lördag 21 januari 2017

Wijk aan Zee – rond 7

Anish Giri och Magnus Carlsen strax efter partiet och ingen har ännu berättat för dem att det var matt i tre. Foto: Alina L'Ami / tatasteelchess.com

GÖSTA SVENN:
Den indiske publikfavoriten Adhiban Baskaran stod risigt till idag men tog vara på kontringsmöjligheterna, vände på steken och vann. ”Han påminner om en ung Anand”, sa Yasser Seirawan efter att den sympatiske indiern varit i studion och delat med sig av sitt schacktänkande. ”Vinn mer och kom tillbaka och berätta”, hade Yasser sagt åt honom dessförinnan. Japp, det är precis den sortens personligheter världseliten behöver.

Och vad hände här då?

Wei Yi – Loek van Wely 
Vit drarJo, den unge kinesen förnekade sig inte: 12.Lxe6! och vann så småningom. Hans oförvägenhet är en fröjd att skåda. Nu är han uppe på delad andra plats. Wesley So leder en halva före Magnus Carlsen, Pavel Eljanov och Wei Yi.

Den stora snackisen var förstås att världsmästaren missade matt i tre. Nedanstående ställning hade han, på sedvanligt otroligt manér, pressat fram ur sin modesta Colleöppning.

Magnus Carlsen – Anish Giri 
Vit drarMagnus drog 56.Lf7+ och tappade så småningom partiet till remi. 56.Tc8+! gav matt eller damvinst (56...Kg7 57.Tf7+ jämte Th8).

Jag hängde kvar i direktsändningen och såg Carlsen och Giri sitta, och sedan stå, och diskutera partiet länge och väl, men ingenderas kroppsspråk vittnade om att någon sett mattmöjligheten. Fast så fort Giri har twittrat lär vi väl få veta. Uppdatering: här är Giris kommentar.

Sergej Karjakin – Levon Aronian 
Vit drarSergej Karjakin spelade 11.d4. Han missade pjäsvinsten 11.c4! Sdb4 12.c5. Även där handlade det om ömsesidig schackblindhet. Det var en sådan dag. Karjakin lyckades i alla fall vinna partiet och här är hans kommentar.

I det skandinaviska derbyt i Challengers-gruppen var Nils Grandelius nära segern mot Aryan Tari men kunde inte knyta åt säcken. Om det nu fanns någon säck att knyta åt.

Masters, rond 7
Sergej Karjakin – Levon Aronian 1-0 
Wesley So – Pavel Eljanov remi 
Radoslaw Wojtaszek – Adhiban Baskaran 0-1 
Dmitrij Andrejkin – Pentala Harikrishna remi 
Wei Yi – Loek van Wely 1-0 
Jan Nepomnjasjtjij – Richard Rapport remi 
Magnus Carlsen – Anish Giri remi
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Challengers, rond 7
Aryan Tari – Nils Grandelius remi
Partierna genomspelbara
Turneringstabellen

Rondreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC.

Masters, rond 8 (söndag kl 13.30)
Levon Aronian – Anish Giri 
Richard Rapport – Magnus Carlsen 
Loek van Wely – Jan Nepomnjasjtjij 
Pentala Harikrishna – Wei Yi 
Adhiban Baskaran – Dmitrij Andrejkin 
Pavel Eljanov – Radoslaw Wojtaszek 
Sergej Karjakin – Wesley So

Challengers, rond 8 (söndag kl 13.30)
Nils Grandelius – Eric Hansen