tisdag 28 februari 2017

Fördel Tan Zhongyi i Teheran

Tan Zhongyi har tagit ledningen i VM-finalen. Foto: David Llada

Anna Muzytjuk fyller 27 idag men det blev inte någon present i andra partiet i VM-finalen. Det gick snett för henne redan i tolfte draget och sedan lyckades Tan Zhongyi vinna partiet och ta ledningen med 1,5–0,5. Matchen går över bara fyra partier så Muzytjuk får satsa hårt imorgon i sitt sista vitparti.

VM-turneringens webbplats

* * * * *

Vladimir Fedosejev leder i Moskva

Vladimir Fedosejev. Foto: ruchess.ru

Inför morgondagens slutrond i Aeroflot Open leder Vladimir Fedosejev på 6,5 poäng, en halv före Nikita Vitiugov och Jevgenij Najer. Fedosejevs vinst i näst sista ronden:

Vladimir Fedosejev – Maxim Matlakov 
Vit drar


30.f5+! uppg.
Efter 30...gxf5 31.exf5+ Kxf5 finns ju gaffeln på e7.

Erik Blomqvist stod på femtio vinstprocent inför dagens rond men förlorade nu mot Matthias Blübaum.

Partierna genomspelbara

måndag 27 februari 2017

VM-finalen i Teheran

Anna Muzytjuk mot Tan Zhongyi i VM-finalen. Foto: David Llada

Det finns en anledning att Fort Knox-varianten i Franskt har fått just det namnet. Tan Zhongyi använde varianten som ett remivapen i första partiet mot Anna Muzytjuk i VM-finalen i Teheran.

VM-turneringens webbplats.

söndag 26 februari 2017

Fides GP-turnering i Sharjah

Alexander Grisjtjuk är i delad ledning i Sharjah efter åtta ronder. Foto: Maria Jassakova

MATTI SVENN:
Det är jämnt och något avslaget i Fides GP-turnering i Sharjah, Förenade Arabemiraten. Remier är mer regel än undantag. Ledarduo efter sju ronder var Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave på 4,5 poäng.

Idag fick bägge kämpa i tornslutspel. MVL:s uppgift trots minusbonde var klart överkomlig. Med torn och tre bönder mot torn och fyra bönder på samma flygel anses ju remichanserna vara goda. Det tog dock 96 drag innan motståndaren Jan Nepomnjasjtjij gav upp sina vinstförsök.

Mamedjarov hade det betydligt värre. Han blev tidigt satt under press av Alexander Grisjtjuk. Det verkade inte vara så farligt men när tornslutspelet nalkades anade man att svart hade stora problem.

Alexander Grisjtjuk – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar


47.fxe5
Förstås. Däremot inte 47.Txe6+ Kf7 48.Txe5 för matten på h3!
47...Kd7


48.Kg6!
Med sikte mot både svarts och vits e-bonde.
48...f4
Eller 48...Th3 49.Kf7 Txh2 50.Txe6 och snar bondeförvandling.
49.Td6+ Ke7 50.c6 f3 51.Td7+ Ke8 52.Tf7 Tc3 53.c7 h5


54.Txf3!
En klassisk finess.
54...Txc7 55.Th3!
Följt av ett maximalt samarbete. Tornet tar h-bonden och kungen riktar in sig mot svarts e-bonde.
55...Kd7
Det hjälper inte heller att skära av vits kung med 55...Tf7. Efter den fina tornmanövern 56.Txh5 Tf1 57.h4 Kf8 58.Tg5! är svart hjälplös, till exempel 58...Kg8 59.h5 Tf2 60.h6 Tf1 61.Tg4 Tf2 62.Ta4 och vits e-bonde avgör.
56.Txh5 Tc4 57.Th7+ Kc6 58.Kf6 Kd5 59.Td7+ Ke4


60.Td1
Absolut inte 60.Kxe6? för 60...Tc5.
60...Tc2 1-0
Vits e-bonde kostar torn efter 61.Kxe6 Txh2 62.Kd6.

Därmed anslöt sig Grisjtjuk till ledaren MVL. Övriga partier slutade remi förutom Jon Ludvig Hammer som förlorade mot Pavel Eljanov. I morgon spelas sista ronden.

Ställningen inför slutronden.

* * * * *

Au revoir, Cannes

Svenskkvartett i Cannes: Ulf Nyberg, Lars Grahn, Christer Olesen och Max Wahlund.

Dags att börja förbereda avfärden från klarblå himmel till snö och rusk. Jag återvänder gärna till Cannes Open. När allt kommer omkring har franska Rivieran mer att erbjuda än exempelvis Sliema, Malta, i november.

Säkerhetskontrollerna har på något vis blivit en naturlig del av vardagen, men ibland är det svårt att finna sig i en haltande organisation. Som när jag försökte lämna festivalpalatset efter gårdagens parti. Jag släpptes inte ut på ett ställe utan hänvisades till en annan utgång. Där hänvisades jag tillbaka till första stället. När jag återvände dit var jag en aning förbannad – min fina ställning hade ju en halvtimme tidigare förvandlats till en blockerad remiställning – och jag lät min irritation gå ut över vakten. Jag kan vara ganska syrlig även på knackig franska. Han fann för gott att lämna en glipa i kravallstaketet där jag kunde slinka ut.

I svenskkvartetten var det Max Wahlund som gjorde det bästa eloklippet, 52 friska elopoäng till hans konto. Han nämnde träning på Youtube som främsta orsaken till sin framgång.

lördag 25 februari 2017

Klart för VM-final

Dronavalli Harika förlorade särspelet i sin semifinal. Foto: David Llada

Dronavalli Harika fick en smakstart i särspelet mot Tan Zhongyi:

Dronavalli Harika – Tan Zhongyi 
Vit drar



12.Dh4! Te8 13.Lxh6 d5 14.e5 Sd7 15.Sg5 Lxh6 16.Dxh6 Sf8 17.Tf4



17...uppg.

Men Tan Zhongyi utjämnade och efter sex särspelspartier var ställningen 3–3. Det dukades det fram för ett harmageddonparti där Tan drog det längsta strået.

Så får vi en VM-final över fyra partier mellan Tan Zhongyi och Anna Muzytjuk. Efter en vilodag inleds finalspelet på måndag.

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Näst sista versen i Cannes

Olesen & Grahn laddar hårt vid Croisetten inför näst sista ronden i Cannes Open.

Det har varit skoj att spela schack igen och jag försöker intala mig själv att elo-tappet inte spelar någon roll. Det blev alltså ett tävlingsparti i fjor och nu har jag snart spelat nio partier i Cannes Open. Det kommer säkert att bli fler turneringar för mig i år.

Jag ser att anmälningstiden för veteranernas lag-VM på Kreta har gått ut men förmodligen tar arrangörerna emot efteranmälningar med glädje. Ett större problem är kanske att fem svenska lag i gruppen 65+ redan har fullt manskap. Jag får väl försöka engagera tre trevliga veteraner och bilda ett lag tillsammans med dem.

Idag mötte jag en sympatisk fransman. Det blev mitt första remiparti på Rivieran.

Dominique Metras – Lars Grahn 
Svart drar



Alla hans bondeframstötar neutraliserade – jag var rätt nöjd.
24...Sc4+! 25.Lxc4
Inte 25.bxc4 bxc4+ 26.Kc2 Da5!, och efter 25.Ka2 Lxa3 26.bxc4 bxc4 går det inte att slå löparen för matt på a5.
25...bxc4 26.b4 a5 27.Ta1 Kb7 28.Sg1



Det finns två bra planer. Den ena är 28...Ta8 följt av dubblering på a-linjen och axb4 i rätt läge. Den andra är 28...The8 med idén f5-f4. Jag valde en grumlig plan med 28...Kc8 för att gömma kungen på kungsflygeln. Det blev ingen ordning och reda på nånting och till slut lyckades han blockera ställningen fullständigt.

Övriga tre svenska spelare förlorade. Inför morgondagens slutrond delas ledningen i A-turneringen av ett halvdussin spelare.

fredag 24 februari 2017

Damernas VM-turnering i Teheran

Anna Muzytjuk är klar för VM-final. Foto: David Llada

Semifinaler
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 2-0 
Tan Zhongyi – Dronavalli Harika 1-1 (särspel imorgon)

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Från Bagneux till Cannes

Palais des Festivals i Cannes. Foto: cannes-echecs.fr

Före dagens rond i Cannes Open stegade jag fram till Nicolas Giffard och presenterade mig. Jag påminde honom om att vi möttes i ett parti för fyrtioett år sedan i en förstad till Paris, Bagneux Open. Det var sommaren 1976 innan jag drog vidare för att bevaka interzonturneringen i Biel. Den gången försvarade jag mig med Franskt och han vann vackert, ett parti som publicerades i Europe Echecs. Två år senare vann han franska mästerskapet och han har varit med i franska OS-laget tre gånger. En mycket sympatisk man som har skrivit en och annan schackbok. 

Nu spelar Giffard med i A-turneringen och det var en välgärning att jag inte frågade honom hur det gick. Han berättade att han i likhet med mig mer uppskattar veteranturneringar för den lättsamma atmosfären. Det lutar åt att vi ses om ett par månader vid veteranernas lag-VM på Kreta. Jag är rätt sugen på att åka dit. Där slipper man franska juniorer som lurar skjortan av en. Som idag.

Lars Grahn – Davit Baroyan 
Vit drar



Om man lyfter på springaren på f3 inser man att svart har stora problem. Då hänger det på både a8 och g4. Så hur ska det här bedrivas? Vid det här laget hade jag kommit till en punkt där jag försökte bestämma mig för om jag åter skulle satsa på calamari eller grodlår på Chez Aline. Det är två säkra kort. Men först skulle jag alltså köra hem vinsten. Jag sneglade på junioren och han såg behagligt orolig ut där han satt och lekte med en slagen bonde. Så hade jag bestämt mig.
16.Se1?
Den svaga punkten i detta springarlyft dyker upp längre fram. Efter 16.exd6 exd6 17.Sfd2 axb3 18.Sxb3 d5 19.Dxg4 dxc4 20.dxc4 står vit på vinst. Det var för övrigt en av de möjligheter jag tittade på. Efter partidraget levde jag i tron att han snart skulle ge upp. Vi har ju lärt oss att ett torn är värt 5 poäng, en bonde blott 1 poäng.
16...axb3 17.Ta3 Lxc4 18.dxc4 Sxe5 19.Lxa8 Dxa8 20.Da1 Sxc4 21.Txa6


Det var den här ställningen jag hade på min inre projektionsduk när springaren seglade mot e1. Han har tre bönder för mitt mertorn. Det ska ju inte räcka, eller hur? Det visar sig vara en ytlig materialistisk analys. Vid det här laget hade jag i alla fall bestämt mig för desserten. Det skulle bli nougat med en liten kanna jasminte.
21...De4
Först här gick det upp för mig vad jag ställt till med. Merde! Aptiten slog följe med förnuftet och försvann illa kvickt.
22.Dc1??
Aktiveringen 22.Sg2 är enda chansen. Men det rör sig hur som helst om en anmärkningsvärd scenförändring.
22...De2


Vits alla pjäser står fel. Svarts alla pjäser står rätt. Det är väl sådant som kallas för ”tur i ställningen”. Det är ju inte så att grabben har spelat något subtilt för att nå dit.
23.Ta3 Sxb2 24.Txb3 Sc4 25.Sg2 Sd2 26.Dd1 Dxd1 27.Txd1 Sxb3 28.uppg.

Tja, vad ska man säga? Det var det. Kan jag be att få en ny turnering, tack. Den här är skämd.

I A-turneringen fortsätter Max Wahlund i god stil och efter ännu en remi mot en betydligt högre rankad spelare står han på 3,5 poäng. Ulf Nyberg har kvicknat till och har 3 poäng. Två ronder återstår.

torsdag 23 februari 2017

Damernas VM-turnering i Teheran

Tan Zhongyi har ett ben i VM-finalen. Foto: David Llada 

Semifinaler
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 1-0 
Tan Zhongyi – Dronavalli Harika 1-0

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Ett anständigt parti 

Affisch från filmfestivalen i Cannes 2014.

Det är väl så att schackspelare i gemen skyndar i väg hem eller till hotellrummet för att låta datorn analysera det just avslutade partiet. Även världselitens partier innehåller mindre bra drag och när vi amatörer sitter vid brädet vimlar det i regel av dumheter, och nyfikenheten på vad som har missats ska stillas.

Jag tänkte på detta efter dagens första parti (rond 5) i Cannes Open, som jag faktiskt är nöjd med. Äntligen ett anständigt parti. Det är möjligt att Fritz har en annan uppfattning, men jag tänker faktiskt inte låta honom kolla och komma med invändningar. Kanske borde man genomgående vänta med datoranalyserna till efter turneringen och leva i tron att man har spelat rätt okej, att så att säga sätta självbedrägeriet i system? Min plan var att inte låta Fritz förstöra min dag.

Jag är rätt säker på att min avslutande kombination i förmiddagsronden är korrekt:

Lars Grahn – Benoit Poulet 
Vit drar



Min första tanke var att spela 38.Td3 Dxe4+ 39.f3 Df5 40.Dxc6 som väl ser lovande ut. Min andra tanke var att offra kvalitet och jag fastnade för den möjligheten.
38.Dxc6! Dxa1 39.Dxd7+ Kh6
Det underlättar verksamheten.
40.Tf7 Th8
Eller 40...T4a7 41.Th7+ Kg5 42.h4+ Kf6 43.Dd6 matt.
41.Dd2+



41...uppg.
Att jag inte fick chansen att sätta matt i nästa drag kan jag leva med.

I eftermiddagsronden råkade jag ut för något av det mest bisarra jag varit med om i öppningsväg. Efter 1.d4 f5 spelade Ljubomir Scala 2.Le3 – och vann. När jag kom i svår tidsnöd fortsatte jag ändå att föra protokoll, som reglerna föreskriver. Min motståndare struntade däremot i sådant och han hade omkring en timme kvar av betänketiden. När jag påpekade att han hade en skyldighet att föra protokoll gjorde han ett halvhjärtat försök att rekonstruera vad som förevarit. Jag skulle ryckas ut och det lyckades. Jag var så trött att jag knappt orkade bli förbannad.

Max Wahlund (elo 2127) fortsätter att göra utmärkt ifrån sig i A-turneringen. Efter sex ronder står han på 3 poäng med en prestationsrankning på 2374. Fransmannen GM Yannick Gozzoli leder på 5 poäng.

Det skulle vara skoj att finna någon fin gammal festivalaffisch att ta med sig hem till vardagsrummet, som den på bilden ovan: Marcello Mastroianni från Fellinis 8 ½. Året efter var det Ingrid Bergman på affischen – se nedan. I Cannes English Bookshop finns inramade affischer för omkring 4 000 kronor. Det är inte den prisklassen jag tänker mig. Jakten går vidare på poäng och affischer.

Arton grader här i Cannes idag. Lite kallare i Malmö?


onsdag 22 februari 2017

Damernas VM-turnering i Teheran

Dronavalli Harika är klar för semifinal efter dagens särspel mot Nana Dzagnidze. Foto: Anastasia Karlovitj

Semifinaler
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 
Tan Zhongyi – Dronavalli Harika

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

I väntan på filmfestivalen

Väggmålning i Cannes. Foto: LG

Filmfestivalen i Cannes firar 70-årsjubileum. Festivalpalatset, där vi nu spelar Cannes Open, är evenemangets medelpunkt. Måttligt klädmedvetna schackspelare kommer att avlösas av filmfolk i Armanikostymer och galablåsor den 17–28 maj. Håll käft kommer att avlösas av se på mig. Om jag plockar fram slipsen kommer jag att befinna mig i gränslandet. I spellokalen kommer jag nog att vara unik; han som bar slips. Tills vidare hänger den kvar i hotellrummets garderob, färdigknuten.

Filmfestivalen präglar staden på olika sätt. På mitt hotellrum hänger en inramad svartvit bild på Eddie Constantine, Jules Dassin, Henry Fonda och Don Murray. Hotellkorridoren pryds av affischer och bilder från gångna filmfestivaler. På stan finns stora väggmålningar med filmmotiv. Utanför festivalpalatset har filmstjärnor gjort handavtryck med autografer. Cannes är film.

I A-turneringen i Cannes Open spelade Max Wahlund remi med IM Bilel Bellahcene (elo 2486) och ligger i mittfältet på 2 poäng. Inga grahnar tillåts växa upp i himlen och idag var det dags att bita i det sura äpplet. Imorgon väntar dubbelronder och i den tidiga ronden ska jag möta en säkert välmotiverad trettonåring. Jag möter mycket hellre åldringar som är lika gamla och trötta som jag.

tisdag 21 februari 2017

Damernas VM-turnering i Teheran

Alexandra Kosteniuk är klar för semifinal i damernas VM-turnering. Foto: David Llada

Kvartsfinaler
Ju Wenjun – Tan Zhongyi 0,5–1,5 
Harika Dronavalli – Nana Dzagnidze 1–1 (särspel imorgon)
Anna Muzytjuk – Antoaneta Stefanova 1,5–0,5 
Alexandra Kosteniuk – Ni Shiqun 1,5–0,5

Semifinaler
Anna Muzytjuk – Alexandra Kosteniuk 
Tan Zhongyi – Harika Dronavalli eller Nana Dzagnidze

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Kungstornet försvarade titeln i lag-DM

Kaj Engström, Kungstornet. Foto: Lars O A Hedlund

KAJ ENGSTRÖM:
Kungstornet försvarade titeln i lag-DM i Stockholm. Detta sedan SK Rockaden, som låg en matchpoäng efter, klart besegrades med 10-4 i sista ronden. Därmed kunde Stockholms SS som förlorade knappt mot ett för kvällen kraftigt förstärkt Wasa SK, 1. Bassem Amin (2666), 2. Emanuel Berg (2572), 3. Grigor Grigorov (2500) och ytterligare tre (!) stormästare, gå förbi på partipoäng och komma tvåa.

Kungstornets toppspelare Patrik Lyrberg lät sin vitfältslöpare göra entré redan i andra draget och sedan bli något av en hjälte i den tidiga vinsten mot Krister Olsson.

Krister Olsson, SK Rockaden – Patrik Lyrberg, Kungstornet
Antagen Damgambit
1.Sf3 d5 2.d4 Lf5 3.c4 dxc4 4.Da4+ Sd7 5.Sc3 Sf6 6.Dxc4 c6 7.e3 e6 8.Le2 Ld6 9.Sh4 Lc2


Ja det hotar att fånga vits dam.
10.a3 Tc8 11.Ld2 b5 12.Da2 g5 13.Tc1 Le4 14.Sf3 g4 15.Sh4 a6 16.0-0 c5 17.dxc5 Txc5 18.g3 Lb7 19.e4 Sxe4 20.Sxe4 Lxe4 21.Txc5 Lxc5 22.Lxg4 Se5 23.Lh5 Sc4 24.Le3


24...Ld5!
Det bästa, en mattfiness med torn till g-linjen gör att svart nu vinner material.
25.Lxc5 Dxh4 26.b3 Dxh5 27.bxc4 Lb7 28.Db2 Tg8


29.uppg.
Vit är försvarslös mot hoten Df3 och Dxc5.

Partier
Resultat och tabell

* * * * *

LG: Det enda som fungerar för mig i Cannes Open är poängplockningen. Jag spelar som en kratta och mina motståndare spelar ännu sämre. I tredje ronden offrade jag pjäs i tron att jag skulle få tillbaka pjäsen plus en bonde. Jag kunde se att min dam riskerade att fångas i den kombinationen. Jag såg bara inte hur det skulle gå till och min motståndare såg det inte heller. Fritz ser det. Det krävdes visserligen ett par finesser för damfångsten men mot en starkare motståndare hade min humbug bestraffats. En lättsinnig analys premierades åter. Det finns naturligtvis en gräns för hur länge man kan snubbla fram så där. Jag drömmer om att få tillbaka klarsynen från Sibenik 2014, då jag hade en prestationsrankning på 2350, men tvivlar starkt på att jag ska få uppleva det någon gång igen.

Tre av tre är enda trösten när spelet går på kryckor. Och jag fick min vietnamesiska anka, tack. På Chez Aline har jag inte upplevt nåt sjabbel.

I A-turneringen har Max Wahlund 1,5 poäng mot tufft motstånd. Ulf Nyberg åkte till Cannes samma dag som turneringen startade. Han gick upp klockan fyra på natten/morgonen och tycks ännu inte ha återhämtat sig från det. I B-turneringen har Christer Olesen 1,5 poäng (med ett eloplus).

* * * * *

När Vishy Anand gör retweets på mina bilder sätter det verkligen spår. Den senaste bilden har drygt tjugo retweets och ett sextiotal har markerat att de gillar den. Skoj. Det gör det mödan värt att plocka upp de gamla bildkartongerna från källarförrådet.

måndag 20 februari 2017

Kvartsfinaler i Teheran

Anna Muzytjuk, en av dagens två vinnare i Teheran. Foto: David Llada 

Vad gäller damernas VM-turnering i Teheran återger jag resultaten i första kvartsfinalpartierna. Jag orkar inte spela igenom partierna, anar inte vad som hände i dem.

Kvartsfinaler
Ju Wenjun – Tan Zhongyi remi 
Harika Dronavalli – Nana Dzagnidze 1-0 
Anna Muzytjuk – Antoaneta Stefanova 1-0 
Alexandra Kosteniuk – Ni Shiqun remi

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Säkerheten kring Palais des Festivals i Cannes är om inte rigorös så i varje fall väldigt omfattande. Det var mycket tuffare att komma in till spellokalen, Salon des Ambassadeurs med utsikt över Medelhavet, än att passera säkerhetskontrollen på Kastrup. Vi befinner oss på franska Rivieran och militärer går omkring med skarpladdade puffror. Det vimlar av vakter.

Mitt första parti i Cannes Open, B-turneringen, var mot en ung fransyska som hade stora problem med att centrera sina pjäser. Aldrig förr har jag praktiserat mina begränsade kunskaper i franska så flitigt. Ett halvdussin gånger fick jag säga ett alltmer irriterat ”J'adoube”. Andra gångar passade jag på att justera hennes pjäser när hon lämnade bordet. Men det värsta var att jag fick slita som ett djur i fem timmar för vinsten. Illavarslande på något sätt.

Den stora tröttheten satte in efter några timmar och det fördes en inre dialog mellan mitt ambitiösa jag och mitt mera lättsinniga och trötta jag.

– Skärp dig nu! Det här är en vinstställning.
– Men jag orkar inte räkna.
– Ta dig samman för helvete, räkna!
– Men jag är astrött, jag vill men orkar inte!
– Kolla på schackuret, medan vi håller på att käbbla rinner tiden ut.
– Men det enda jag orkar är att spela på känsla.
– Okej gör det då, men kom sen inte och skyll på mig.

Imorgon är det dubbelrond med första rondstart klockan nio. Suck. Det kan bli en skräckfylld upplevelse. Det känns över huvud taget väldigt ovant att spela schack. Och inte blev det nån anka. Hoppas vara på bättre humör en annan dag.

söndag 19 februari 2017

Pia Cramling utslagen ur VM-turneringen

Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk gjorde upp i ett särspel. Foto: David Llada 

Damernas VM-turnering i Teheran förlorade mycket av mitt intresse idag när Pia Cramling förlorade särspelet mot Alexandra Kosteniuk i tredje omgången. Efter två remier i snabbschacket, 25 minuter plus 10 sekunder efter varje drag, drogs betänketiden ner till 10 minuter plus 10 sekunder efter varje drag. Där spelade Pia upp en klart fördelaktig ställning i första partiet, men med den betänketiden har partierna sällan ett logiskt förlopp. Det vände och Pia förlorade. Sedan var hon tvungen att vinna med de svarta pjäserna. Kosteniuk var nog aldrig i förlustfara i det partiet och i en jämn ställning satte Pia i hastigheten bort ett torn. Kosteniuk vann därigenom särspelet med 3-1 och avancerar till kvartsfinal.

Det roliga är tyvärr slut för den här gången. Förlorarna i tredje omgången reser hem med 8 000 dollar i prispengar och förmodligen vill Fide ha en andel av det beloppet. Kvartsfinalerna börjar imorgon.

Kvartsfinaler
Ju Wenjun – Tan Zhongyi 
Harika Dronavalli – Nana Dzagnidze 
Anna Muzytjuk – Antoaneta Stefanova 
Alexandra Kosteniuk – Ni Shiqun

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

Förmiddagsspel för Nils Grandelius

En dålig dag på kontoret för Nils Grandelius. Foto: Alina L'Ami

Igår genomfördes rond 7 i Bundesliga där två lag med svenska spelare i uppställningarna drabbade samman:

FC Bayern München – Hamburger SK 3–5
1 Michael Bezold – Nils Grandelius remi 
6 Linus Johansson – Sipke Ernst 1-0 
7 Philip Lindgren – Jonas Lampert 0-1

Magnus Carlsen finns inte längre med i någon laguppställning i Bundesliga. Det är kanske söndagsronderna med start klockan 10 som fått honom och en del andra spelare i världseliten att välja bort spel i den ligan. Nils Grandelius ställde i alla fall upp – gäsp – och räknade galet.

Stefan Bromberger, MSA Zugzwang – Nils Grandelius, Hamburger SK
Svart drar



18...Sc4? 19.Tf4!
Vad är väl en löpare mot ett mattangrepp?
19...f5 20.g6 Tf6 21.Dh7+ Kf8 22.Dh8+ Ke7 23.Dxg7+ Ke8 24.Th4 Tf8 25.Th8



25...Txh8
Eller 25...De7 26.Txf8+ Dxf8 27.Dxb7 och svart är pjäs under med en hopplös ställning.
26.Df7 matt

Den matchen slutade 4–4 medan FC Bayern München förlorade stort mot SV Werder Bremen.

SV Werder Bremen – FC Bayern München 6,5–1,5
4 Vlastimil Babula – Linus Johansson 1-0 
5 Jan Werle – Philip Lindgren remi

Partierna genomspelbara
Tabell Bundesliga

* * * * *

Dagen före Cannes Open

Uppladdning inför min reentré i turneringsvärlden. Foto: Christer Olesen

”Hur smakar det?” frågade Christer Olesen när jag högg in på grodlåren på Chez Aline. Hur beskriver man en smak? På Noma serverades jag bland annat myror – och hur smakade det? Problemet på Noma var att jag vid just den serveringen inte var tillräckligt uppmärksam, jag borde ha smakat de små krypen mer eftertänksamt. Som att få 1.e4 emot sig och automatiskt svara med 1...e5. Schablontuggande.

Jag erbjöd Christer ett av låren men han tackade förskräckt nej. Han är, ehum, konservativ när det gäller matvanor. Han är mer experimentell vid brädet än vid tallriken. Kortfattat: det var jättegott. Och imorgon provar jag nog någon av rätterna med anka. Det får bli före eller efter första ronden i Cannes Open.

I Cannes Open är jag för övrigt portad i A-turneringen. Det krävs elo 2100 för att få vara med och leka i högsta gruppen, där bland andra Ulf Nyberg och Max Wahlund finns bland de anmälda. Jag har kommit för långt ner mot nollpunkten för att platsa i deras sällskap.

En del ekiperar sig med ny vårgarderob och ny öppningsrepertoar. För mig gäller för tillfället varken det ena eller det andra. Men i resväskan finns för ovanlighetens skull en slips. Efter min operation nyligen kan jag åter knyta en slips runt halsen och jag funderar på ett vetenskapligt experiment där jag spelar med detta tygstycke. Fide drev ju aldrig igenom någon klädkod och det verkar inte som om arrangörerna i Cannes har annonserat något slipsförbud (till skillnad från en krog vid Möllevångstorget i Malmö på 1970-talet). Bent Larsen hävdade att det försvårar blodtillförseln till hjärnan och han spelade aldrig med slips. Det har inte heller jag gjort – jag är i grunden inte någon slipsmänniska – men just därför kunde det vara intressant att pröva. Man måste pröva det empiriskt innan man fäller en dom. Återkommer eventuellt i detta ämne om någon annan visar intresse för mina experiment.

lördag 18 februari 2017

Nytt särspel för Pia Cramling

Pia Cramling är ett särspel från kvartsfinal i Teheran. Foto: David Llada

Det har varit en resdag och jag har inte hunnit följa någon av direktsändningarna. Så här i efterhand ser jag att Pia Cramling spelade en solid remi med Alexandra Kosteniuk i damernas VM-turnering vilket betyder ett nytt särspel för Pia. Det gick ju bra förra gången.

Dagens höjdpunkt blev i stället ett besök på Chez Aline, en vietnamesisk restaurang på Rue Georges-Clemenceau i Cannes. På många restauranger hemmavid brukar man förstöra calamari i frityr. Inte på denna familjerestaurang på lagom avstånd från Medelhavet. Till det kinesisk öl och en dessert av ett slag som jag aldrig varit med om förut. Det kan bli Christer Olesens och mitt stamställe under veckan på franska Rivieran.

Möjligen blir det mer schack i nästa inlägg.

Ställningen i tredje omgången efter andra partiet
Ju Wenjun – Olga Girya 1-1 
Tan Zhongyi – Rout Padmini 1-1 
Sopkio Guramisjvili – Harika Dronavalli 1-1 
Nana Dzagnidze – Shen Yang 1,5-0,5 
Le Thao Nguyen Pham – Anna Muzytjuk 0-2 
Antoaneta Stefanova – Nino Tjurtsidze 1,5-0,5 
Alexandra Kosteniuk – Pia Cramling 1-1 
Natalija Pogonina – Ni Shiqun 0,5-1,5

Det innebär att Nana Dzagnidze, Anna Muzytjuk, Antoaneta Stefanova och Ni Shiqun är klara för nästa omgång.

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

* * * * *

När jag såg spelschemat för veteranernas lag-VM på Kreta – daglig rondstart klockan 9.30 – bestämde jag mig för att dra i väg till Cannes Open i stället. Vilket annat världsmästerskap i schackvärlden har en rondstart vid en tidpunkt när hotellen serverar frukost för fulla muggar? Och detta tydligen för att det förväntas att äldre människor i gemen ställer upp i ett mästerskap i första hand som turister, i andra hand som schackspelare. Schackspelandet blir som en turistaktivitet som kan klaras av på förmiddagen medan den tidsmässigt mer angenäma delen av dagen kan ägnas åt sightseeing. Det är väl så det är tänkt. Det är inte seriöst.

Det är tydligen många som delar min syn på detta, för nu har VM-arrangörerna på Kreta gått ut med ett nytt spelschema. Tidpunkten för rondstarten har skjutits fram till klockan 15. Ett förnuftigt beslut sent omsider.

Jag har inte spelat någon turnering sedan Malta 2015 och nu ser jag fram emot att köra i gång igen. Om det går okej här i Cannes överväger jag att även ställa upp på Kreta. Min bästa turnering på länge gjorde jag i veteranernas lag-EM i Sibenik 2014 och det skulle vara skoj att träffa de äldre schackvännerna igen. Det är ett inspirerande gäng och Kreta återvänder jag gärna till. I första hand som schackspelare, i andra hand som turist (och skribent).

När turneringar ska klaras av på sju dagar krävs det dubbelronder två av dagarna vilket trots allt är rimligt. I Cannes Open infaller dessa på andra och fjärde speldagen, vilket verkar vara det vanligaste. Detta apropå planeringen av spelprogrammet vid veteran-NM i Växjö.

fredag 17 februari 2017

Cramling pressade Kosteniuk

Alexandra Kosteniuk mot Pia Cramling i Teheran. Foto: Anastasia Karlovitj

I andra omgången i damernas VM-turnering inledde Pia Cramling som bekant med att vinna ett svartparti mot Elisabeth Pähtz. Tredje omgångens inledande svartparti mot Alexandra Kosteniuk såg också lovande ut.

Alexandra Kosteniuk – Pia Cramling 
Svart drar



23...Sxc2!
Vit får tillbaka bonden men då sitter svart med en fördelaktig ställning.
24.Dxc2 b4 25.Da4 Db6



26.Sd5
Vit måste lämna tillbaka pjäsen och det görs bättre på d5 än på b5. Vit vill behålla trycket mot a6.
26...exd5 27.exd5



27...Sf6
Alternativet är att först rädda a-bonden. Efter 27...a5 följt av Sf6 har svart ett starkt initiativ. Men det var också lockande att som i partifortsättningen gå in och roffa åt sig f4-bonden.
28.Dxa6 De3 29.Lf3 Dxf4 30.Dd3



Det ger svart intressanta möjligheter på damflygeln, något som kunde ha neutraliserats med 30.Tc1.
30...Te8
I begynnande ömsesidig tidsnöd tillåts Kosteniuk slinka ur greppet. Efter 30...Sd7! med idén b4-b3 har svart fortsatt press.
31.Dd2 Df5+ 32.Dd3 Df4 33.Dd2 Df5+ 34.Dd3 Df4 remi
Hela partiet.

Vit som svart, Pia kämpar på med bravur. Det ser bra ut så här långt. En kvartsfinal hägrar.

Tredje omgången
Ju Wenjun – Olga Girya remi 
Tan Zhongyi – Rout Padmini remi 
Sopkio Guramisjvili – Harika Dronavalli remi 
Nana Dzagnidze – Shen Yang 1-0 
Le Thao Nguyen Pham – Anna Muzytjuk 0-1 
Antoaneta Stefanova – Nino Tjurtsidze 1-0 
Alexandra Kosteniuk – Pia Cramling remi 
Natalija Pogonina – Ni Shiqun remi

Partierna genomspelbara
Turneringens webbplats

torsdag 16 februari 2017

Pia Cramling till tredje omgången

Pia Cramling intervjuas efter dagens särspel av Anastasia Karlovitj. Foto: David Llada / tehran2017.fide.com

Pia Cramling klarade även andra hindret vid damernas VM-turnering i Teheran. Efter att ha vunnit med svart i första särspelspartiet mot Elisabeth Pähtz tog tyskan i så hon sprack i andra partiet. Pia vann följaktligen särspelet med 2–0. Första partiet och andra partiet.

Pia möter Alexandra Kosteniuk i tredje omgången med start i morgon. Senast de spelade mot varandra var i damernas GP-turnering i Monte Carlo för två år sedan. Det partiet slutade remi.

Sopiko Guramisjvili var tvungen att vinna ett slutspel med torn och springare mot torn för att få till en förlängning mot Natalija Buksa. Efter att ha harvat omkring i detta remislutspel i 32 drag dök chansen upp.

Natalija Buksa – Sopiko Guramisjvili 
Vit drar



126.Kxe3?? Txa2 127.uppg.
Efter 126.Ke1! hade Buksa haft remin och avancemang som i en liten ask. Nu blev det ytterligare två särspelspartier med remi plus vinst för Guramisjvili.

Matcherna i tredje omgången:
Ju Wenjun – Olga Girya 
Rout Padmini – Tan Zhongyi
Harika Dronavalli  Sopiko Guramisjvili
Nana Dzagnidze – Shen Yang 
Anna Muzytjuk – Le Thao Nguyen Pham 
Antoaneta Stefanova – Nino Tjurtsidze 
Alexandra Kosteniuk – Pia Cramling 
Ni Shiqun – Natalija Pogonina

Partierna genomspelbara
Resultatservice


Alexandra Kosteniuk och hennes man/sekundant, Pavel Tregubov, kan börja preppa för morgondagens möte med Pia Cramling. Foto: David Llada / tehran2017.fide.com

onsdag 15 februari 2017

Särspel för Pia Cramling

Nana Dzagnidze är klar för tredje omgången i damernas VM-turnering. Foto: David Llada / tehran2017.fide.com

Ännu en ganska kort remi mellan Pia Cramling och Elisabeth Pähtz och nu väntar ett särspel imorgon. Vi får hoppas att deras elotal i snabbschack respektive blixt är missvisande för där har Pähtz ett övertag i båda disciplinerna, speciellt i blixt. Ytterligare åtta matcher i andra omgången slutade oavgjorda.

Pia har inte någon sekundant med sig till Teheran och det är av ekonomiska skäl. På sitt Twitter har Pias man Juan Bellon synpunkter på det: ”Pia börjar VM i Iran där hon nådde semifinal förra året. Utan hjälp från någon åker hon dit ensam och betalar själv resa, hotell och måltider. Vad måste Pia prestera mer för att få lite hjälp från Sveriges SF? Hon har två OS-medaljer, två EM-titlar och har spelat i två VM-semifinaler.” I översättning från Juans spanska.

Sju spelare är klara för tredje omgången där bland annat följande matcher står på programmet:

Ju Wenjun – Olga Girya 
Nana Dzagnidze – Shen Yang 
Anna Muzytjuk – Le Thao Nguyen Pham

Den sjunde kvalificerade, Ni Shiqun, får invänta särspelen innan hon får en motståndare. Kinesiskan vann med 2–0 mot Valentina Gunina, ryskan som fick schackvärlden att spärra upp ögonen när hon vann den öppna turneringen i London Chess Classic i december före en drös stormästare. Slutställningen i dagens parti underlättade domarens arbete.

Ni Shiqun – Valentina Gunina 
Slutställningen


Svarts kung ska väl placeras på e4 eller d5 på sensorbrädet för att markera att vit har vunnit? Domaren behövde alltså bara knuffa den en liten bit. För att få den vita kungen till det andra vita fältet i centrum krävdes ett litet lyft. Och Ni Shiqun slapp ta ställning till om hon skulle sätta matt med löparen eller g-bonden i nästa drag.

Partierna genomspelbara
Resultatservice