torsdag 19 januari 2012

Wijk aan Zee – del 5

Magnus Carlsen är fortfarande i delad ledning. Foto: Calle Erlandsson

Partiet mellan Magnus Carlsen och Anish Giri blev en redig kampremi. De kämpade på tills bara kungarna var kvar. Båda uttalade sig om partiet strax efteråt – se länkarna i twitterflödet. Giri: ”Det var ett väldigt konstigt parti.” Carlsen delar efter fem ronder fortfarande ledningen med Levon Aronian.

På fridagen igår utkämpades en fotbollsmatch mellan Holland/Sverige och övriga världen. Hans Tikkanen var med och att döma av Fred Lucas bilder fungerade Hans som överrock åt Magnus Carlsen. Jag vet inte hur matchen slutade. Det var tydligen en bra förberedelse för Hans del, idag vann han mot Elina Danielian. Maxim Turov vann också och har nu 5/5. Hans ligger tvåa på 4 poäng och imorgon möts de. Ett mycket viktigt parti för utgången i C-gruppen.

En partiställning från B-gruppen har tilldragit sig mitt intresse.

Kateryna Lahno – Alexander Motylev
Svart drar55...Kh6
Motylev spinner ett mattnät.
56.Db5
Efter 56.Kg4 f5+ 57.Kxh4 g5+ 58.Kg3 f4+ 59.Kg4 Th2! uppstår en ställning med ett läckert dragtvång.

Analysdiagram

56...f5 57.Dxf5
En lustig krumelur. Det går ju inte att slå damen för patt.
57...e5+ 58.uppg.

Här ett urval av de bästa länkarna. Läs rondreferaten hos Chess Vibes och TWIC. Missa inte att kolla Magnus kommentarer på hans blogg eller videofilmerna och annat smått och gott på turneringshemsidan. Partierna i A-gruppen finns genomspelbara här, och de bästa bilderna finns hos mästerfotograferna Frits Agterdenbos och Fred Lucas.