måndag 30 januari 2017

Gibraltar – rond 7

Maxime Vachier-Lagrave besegrade Michael Adams och klev med det upp i tätgruppen. Foto: John Saunders

HENRIK MALM LINDBERG:
Inför den sjunde ronden i Gibraltar var det tredelad ledning: Michael Adams, Hikaru Nakamura och spanjoren David Anton på 5,5 av 6 och därefter ett koppel av likaledes högt rankade spelare med fem poäng vardera. Flertalet av dessa är etablerade toppspelare såsom Maxime Vachier-Lagrave, Nigel Short, Veselin Topalov och Ivan Cheparinov. Men sedan finns det en katt bland hermelinerna: den 17-årige österrikaren Valentin Dragnev (2492) hade alltså spelat sitt livs turnering fram tills dagens rond och i ronderna 5 och 6 slagit letten Igor Kovalenko och bjässen Vasilij Ivantjuk. Nu väntade ännu en 27-taggare i form av kinesen Yangyi Yu, ingen munsbit direkt.

Valentin Dragnev – Yangyi Yu
Sicilianskt
1.e4 c5 2.Sf3 e6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sc6 5.Sc3 a6 6.Lf4
Janosevics favoritvariant som testats av flera starka spelare såsom Najer, Motylev och Andrejkin på senare tid.
6...d6 7.Sxc6
Som hopplöst förlegad gammal stofil vill jag ändå slå ett slag för vedertagna positionella principer: om vit behöver slå på c6 så förstärks svarts centrum. Därmed bör han få något substantiellt i utbyte. Jag ställer mig således lite frågande till varianten eftersom vits tryck mot d6 inte har något riktigt sting.
7...bxc6 8.Dd2 Le7!Antalet partier i databasen är litet men draget presterar bra och verkar harmoniskt. Svart utvecklar löparen innan han förklarar sig i centrum.
9.h4 e5 10.Lg5 f6 11.Le3 f5!
Bravo! Svart utnyttjar centrummajoriteten direkt. En ytterligare vit centrumbonde ska bytas bort och sedan har svart två mot noll i centrum efter bara 12 drags spel.
12.Lg5
Jag har inga bra förslag här, kanske ett remierbjudande om rollerna vore omvända. Men Houdini tycker i alla fall att det är läge att offra den sorgliga bonden på h4. Okej då. 12.f4!? Lxh4+ 13.Lf2 Lxf2+ 14.Dxf2 Sf6. Jag är fortsatt skeptisk till den vita ställningen, men partifortsättningen är inte precis bättre.
12...fxe4 13.Sxe4 d5Svarts centrum är en njutning. Inte så att vits ställning är hopplös, men öppningen bör nog skickas på renovering.
14.0-0-0 Sf6
Kanske fanns det ännu bättre fortsättningar: 14...Dc7! 15.Lxe7 Sxe7 16.Sc3 0-0.
15.Sxf6+ gxf6 16.Lh6 Db6 17.Le2 Le6 18.Lh5+ Kd7
Svart mister rätten att rockera men tack vare sitt centrum löper han inga direkta risker. Vits rockerade kung får snart hålla i hatten emellertid.
19.f4


Här finns ett visst mått av desperation. Vit vill ju luckra upp svarts kungsställning, men svart har egna idéer och hinner före.
19...Thb8! 20.b3
Ger svart ett bete och nu går det snabbt utför.
20...a5 21.fxe5 a4 22.Df4 axb3 23.axb3 Da5 24.Lg4!?
Detta ger åtminstone svart chansen att göra fel.
24...Dc3 25.Lxe6+ Kxe6 26.Dg4+Det finns tre möjliga drag, två av dem leder till att svarts kung blir matt.
26...f5 27.uppg.
Så svart gjorde det tredje draget istället. Imorgon är en ny dag för överraskningen Dragnev som fortfarande har gjort en bra turnering.

I toppstriden remisserade David Anton och Nakamura snabbt efter en dragupprepning och det bör nog Naka ha varit nöjd med av ställningen att döma. Vachier-Lagrave slog hål på Adams Berlinermur och tog sig därmed fram till tätgruppen som därmed är en tätkvartett.

För svenskarnas del gick det i moll för Erik Blomqvist. Kanske hade han tänkt sig att ta tillbaka förlorad terräng i turneringen mot holländaren Xander Wemmers, men istället blev det tvärtom. Blomqvist stod inte sämre i mittspelet men tappade alla bönderna på kungsflygeln och då hjälpte det inte att han först fick in en dam på c-linjen och sedan ännu en dam på a-linjen. Pia Cramling tog en remi utan spel och är fortfarande obesegrad med 4,5 av 7 och därmed bäst av svenskarna.

Till sist: jag inte låta bli att visa en härlig bild från Gibraltar. Med de vita pjäserna spelar initiativtagaren bakom turneringen Brian Gallagher mot 10-åringen Sarah Popham, och i bakgrunden står ingen mindre än Veselin Topalov och myser.

Foto: Sophie Triay

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat

* * * * *Efter sista ronden i Wijk aan Zee spelades det chock i baren. Bortre laget: Levon Aronian och Yasser Seirawan. Med ryggen mot kameran: Gawain Jones och Nils Grandelius. Foto: Bengt Kvisth