Det är sannerligen inte ofta Pia Cramling spelar mot någon annan svensk tjej, men det var vad som hände i andra ronden i Rilton Cup där hon besegrade Ellinor Frisk. Foto: Peter Hlawatsch
Ivan Sokolov har varit något av en stamgäst i Sigemanturneringen genom åren, så jag har sett honom agera flera gånger i tidsnöd. Det har i regel varit imponerande föreställningar, men i tredje rondens möte med Nils Grandelius i Rilton Cup gick det helt snett för den bosniske holländaren. Nils förlängde vinstraden och nu är det en kvintett på delad förstaplats.
I dagens direktsändning får vi se:
Hans Tikkanen – Arkadij Naiditsch
Alexander Sjimanov – Sergej Volkov
Jevgenij Gleizerov – Nils Grandelius
Emanuel Berg – Axel Smith
Daniel Semcesen – David Berczes
De två första paren och Nils har 3/3.
Uppspelningsbara partier från Rilton Cup.
* * * * *
I Öbros nyårsturnering i Köpenhamn pressade Jonny Hector ner Henrik Danielsen sakta men säkert. Med dagens två ronder kvar att spela leder Jonny en poäng före sju spelare. Bland dem finns två som han redan har betat av, Danielsen och Jens Kristiansen (bilden till höger, foto: Gunnar Finnlaugsson). I näst sista ronden spelar Jonny vit mot Jacob Kaaber. Om tåget kommer fram i tid och pjäserna inte spårar ur ser det bra ut för Jonny.
* * * * *
Alexander Morozevitj spelade sitt första parti i Reggio Emilia i rond 2. Det blev en på sitt sätt sorglig föreställning. För sex år sen var Moro världsfyra efter Anand, Kasparov och Kramnik. Han var publikfavorit med sin friska spelstil. Ibland gjorde han fantomresultat. Det var då det. Nu spelar han mycket sporadiskt och det går inget vidare. Han ligger på 39:e plats på världsrankingen och dalar.
För att återkomma till gårdagens parti: Moro spelade ut Nigel Short, men när det var dags att spela hem vinsten saknades skärpan. Short tilläts vända och vinna. TWIC berättar mer om det hela och har alla partier från Reggio Emilia genomspelbara.
* * * * *
När Jan Gustafsson (elo 2652) mötte Rasmus Svane (elo 2208) i Travemünde så höll den senare spelet väl uppe, men hela tiden hade jag känslan att stormästaren nog skulle ta hem hela poängen till slut. Följande ställning uppkom:
Rasmus Svane – Jan Gustafsson
Svart drar
Vit har möjlighet att gardera sina bönder och svarts kung har ju ingen ingång. Men Gustafsson fann på råd.
69...Sxe3! 70.Sfxe3 Sxd4+ 71.Kb2 Sc6 72.Sf5 Ke5
Centraliserad kung och två pigga centrumbönder för pjäsen. Här väntade jag bara på Svanes svanesång.
73.Sf2
73.Kb3 d4 ser inte heller roligt ut för vit.
73...Sxb4 74.Kc3 Sc6 75.Sh3
75...Sxa5?
Först 75...d4+ och det hade blivit mycket besvärligt för vit. Nu får Svane chansen att neutralisera bondearmén.
76.Sxg5 Kf4 77.Se6+! Kxg4 78.Se3+ Kf3 79.Sxd5 e3 80.Kd3 Sc4 81.Sg5+
Svarts kung tvingas släppa bonden om han vill försöka komma vidare.
81...Kf2 82.Se4+ Ke1 83.Sxe3 Sxe3 84.Kxe3 Kd1 85.Kd3 Kc1 86.Kc3 a5 87.Sc5 Kb1 88.Kb3 a4+ 89.Sxa4 bxa4+ 90.Kxa4 Kc2 remi
Slutdraget fanns med i direktsändningen, så jag utgår ifrån att det utfördes. Det vittnar om humor.
Tysken Rasmus Svane ska inte förväxlas med dansken Henrik Svane (vilket jag först gjorde).
När turneringen är slut kommer Gustafsson nog att skriva om detta slutspel på sin utmärkta blogg. Du finner länken under GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten.
Andrej Sumets ligger ensam i topp på 5,5 (av 6), en halv före bland andra Gustafsson. Toppmötet i sista ronden: Gustafsson-Sumets. Bengt Lindberg ligger bäst till bland de svenska spelarna med 4,5 poäng.
* * * * *
Som framgår av klockangivelsen till detta inlägg är dygnsrytmen helt till råttorna. Risken för en överdos av schack är överhängande.