söndag 13 maj 2018

Norskt guld för Grandelius

Nils Grandelius och Aryan Tari sida vid sida i Bergen. Foto: Tom Eriksen

Vid TePe/Sigemanturneringen i Malmö satt Nils Grandelius och Aryan Tari mitt emot varann i rond 4 (remi). Vid norska klubblagsmästerskapet nu i helgen i Bergen satt de sidan om varandra i Vålerengas lag.

Sista ronden i Malmö spelades i tisdags och de sex ronderna i Bergen startade två dagar senare. Nils stod över rond 1 och 2 torsdag och fredag, och la krutet på dubbelronderna lördag och söndag. På de fyra ronderna höstade han in 3,5 poäng på förstabordet. Liksom i fjol blev det guld för Vålerenga. 

Det får bli en partiställning från dagens slutrond:

Jon Tisdall, Asker Schackklubb – Aryan Tari, Vålerenga 
Svart drar

Vilket är svarts bästa drag? Slutdraget finns sist i dagens inlägg.

Slutställningen
Partier genomspelbara

* * * * *

Det fanns en stark drivkraft för Lars Karlsson att försöka vinna i slutronden i Stockholm Elo Challenge mot Dick Viklund trots att remi skulle säkra förstapriset. Det fanns en möjlighet att göra något mycket sällsynt på den nivån: att vinna en turnering på maximala 9 poäng. Lasse tog chansen – och vann. Det blev ett vackert staket som förutom förstapriset premierades med ett dussin elopoäng.

Slutställningen
Partier genomspelbara

* * * * *

Jon Tisdall – Aryan Tari 
22...Tc2! 23.uppg.
En avlänkning som bäddar för Dxd2+ följt av Dxf2 matt. Försöket att avstyra katastrofen med 23.Db4 faller på 23...Tc1+ 24.Ke2 Dxb4.