorbonne i Paris, och han förkovrade sig i ryska under ett år i Leningrad. Han var en språkmänniska. Ett mera udda arbete var när han ingick i ett team som åkte omkring och visade fram en gigantisk valfisk placerad på ett långtradarsläp. Palle var gift tre gånger och jag har haft glädjen att träffa tredje hustrun Camelia på ett kafé i Köpenhamn. Fram växer bilden av en mycket sympatisk och intressant schackmästare som jag vill skriva en bok om.

Ny i samlingen av danska schackbiografier är Morten Fabrins ”Plovjernet – skakmesteren fra Kratskoven” (Furlaget ApS, 2017). Plovjernet (plogbillen) var Christian Poulsens (1912–1981) smeknamn och syftade på hans förmåga att plöja ner motståndarens ställning. Det ligger en mycket omfattande research bakom denna bok där författaren har talat med några av Poulsens barn och flera av hans vänner. Det finns en lång lista på personer som har bidragit med information, däribland Danmarks främste schackarkivarie Jørn Erik Nielsen (som även jag har fått ovärderlig hjälp av). 

Poulsens schackmeriter med två Danmarksmästerskap ligger på ungefär samma nivå som Ravns men deras uppväxt och livsvillkor var helt olika. Medan Ravn hade en borgerlig bakgrund med akademiska studier, beskrivs Christian Poulsen som en fattig bondeson med begränsad skolgång, tidigt faderlös. Åtminstone en gång korsades deras vägar vid brädet och det var vid Danmarksmästerskapet 1956 där Poulsen besegrade Ravn och slutligen kom på andra plats efter Bent Larsen.

Liksom Palle Ravn slutade Christian Poulsen med schack på hög nivå vid en tid när han fortfarande kunde räknas in bland Danmarks bästa spelare. ”Han forsvandt lige så stilfærdigt, som han i sin tid var ankommet.” Båda spelade sina sista stora turneringar 1958.

Poulsen prioriterade bort schack till förmån för sin plantskola. Trädgårdsarbete intresserade honom mer än pjäsernas gång. Fabrins bok ger en fin bild av en anspråkslös människa med stor schacktalang.

* * * * *

USA-mästerskapet – rond 1

Rond 1 i gång i Saint Louis. Foto: uschesschamps.com

Det var i september 2014 som Fabiano Caruana åstadkom en sagolik vinstrad i Sinquefield Cup i Saint Louis. Han öppnade med sju vinster i följd och bland offren fanns Magnus Carlsen. Något sådant har vi inte sett förr eller senare. Mycket vatten har flutit genom Malmös kanaler sedan dess och Caruana har kommit ner från himmelriket.

Caruana är tillbaka i Saint Louis och nu handlar det om USA-mästerskapet, där han hade fullt sjå att rädda en halv poäng i första ronden mot Sam Shankland. De två andra förhandsfavoriterna, Wesley So och Hikaru Nakamura, var rondens enda vinnare. Nakamura svarade för en effektiv avveckling:

Ray Robson – Hikaru Nakamura 
Svart drar



Robsons hopp stod förstås till att han skulle kunna blockera bönderna på c- och g-linjen.
44...Txg3! 45.Txg3 c5 46.Kf2 Kf4 47.Td3 c6 48.Ta3 c4 49.Tc3



Vits kung kan bara stå kvar på f2 och försöka förhindra g-bondens framryckning. Tornets möjlighet att hålla rent på tredje raden försvinner efter en löparmanöver.
49...Le6 50.Ta3 Lf5 51.Tg3 Ld3 52.Te3 Le4!



Dragtvång! Tornet kommer att tappa kontakten med antingen c3 eller g3.
53.Ta3 Ld3 54.Ta5 g3+ 55.Kg1 Le4 56.Ta3 Ld5 57.Kf1 g2+
Nu kan svarts kung knalla över och ge c-bönderna ett handtag.
58.Kf2 Ke5 59.Tg3 Kd4 60.Ke2 c3 61.Kd1 Le4 62.Ke2 c2 63.Kd2 Ke5



Efter att först ha lotsat g-bonden till andra raden och sedan främre c-bonden lika långt kan kungen återvända till kungsflygeln och avsluta jobbet.
64.Tg4 Kf5 65.Tg8 Kf4 66.uppg.

Ikväll står bland annat partiet Caruana–Nakamura på programmet.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

onsdag 29 mars 2017

Vikten av research – del 1

Besök från Sverige: Moa Jonsson, Jorma Kaukonen och Margareta Kaukonen i San Francisco 1976. Foto: Håkan Sannemo

Den som tänker skriva en biografi över en schackmästare och har hög ambitionsnivå kan inte nöja sig med att sammanställa och återge sådant som redan är publicerat. Bilden måste kompletteras med en grundlig research med om möjligt intervjuer med personer som kände schackmästaren i fråga och alltid djupdykningar i olika arkiv. Det handlar om livet i spellokalerna men i lika hög grad om livet utanför dessa begränsade rum. Det finns dessvärre en gräns för vetgirigheten fram till en punkt när biografin måste skrivas och boken produceras.

För egen del har jag flera bokprojekt på gång där jag ägnat flera år åt research. Min mor hade flera intressanta kusiner. Folke Ekström ägnade jag minnesartiklar i Tidskrift för Schack och Korrschack. Ännu mer intressant för mig är Margareta Kaukonen vars liv drog mellan himmel och helvete. Det som ursprungligen fick mig intresserad av henne var historien kring "The Typewriter Tape" från 1964. Jorma Kaukonen, senare känd som gitarrist i Jefferson Airplane, kompar Janis Joplin i några blueslåtar. Lyssna här.

Margareta träffade Jorma på en färja mellan Stockholm och Leningrad sommaren 1963. De gifte sig i Kalifornien den 29 januari 1964. Hon slutade sitt arbete på Fickjournalen i Malmö och emigrerade till USA. Inspelningen är gjord i deras enkla enrumslägenhet i Santa Clara. Det här var innan Janis och Jorma hade slagit igenom med dunder och brak. Det är Margareta vid skrivmaskinen, och hon skriver brev hem till sina föräldrar i Malmö, Svea och Uno Pettersson. Jag hängde med mina föräldrar ibland till Svea och Uno men jag kan inte minnas att jag träffade Margareta.

Efter omfattande research har bilden av Margareta klarnat. Det är bländande lyx och bottenlös misär och allt däremellan. Hennes bok ”Shreds” kom 1982 i en mycket begränsad upplaga, 200 numrerade exemplar, med hennes poesi och teckningar. Där använder hon pseudonymen Malles Meje och Jormas mor står som utgivare. Mitt ex har tillhört Paul Kantner, en av Jefferson Airplanes grundare. Margareta designade skivomslag – någon som har Hot Tuna: ”Quah” och är beredd att sälja den till mig till ett överkomligt pris? – och hjälpte till att skriva texter till några av Jormas låtar.

Margareta dog själsligt, kroppsligt och materiellt utblottad i San Francisco vid juletid 1997. Uno fick hem stoftet efter sin älskade dotter som begravdes i en minneslund i Malmö tio minuters eftertänksam promenad från där jag bor. Uno dog, säkert tyngd av sorg, ett år senare. Jag skulle vilja berätta hela historien i bokform.

USA-mästerskapet i Saint Louis

Världstvåan Wesley So toppar deltagarlistan i USA-mästerskapet. Foto: Lennart Ootes 

Idag börjar USA-mästerskapet i Saint Louis och bland de tolv deltagarna finns de tio högst rankade spelarna i USA. De som var med och tog OS-guld finns naturligtvis alla på plats. Ett mycket representativt nationellt mästerskap, med andra ord.

Wesley So 2822
Fabiano Caruana 2817
Hikaru Nakamura 2793
Jeffery Xiong 2674
Ray Robson 2668
Alexander Onischuk 2667
Sam Shankland 2666
Gata Kamsky 2659
Daniel Naroditsky 2646
Varuzhan Akobian 2645
Yaroslav Zherebukh 2605
Alexander Shabalov 2556 

Jag roade mig med att göra en jämförelse mellan snittrankningen i USA-mästerskapet och senaste Rysslandsmästerskapet, där det också var tolv spelare i finalgruppen. Snittrankningen i Novosibirsk (oktober 2016) var 2684, och i Saint Louis är den 2685.

Och länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten. Med kommentatorer som Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley kommer det att bli fin nattlig underhållning.

tisdag 28 mars 2017

Bergochdalbana för Wei Yi

Wei Yi trixade i Vietnam. Foto: Paul Truong

Jag har tidigare berättat om den öppna turneringen i Ho Chi Minh-staden, Vietnam, och om vinnaren Le Quang Liem. Här något om sjuttonårige Wei Yi som var topprankad i turneringen och slutade på fjärde plats efter flera spektakulära partier. Han är inte precis typen som sitter och gnetar i timmar med en minimal fördel. Det är mer pangpang som i partiet mot landsmannen Xu Yinglun.

Wei Yi – Xu Yinglun
Sicilianskt
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Lg5 Sbd7 7.Lc4 Db6 8.0-0 Dxb2
För ett par månader sedan spelade Wei Yi samma variant i Wijk aan Zee mot Loek van Wely som valde alternativet 8...Dc5. Men Xu har norpat bonden på b2 förut.
9.Sd5 Sxd5 10.Tb1 Dc3 11.Lxd5


11...Dc7
I ett parti mot Azarov i fjor spelade Xu i stället 11...g6. Här var det ett lurpassande på vem som först skulle avvika från tidigare mästarpartier.
12.f4 e6 13.Te1


13...Sc5
Det är Xu som först lämnar de upptrampade stigarna. 13...Sf6 har spelats i flera partier. Frågan är förstås om partidraget verkligen är en förstärkning. Efter 13...exd5 14.exd5+ Se5 kan vit lugnt öka trycket med 15.Dh5. Det är inte någon brådska med att ta tillbaka pjäsen.
14.f5! Le7 15.Lxe7 Dxe7 16.fxe6 fxe6


17.Sf5! Dc7 18.Lc6+!!
Det bäddar för en mördande springarschack på d6.
18...Dxc6 19.Sxd6+


19...Ke7
På 19...Kf8 följer 20.Tf1+, till exempel 20...Kg8 21.Dh5 Dd7 22.Tbd1 h6 23.Se8 De7 24.Sf6+! gxf6 25.Dg6+ Kf8 26.Txf6+ Dxf6 27.Dxf6+ Kg8 28.Td8+ med matt.
20.Dg4! Sd7
Det är lika hopplöst att slå på d6: 20...Dxd6 21.Dxg7+ Ke8 22.Dxh8+ Df8 23.De5 Ld7 24.Tf1 De7 25.Dh8+, eller 20...Kxd6 21.Ted1+ Kc7 22.Dg3+ med matt.
21.e5


21...uppg.
På 21...Tg8 avgör 22.Dg5+.
Partiet genomspelbart.

För ett och att halvt år sedan hade Wei Yi avancerat till 23:e plats i världsrankningen och det såg ut som om han inom kort skulle ta klivet in i den absoluta världseliten, men han har dalat några placeringar i världsrankningen sedan toppnoteringen hösten 2015. Det blåser hårt på toppen.

måndag 27 mars 2017

PRO Chess League

Wesley So ledde Saint Louis Arch Bishops till seger i PRO Chess League. Foto: Lennart Ootes

Inför semifinalen i PRO Chess League natten mellan lördagen och söndagen hade Baadur Jobava en idé om att han skulle besegra Magnus Carlsen. Och så blev det. Med den vinsten i fjärde ronden hade Stockholm Snowballs utjämnat matchen mot Norway Gnomes och säkrat ett särspel.

Georg Meier har varit en säker poängplockare under säsongen och inte heller honom lyckades världsmästaren rå på. Med tanke på att det rörde sig om snabbschack var det ett mycket välspelat parti. Det avslutades med en liten finess:

Georg Meier, Stockholm Snowballs – Magnus Carlsen, Norway Gnomes
Vit drar


Det hotar både Dxf2+ och Lxd5, men det finns en remiväg för vit.
25.Sxg6+! hxg6 26.Dxg6 Dxf2+ 27.Kh1 Tg8


28.Lg7+! Txg7 29.Txa8+ Tg8
Eller 29...Sg8 30.Txg8+ Kxg8 31.De8+ med remischackar.
30.Txg8+ Sxg8 31.Dh5+ Kg7 32.Df7+ Kh6 33.Df8+ Kh7 34.Df7+ Kh8 35.Dh5+ Kg7 36.Df7+ Kh6 37.Df8+ Kh5 38.Df7+


38...Kh6
Kungen måste backa. Vägen framåt leder mot avgrunden, det vill säga mattsättning av svart.
39.Df8+ remi

Förutom Jobava och Meier ställde Stockholm Snowballs upp med Levan Pantsulaia och Milton Pantzar. Norway Gnomes mönstrade Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari och Daniel Nordquelle.

Det finns en del olösliga problem med själva spelformen, som detta att någon fumlar med musen och släpper en pjäs på fel fält. Det fick vi ett absurt exempel på i särspelspartiet Pantsulaia–Carlsen: 1.Sf3 d5 2.g4?? Lxg4 med promenadseger för Carlsen. Den bonden var naturligtvis ämnad för g3. En del tappar pjäser på vägen till målet, andra råkar föra dem ett steg för långt. Särspelet slutade med norsk seger med 10–6. Äventyret var till ända för snöbollarna.

I finalmatchen mellan Norway Gnomes och Saint Louis Arch Bishops hade norrmännen bara en spelare kvar från semifinalen: Carlsen. Sålunda var både Hammer och Tari på väg hem från Västerås vid den tiden. Saint Louis ställde däremot upp med samma lag som i semifinalen: Wesley So, Varuzhan Akobian, Ben Finegold och Nicholas Rosenthal.

Carlsen kunde glädjas åt att han besegrade So i finalmatchens sista rond, men reservbetonade Norway Gnomes förlorade med sammanlagt 7–9. Carlsen var för övrigt den mest aktive i det norska laget: under säsongen deltog han i åtta av de tolv matcherna. Han missade några i början på grund av spel i Wijk aan Zee. Där var det nog inte tal om att dubblera.

söndag 26 mars 2017

Elitserien – rond 9

SK Team Viking, vinnare av elitserien. Foto: Lars O A Hedlund

André Nilssons intryck vid rondstarten: ”Lite skralt med spelare. Bara att hålla tummarna att ingen har glömt att klockorna ställdes om till sommartid i natt ...” Nu ordnade det sig, alla partier i elitserien och superettan kom i gång.

Det var upplagt för en dramatisk avslutning i elitserien men spänningen i finalmatchen mellan SK Rockaden Stockholm och SK Team Viking försvann efter hand. När det var dags att summera hade Team Viking segrat med övertygande siffror och tagit hem guldet. En randanmärkning skulle kunna vara att det nog var en god idé av Evgenij Agrest att avstå från lördagens spel i PRO Chess League, och omvänt en alltför tuff utmaning för Jon Ludvig Hammer att dubbelarbeta. Särspelet mellan Norway Gnomes och Stockholm Snowballs slutade omkring halv två på natten och sedan började slutronden i elitserien klockan tio. Hammers bortsättning mot Emanuel Berg i finalmatchen skulle kanske kunna sorteras in på avdelningen för trötthetsfel. (Norway Gnomes vann semifinalmatchen mot Stockholm Snowballs och förlorade sedan dagens final mot Saint Louis Arch Bishops. Mer om det imorgon.)


Toppborden i den avgörande matchen mellan SK Team Viking och SK Rockaden Stockholm. Foto: Lars O A Hedlund

Bakom de två Stockholmslagen fanns en strid om vilket som skulle bli bästa Skånelag. Där segrade Lunds ASK.

Rond 9
SK Rockaden Stockholm – SK Team Viking 2–6
Eksjö SK – Lunds ASK 2–6
Kungstornet – SS Manhem 6–2
SK Rockaden Umeå – Malmö AS 3–5
Limhamns SK – Farsta SK 4–4

SK Rockaden Umeå och SS Manhem flyttas ner och ersätts nästa säsong av Stockholms SS och Upsala ASS.

Partier genomspelbara
Resultatservice


Nils Grandelius och Ulf Andersson i en slutspelsanalys. Linus Johansson på åskådarplats. Foto: André Nilsson

lördag 25 mars 2017

Elitserien – rond 8

Inna Agrest, Malmö AS, levde farligt vid brädet idag. Foto: Stefan Printz

Malmö AS satte stopp för SK Rockaden Stockholms segerrad. Det började med tre remier varefter Baadur Jobava plockade fram trollstaven. På förstabordet offrade han pjäs för kungsangrepp mot Rockadens Jon Ludvig Hammer. Det blev oklart när Hammer lyckades skapa mothot på långa diagonalen, men det slutade med en felräkning från hans sida.

Jon Ludvig Hammer, SK Rockaden Stockholm – Baadur Jobava, Malmö AS
Vit drar



Efter 32.Tg3 Th2+ 33.Kf3 Dh5+ 34.Tg4 Txb2 35.Dxb2 f5 ligger remi nära till hands, men ...
32.Kf3??
Vits matthot hindrar ett direkt slag på e1. Det visar sig dock att det finns olika vägar till e1.
32...Th3+! 33.Ke2



33...Thxe3+ 34.uppg.
Tornet på e1 faller efter 34.Dxe3 Txe3+ 35.Kxe3 Dxe1+.

Efter att ha slagit Norgetvåan kunde Jobava börja ladda för kvällens möte med bland andra Norgeettan Magnus Carlsen i PRO Chess League. Det blir inte mycket till vila mellan fajterna.


Baadur Jobava mot Jon Ludvig Hammer. Foto: André Nilsson

Malmös andra vinst kom på sjätte bordet. Även där hade MAS flyt i ett kritiskt läge:

Inna Agrest, Malmö AS – Robert Bator, SK Rockaden Stockholm
Vit drar



I partiet följde 18.Le4?? varpå Bator missade vinstkombinationen 18...Txf2! 19.Txf2 Lxe3. Han valde i stället att gardera d6-bonden med 18...Td8?? och Inna kunde säkra initiativet med 19.Scd5.

SK Team Viking vann mot Lunds ASK och har tagit över serieledningen inför morgondagens finalmatch mot SK Rockaden Stockholm. Om den matchen slutar oavgjord ståtar Team Viking med den bättre partipoängen. Plötsligt är Rockadens väg till guldet mycket snårig. Det är redan klart att SK Rockaden Umeå och SS Manhem får ta steget ner till superettan.

Rond 8
SK Team Viking – Lunds ASK 5–3
Malmö AS – SK Rockaden Stockholm 4–4
SK Rockaden Umeå – Eksjö SK 3–5
Kungstornet – Limhamns SK 3,5–4,5
Farsta SK – SS Manhem 5,5–2,5

Rond 9 (söndag kl 10)
SK Rockaden Stockholm – SK Team Viking
Eksjö SK – Lunds ASK
Kungstornet – SS Manhem
SK Rockaden Umeå – Malmö AS
Limhamns SK – Farsta SK

Partier genomspelbara
Resultatservice

fredag 24 mars 2017

Elitserien – rond 7

Rockadens Erik Blomqvist vann på förstabordet mot Lunds Hans Tikkanen. Foto: André Nilsson

SK Rockaden Stockholm ligger onekligen bra till för att hem elitserien. Sju ronder spelade, sju matchsegrar. Idag besegrades Lunds ASK med 5–3. Erik Blomqvist visade vägen på förstabordet.

Hans Tikkanen, Lunds ASK – Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
Slaviskt
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 dxc4 5.a4 Lf5 6.Sh4 e6 7.Sxf5 exf5 8.e3 Lb4 9.Lxc4 0-0 10.0-0 Sbd7 11.Db3 a5 12.Sa2 Ld6 13.Dxb7 Tb8



Allt det här har spelats förut och det slutade inte väl för vit. Det är upplagt för det klassiska löparoffret på h2, vilket Hans måste ha varit medveten om när han började norpa bönder.
14.Dxc6
I partiet Lalith–Deepan, Kolkata 2014, följde i stället 14.Da7. Det som kan tyckas vara en fördel med partidraget är att vits dam får en skymt av kungsflygeln. Nackdelen är att svarts torn får en motorväg dit.
14...Lxh2+! 15.Kxh2 Sg4+ 16.Kg3
16.Kg1 Dh4 har prövats – utan framgång för vit.


Här kan man tala om att sticka fram hakan.
16...Tb6 17.Dd5 Dc7+ 18.f4
Eller 18.Kf3 Td6 19.Db6 Tb8 med damfångst. Inte nog med att vits kung är utsatt, det är även hans dam.
18...Tg6
Det materialistiska alternativet är 18...Sdf6 19.Dxf5 Dxc4 med fortsatt tryck.
19.Kf3 Sb6



20.Dc5
Han är inte beredd att lämna tillbaka pjäsen i första taget.
20...Db7+!
Efter 20...Dxc5?? 21.dxc5 Sxc4 22.b3 kan vit andas morronluft.
21.d5 Tc8 22.Db5



Vit har gått i land med att försvara löparen på c4, som ju inte går att slå. Men det finns problem på annat håll ...
22...De7! 23.b3 Sh2+ 24.Kf2 Dh4+ 25.Kg1 Sg4 26.Tf3 Th6 27.Kf1 Dh1+ 28.Ke2 Dxg2+ 29.Kd3 Dxf3 30.Sc3 Sxc4 31.bxc4 Df1+ 32.Kc2



32...Dxc4
Erik var nere på sista minuten och valde en praktisk lösning. Med mer tid hade han spelat 32...Th2+ 33.Kb3 Dd3 som hotar både Tc2 och Dc2+.
33.Dxc4 Txc4 34.Tb1 Tb4 35.Txb4 axb4 36.Sb5 Ta6 37.Kb3 h5



Det är inte någon tvekan om vem som har den farligaste kantbonden. Partiet fortsatte tills dragserien var avklarad.
38.Sd4 Sf6 39.Kxb4 Sxd5+ 40.Kb5 Sc7+



41.uppg.

Idag ställde Malmö AS upp med Georg Meier och Baadur Jobava på toppborden och som Stefan Printz meddelar har de möjlighet att dubblera under lördagen eftersom MAS match mot guldaspiranten SK Rockaden börjar klockan 14 och semifinalen i PRO Chess League först klockan 21. Hur det än går för Rockaden i morgon är det sannolikt på söndag i matchen mot SK Team Viking som det hela avgörs. Team Viking krossade SS Manhem idag.



Spellokalen i Växhuset, Västerås, med slutsammandrag i elitserien och superettan. Foto: André Nilsson

Rond 7
SS Manhem – SK Team Viking 0–8
SK Rockaden Stockholm – Lunds ASK 5–3
Eksjö SK – Limhamns SK 4–4
Malmö AS – Kungstornet 5–3
Farsta SK – SK Rockaden Umeå 4,5–3,5

Partier genomspelbara
Resultatservice


Baadur Jobava laddar. Foto: André Nilsson

torsdag 23 mars 2017

Semifinaler i PRO Chess League

Levan Pantsulaia kommer att representera Stockholm Snowballs i PRO Chess League. Foto: Eteri Kublasjvili

Semifinalerna i PRO Chess League genomförs på lördag klockan 18 respektive klockan 21. I den senare semifinalen ställs Stockholm Snowballs mot Norway Gnomes med världsmästaren i spetsen. Varje spelare möter alltså var och en i motståndarlaget och betänketiden är 15 minuter plus 2 sekunder extra efter varje drag.

Preliminära laguppställningar:

Norway Gnomes – Stockholm Snowballs
Magnus Carlsen – Milton Pantzar
Jon Ludvig Hammer – Levan Pantsulaia
Aryan Tari – Georg Meier
Daniel Nordquelle – Baadur Jobava

Saint Louis Arch Bishops – Montreal Chessbrahs
Wesley So – Elias Oussedik
Varuzhan Akobian – Alexander Lesiege
Ben Finegold – Eric Hansen
Nicholas Rosenthal – Fabiano Caruana

Finalen spelas på söndag.

onsdag 22 mars 2017

TePe/Sigemanturneringen i Malmö

Baadur Jobava säkrar uppmärksamheten. Foto: Eteri Kublasjvili

Den 10–14 maj kommer schackvärldens blickar att vara riktade mot Malmö och TePe/Sigemanturneringen. Pavel Eljanov blir turneringens högst rankade spelare, men det är kanske ändå publikfavoriten Baadur Jobava som får mest uppmärksamhet. Men det finns förvisso andra spelare i startfältet som skapar intresse kring evenemanget:

Pavel Eljanov 2751
Baadur Jobava 2701
Nigel Short 2683
Nils Grandelius 2636
Erik Blomqvist 2554
Dronavalli Harika 2539

Onekligen ett mycket intressant startfält. Turneringen genomförs i Spegelsalen i teaterhuset Hipp. Det är upplagt för dramatik.

Turneringens webbplats

tisdag 21 mars 2017

Isländska klubblagsmästerskapet

Vikingaklubburinn mot Huginn i rond 7. Foto: Skak.is

Schackspelarnas vårsäsong är det som händer på andra sidan nyårsafton och ett par månader framåt. Genom köksfönstret kan jag nu se scillorna blomma och det ger en skön föraning om det som folk i gemen betraktar som våren, men på många håll är schackspelarnas vårsäsong redan över. På Island avslutades mästerskapet för klubblag för ett par veckor sedan. I högsta divisionen fanns bara en svenskregistrerad spelare: Björn Ahlander i Skakdeild KR. Han spelade alla nio ronderna på förstabordet och tog 4 poäng.

Liksom i fjor segrade Skakfelagid Huginn, som hade Gawain Jones på förstabordet de första fem ronderna, ett bord som togs över av Helgi Olafsson respektive Hannes Stefansson den sista spelhelgen, som omfattade resterande fyra ronder. Olafssons enda parti på förstabordet, det mot Ahlander, slutade för övrigt remi. Sluttabellen.

Här en näpen miniatyr från rond 6:

Gudmundur Gislason, Taflfelag Bolungarvikur – Vignir Stefansson, Taflfelag Reykjavikur B
Holländskt
1.d4 f5 2.Lg5 g6 3.h4 Lg7 4.e3 h6 5.Lf4 d6 6.Sc3 Sf6 7.Lc4 e6 8.Df3


8...0-0?!
Efter till exempel 8...Sc6 9.0-0-0 De7 kan svart hålla tanken om lång rockad levande.
9.0-0-0 De7 10.Sh3


10...a6?!
Svart borde ha tänkt på utvecklingen med 10...Sc6.
11.Lh2
Det lämnas plats för springaren på f4.
11...Kh7
Ett försök att neutralisera det förväntade hotet mot g6. Redan när damen gick till e7 borde den ha övervägt att vika av till e8 i stället. Vid det här laget var det kanske en psykologisk omöjlighet.
12.Sf4


12...c6
Svart ägnar sig åt lättsinniga drag som a7-a6 och c7-c6 i ett läge när det brinner på kungsflygeln. Det är upplagt för en katastrof.
13.h5! Sxh5 14.Sxg6! Kxg6


15.Dxh5+! Kh7
Efter 15...Kxh5 16.Lxd6+ Kg6 17.Lxe7 har vit merbonde, stort utvecklingsförsprång och säkrare kung.
16.Lf4 uppg.
Efter 16...Df6 har vit ett angenämt val mellan 17.Lxd6 och 17.g4!?.

* * * * *

Jubileumsturnering i Stavanger

Vadims Daskevics mot Anders Nilsson. Foto: Stavanger Sjakklubb

ANDERS NILSSON:
Stavanger Sjakklubbs 100-årsjubileum firades med en turnering som ingick i NGP, norska motsvarigheten till Svenskt Grand Prix. För min del blev det långa hårda positionspartier och slutspel, inga direkta fyrverkerier denna gång.

I sista ronden hade topprankade IM Vadims Daskevics svart på bord 1 och hans ställning var minst sagt svajig, möjligen förlorad, medan jag stod klart bättre efter öppningen och mittspelet mot unge lovande Lucas Ranaldi på bord 2. Det är möjligt att jag också hade vinnande fördel i något läge, men fram emot den eviga tidsnöden tappade jag greppet och stod kanske till och med sämre när jag valde att ta ut remischackar. Samtidigt hade Daskevics försvarat sig hårdnackat och fått en hållbar ställning:

Johan-Sebastian Christiansen – Vadims Daskevics 
Svart drar


Efter 1...Txg3+! 2.Kxg3 Kf7+ slutade partiet strax remi eftersom 3.Tg4 följs av 3...Txg4+ med tornbyte. Bondeslutspelet är remi även när d5-bonden går förlorad eftersom svarts kung kan ta oppositionen.

Vadims Daskevics vann turneringen med Erik Fossan på andra och jag på tredje plats. Slutställningen.