tisdag 10 juni 2008

Koloniblixt

Gunnar Finnlaugsson och Anders Nilsson på Täppan. Foto: Johan Sigeman.


I lördags upptäckte jag en spelform lika ädel som kaféschack. Gunnar Finnlaugsson bjöd in till blixt på Täppan, hans kolonilott i Lund. Kring bordet fanns också Nejib Bouaziz, Calle Erlandsson, Gert Larsson, Anders Nilsson och Johan Sigeman. Innan brädena plockades fram bjöds det på en delikat laxtårta komponerad av kocken Nejib och det till det ett lämpligt utbud från systemet. Till kaffet en ljuvlig tiramisu, Italiens bidrag till de klassiska desserterna.

Efter det blixt i en form som jag uppskattar. Fria partier kors och tvärs där vinnarna sitter. Och om någon råkar vinna mer än två partier på rad så kan han ändå lyfta och pusta ut. Det ges tid att studera valda delar av värdens schackbibliotek och ingen behöver ägna tid åt att fylla i en turneringstabell. Klarblå himmel, fågelkvitter och möjlighet till påtår.

Gunnar påminde mig om att jag har lovat honom en Fischerartikel. Han har tagit initiativet till en schackfestival i Selfoss på Island till minne av Bobby Fischer. Det ska bli snabbschack, möte med Ken Whyld Association, simultan med Tiger Hillarp Persson etc. den 7-12 oktober. Mer information från Gunnar: gunfinn@hotmail.com. Det ska publiceras olika artiklar med Fischeranknytning i programhäftet och det är där mitt bidrag kommer in i bilden. Någonstans fann jag en gång i tiden Fischers boxadress i Pasadena och började skicka min tidskrift Schacknytt till honom. Det var på 70-talet. Efter ett par års leverans kom det ett brev från honom, vilket jag tog som en bekräftelse på att han verkligen hade fått tidskriften. Det var inte ett personligt brev riktat till mig, ack nej, utan en kopia på ett brev som han hade skickat till Encyklopaedia Judaica i Jerusalem där han krävde att bli struken i deras rullor. Nu gäller det för mig att finna det här brevet i mina gömmor – jag har dålig ordning på lagret – och skriva artikeln till programhäftet.

Laxtårtebild: Anders Nilsson