fredag 27 januari 2012

Wijk aan Zee – del 11

Boris Gelfand och David Navara gav Magnus Carlsen ett handtag i tätstriden. Foto: chess-news.ru

Inför dagens rond ledde Levon Aronian en poäng före Vasilij Ivantjuk. Båda förlorade i rond 11. Aronian menade att han hade en dålig prepp mot David Navara. Länken till det och andra videoklipp finns i twitterflödet och på turneringens hemsida. Boris Gelfand ”vann lätt” mot Ivantjuk.

Magnus Carlsen tog chansen att haka på i toppstriden - med två ronder kvar leder Aronian en halv poäng före Carlsen och Radjabov - men han var faktiskt illa ute mot Veselin Topalov, vilket Magnus berättar om i videoklippet. En kritisk ställning i det partiet:

Magnus Carlsen – Veselin Topalov
Svart drarCarlsen angriper som synes men är torn under. Topalov satte sitt hopp till ett damoffer: 25...Dxf7.

Här fanns det starka 25...Ld3!. Det handlar inte om att slå tornet på f1 (26...Lxf1 27.Lg6+ Kh8 28.Sf7+ Kg8 29.Dh5 med matt) utan att fortsätta med 26...Se2+ 27.Kh1 Sf4 och svart vinner. Problemet för vit är att efter 25...Ld3! finns det inte något vettigt mot omgrupperingen Sc3-e2-f4. Löpardraget sänker vit.

Efter damoffret blev det ömsesidiga chanser. Här är hela partiet.

Hans Tikkanen krossade Sahaj Grover i C-gruppen och kom därigenom ifatt Maxim Turov, som spelade remi med Daan Brandenburg. Imorgon har Hans svart mot topprankade Matthew Sadler, som inte har motsvarat förväntningarna så här långt.

Här ett urval av de bästa länkarna. Läs rondreferaten hos Chess Vibes och TWIC. Missa inte att kolla Magnus kommentarer på hans blogg eller videofilmerna och annat smått och gott på turneringshemsidan. Partierna i A-gruppen finns genomspelbara här, och de från C-gruppen finns här. De bästa bilderna finns hos mästerfotograferna Frits Agterdenbos och Fred Lucas.

Matti Svenn kommer att rapportera från dagens rond i Gibraltar.