tisdag 29 maj 2018

Norway Chess – rond 2

Ding Liren kommer att vara världsfyra på nästa officiella världsrankning. Liksom sju andra deltagare i Norway Chess har han inlett med två remier. Foto: norwaychess.no

”En ganska tråkig remi” var Magnus Carlsens omdöme om sitt parti mot Sergej Karjakin. I kommentatorstudion i Stavanger påpekades att det var det 74:e partiet dem emellan, men det finns naturligtvis fortfarande utrymme för överraskningar i öppningen:

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Svart drar

Carlsen lät täckelset falla för nyheten 14...Lg4, ett bondeoffer där 15.Dxd6 besvarades med 15...Lf5!. Peter Svidler hade en teori om varför Carlsen spelade det löpardraget: därför att det är datorns förstaval. I kommentatorstudion kunde Carlsen bekräfta den teorin och han förklarade också att det var hans sekundantteam som hade arbetat fram nyheten. I grunden handlade det om att säkra remi med svart mot en motståndare som Carlsen har stor respekt för.

Det var det först avklarade partiet i rond 2, men det tog inte lång tid innan övriga hade följt efter på remivägen. Det var över lag remier utan större dramatik, och det hela var undanstökat på två och en halv timme. Det blir nog bättre underhållning imorgon.

Rond 2
Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Levon Aronian – Wesley So remi 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand remi

Partierna genomspelbara
Direktsändningen på turneringssajten

Rond 3 (onsdag kl. 16.30)
Vishy Anand – Ding Liren 
Wesley So – Hikaru Nakamura 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin 
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana