torsdag 25 juni 2009

Vänsterspalten – en orientering

Plötsligt slog dig mig: det finns en vänsterspalt på den här bloggen. När jag gick dit in så ekade det tomt. Hm. Första flyttlasset gick för några nätter sedan. Mina mest anlitade ”favorites” har fått ett alternativt hem. Och det kommer mer efter hand. Min strävan är att hålla vänsterspalten aktuell, vilket innebär lämpliga strykningar och tillägg framöver.

Häng med på en guidad tur i vänsterspalten:

DAGENS KOMBINATION. Det är sällan jag lägger in nya blogginlägg på lördagar och söndagar, men numera händer det ändå något i vänsterkrysset varje dag året runt.

MIN MEJLADRESS. Adressen är densamma som tidigare. Det är bara att höra av sig. Om jag känner för att citera någon så ber jag alltid om lov först.

AKTUELLA TURNERINGAR. När jag var med och byggde upp nyhetsrapporteringen på www.schack.se, så föreslog jag en speciell lista där man kunde länka till aktuella turneringar. Av någon anledning har jag inte tagit upp den idén här – men nu är det gjort. Det innebär att när jag bloggar om en turnering så behöver jag inte som tidigare ordna en länk i blogginlägget. Det är bara för dig att knalla ut till vänsterspalten och länka till turneringens hemsida.

SCHACKNYHETER. En sparsmakad lista. För att kvalificera sig dit ska man ha något eget att komma med. Det vimlar av plagiatörer och jag är ute efter de friska källorna. På flera av dessa hemsidor/bloggar handlar det också om god stilistik och egna vinklingar.

SCHACKHISTORIA. Mitt intresse för schackhistoria har bara tilltagit med åren, och jag har en del bokprojekt på gång om gamla nästan okända mästare och schackevenemang från 1960- och 1970-talet. Här finns några av de bästa länkarna.

BLOGGARKIV. Det är snart två år sedan jag startade bloggen och här finns massor av inlägg. Läs och begrunda. Här är risken rätt liten att du stöter på tråkiga resultatredovisningar och okommenterade partier.

BLIVANDE HÖGERYTTER. I de kvarter i Malmö där jag växte upp föddes man till MFF-are, vilket gör denna bild från det gamla familjealbumet svårbegriplig. Kan jag möjligen ha fått den blåvitrandiga tröjan i present av någon oförstående faster eller farbror. Förmodligen kändes det rätt säkert att bära den i Grönby, flera mil från kompisarna i Malmö. Jag är rätt säker på att det inte var Grönby IF:s klubbtröja. Den var röd, om jag minns rätt. Bilden är tagen sommaren 1961 och det var några år senare som jag spelade min enda match för Grönby IF i division 7 Södra Södra.

Det är inte utan att jag blir lite sentimental när jag ser den där bilden, för Grönby IF lades ner för många år sedan och då förvandlades idrottsplatsen till betesmark. Min farfar var byskräddare i Grönby och jag tillbringade många sommarlov där. Vem kan idag berätta om byns idrottsförening? Om några decennier är det bara gamla tidningslägg som bevisar att den har funnits. Jag minns ett gammalt programhäfte från YA-cupen, en fotbollsturnering arrangerad av Ystads Allehanda. I den kunde man bland annat läsa om publikrekorden på de olika idrottsplatserna ute på Söderslätt. Vad gäller Grönby idrottsplats - den slapp i alla fall att döpas om till typ Tomelilla Bank Arena - fanns uppgiften att en match mellan Grönby IF och Malmö FF:s reservlag 2 hade samlat 600 åskådare (det är möjligt att den siffran har blivit större i min skalle under årens lopp). Och nu? När jag var där för ett tiotal år sedan och kollade bakom kvarnen så gick ett gäng kor och betade på något som mer liknade en äng än en fotbollsplan. På något vis ger det en bild av min fotbollskarriär.

MASSMEDIER. Jag brukar lyssna på Dagens Eko i efterhand, en av flera anledningar till att ha en länk till SR. Och när jag hör att Stefan Nilsson har varit producent för en Eko-sändning, så undrar jag ibland hur det har gått med hans ratingtal. Före flytten till Stockholm spelade han för En Passant i Svedala. Här finns också länkar till de stora dags- och kvällstidningarna.

DIVERSE REKOMMENDERADE. Här finns exempelvis länk till den enda blogg som jag besöker dagligen, Andreas Ekströms. Här finns också länkar till familjemedlemmar, vänner och andra kolleger. Om du är intresserad av bilder så ska du exempelvis kolla Lars Darebergs blogg. Han är bildchef på Sydsvenskan (och vet hur pjäserna går).

MIN JUKEBOX. När jag måste ta tag i disken så försöker jag göra det lustfyllt genom att spela för aktiviteten anpassad musik, en form av njutbar distraktion. En profan användning av musik. Det fungerar. Jag delar gärna med mig av mina diskrutiner. Låt mig bli din DJ, Disk Jockey. De tio låtar som ligger på min jukebox räcker till ett normalt diskningspass. Gunnar Lundberg har redan kommenterat The Dubliners bidrag: ”Den romantiska sidan av LG?” Japp. Men den här folkvisan lär ha skrivits av en man som satt bakom lås och bom och längtade efter sin käresta. God diskning!

DANMARKSRESAN. Jag besöker Köpenhamn ungefär en gång i veckan. Det har visat sig att jag kan vara underbart produktiv när jag sitter och skriver på något av mina stamkaféer. Ibland vill jag kolla upp om det är nåt skoj på gång däröver och om jag slipper nederbörd. Här är länkarna jag brukar använda.