fredag 20 januari 2012

Wijk aan Zee – del 6

Levon Aronian är i ensam ledning. Foto: Calle Erlandsson

Jag kan tänka mig att världsmästaren Vishy Anand sitter klistrad framför datorn under ronderna i Wijk aan Zee. Säkert kollar han med särskilt intresse vad VM-utmanaren Boris Gelfand företar sig. Kanske satt Vishy med uppspärrade ögon när han såg hur Gelfand, trots att han inte var i tidsnöd, gjorde bort sig i dagens rond:

Boris Gelfand – Hikaru Nakamura
Vit drar35.Td6 kunde ha lättat på trycket, men i stället följde 35.Tc2?? Ted4 36.uppg. Hu. Sådant måste påverka självförtroendet.

Följande partislut är väl så nära humor man kan komma på högsta stormästarnivå. För den händelse att det om tjugo år dyker upp en fråga i en schackquiz med lydelsen: Nämn ett stormästarparti där det förekom en minorförvandling, så lägg följande partislut på minnet:

David Navara – Magnus Carlsen
Vit drar81.e8L Lxe8 remi
Som bekant satt Magnus igår med bara kungarna kvar på brädet. När han är med behövs det inte några remiregler à la Sofia.

Partiet var remi lång väg före promoveringen, men som Magnus förklarade i intervjun strax efter partiet (länk i twitterflödet): han kunde ju lika gärna sitta i spellokalen som på hotellrummet.

Genom att Levon Aronian vann sitt parti mot Vugar Gasjimov gick han upp i ensam ledning. Aronian menade efteråt att det underlättar när motståndaren är ur form. Imorgon står bland annat Ivantjuk-Aronian och Carlsen-Gelfand på programmet.

I C-gruppen lyckades Maxim Turov neutralisera Hans Tikkanens initiativ och ryssen var nog mycket nöjd när han fick in remischackar. Turov leder därmed fortfarande en poäng före Hans. Om Hans ska kunna vinna den här turneringen och därigenom säkra en plats i nästa års B-grupp måste någon stoppa Turovs framfart – topprankade Matthew Sadler på söndag?

Här ett urval av de bästa länkarna. Läs rondreferaten hos Chess Vibes och TWIC. Missa inte att kolla Magnus kommentarer på hans blogg eller videofilmerna och annat smått och gott på turneringshemsidan. Partierna i A-gruppen finns genomspelbara här, och de bästa bilderna finns hos mästerfotograferna Frits Agterdenbos och Fred Lucas.