söndag 29 januari 2012

Wijk aan Zee – del 13

Levon Aronian mot Tejmur Radjabov blev en snabb affär. Foto: www.tatasteelchess.com

Det blev inte mycket till dramatik i dagens slutrond i A-gruppen. Tejmur Radjabov gjorde inte något försök att komma ikapp Levon Aronian i deras parti. Som framgår av intervjuerna – länkar i twitterflödet – var Magnus Carlsen lite överraskad av det och Aronian ”glatt överraskad”. Som framgått i direktsändningen bjöd Radjabov remi efter tolv drag. På presskonferensen efteråt talade Aronian om sin bästa turneringsseger i karriären. Han tonade ner det faktum att han knappade in på Carlsen på världsrankingen.

Magnus å sin sida menade att det gick bra i de tre första ronderna och att det gick okej till och med rond 7, men att det sedan var ”total röra” och att han till slut fick vara glad att sluta på +3.

Maxim Turov segrade i C-gruppen. Foto: www.tatasteelchess.com

Hans Tikkanen fick nöja sig med remi i sista ronden mot indiskan Sachdev Tania, medan Maxim Turov säkrade förstaplatsen med vinst mot Etienne Goudriaan. Hans har hur som helst gjort ett kanonresultat, 10/13 – synd att det inte räckte ända fram. Nu var det Turov som reserverade en plats i schackparadiset till nästa års jubileumsföreställning (75:e upplagan).

Sachdev Tania spelade remi mot Tikkanen i sista ronden. Foto: Calle Erlandsson

* * * * *

Det var skoj att se Emanuel Berg ta initiativet mot topprankade Peter Svidler i Gibraltar. Här en kritisk ställning i det partiet:

Emanuel Berg – Peter Svidler
Vit drar29.Se5
Efter 29.Dd4 Dxd4 30.Sxd4 hotar Te7 alternativt Te8. Svart tycks inte ha något bättre än 30...La8 och efter 31.Te8 g6 32.f4 med idén 33.f5 är det inte något tvivel om vem som står bäst.
29...Lc8 30.De4 Le6 31.Lxe6 Sxe6 32.Sxf7 Txf7 remi
Efter 33.Dxe6 Dxf2+ 34.Kh1 finns det inte mycket att spela om (34...Dxb2?? 35.Tf1).

Arrangörerna är senfärdiga med resultatredovisningen – du får hålla utkik på länken under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.