Att spela Leningradvarianten i Holländskt mot Leningradspecialisten Gunnar Hedin är naturligtvis riskfyllt. Han spelade en variant med h2-h4-h5 som jag förlorade ett parti med som svart mot en grek vid fjolårets lag-VM på Kreta. Greken sa något om att jag borde ha slagit bonden på h5, men det var min enda lärdom. Dumt nog har jag inte fördjupat mig i denna skarpa variant. Gunnar exekverade bestraffningen för mitt lättsinne. Partiet fick ett orkanliknande förlopp där Gunnar var bäst påläst. Det blev ohyggliga komplikationer och i ett läge där jag vädrade morgonluft stängde Gunnar effektivt av lufttillförseln.
Gunnar Hedin, Sverige 1 – Lars Grahn, Sverige 2
Svart drar
Vid kandidatfinalen 1974 var Viktor Kortchnoi osäker på om han fick rockera i 21:a partiet mot Anatolij Karpov när tornet på h1 var hotat. På frågan förklarade huvuddomaren Alberic O'Kelly för honom att det var tillåtet och Kortchnoi spelade 18.0-0!. Jag satt faktiskt och tänkte på det under partiet: får jag rockera när motståndaren har koll på h8. Min tanke var nämligen att äntligen rockera och sätta lite press på f-linjen. 16...e3 17.f3 Lxf3 18.Dc8+ är ingenting att ha, så det fick bli rockad.
16...0-0??
När Gunnar återkom till brädet opponerade han sig inte mot rockaden vilket definitivt löste regelfrågan. Men Fritz har starka invändningar mot rockaden, han skrattar rått och förklarar hånfullt att 16...Sa3! ska spelas. Det går ju inte att slå på h8 för springarmatten på c2, och efter 17.Tc1 Dxg5 är svart med i matchen.
17.Lxc4 Dxc4 18.De5
18...uppg.
Det var inte skoj att upptäcka 18...Kf7 19.Txh7+ med matt.
Förstalaget vann matchen med 3–1 och säkrade med det bronset. Ryssland och Tyskland defilerade i mål på första respektive andra plats.
På det hela taget har det varit ett utmärkt arrangerat mästerskap. Min misstanke att det kanske inte skulle bli någon direktsändning kom verkligen på skam. Rubbet direktsändes. Och det är ett härligt gäng att vara tillsammans med i och bortom spellokalen.
De elopoäng som jag har höstat in i Walbrzych (ett 30-tal) kommer att fördelas till franska knattar i höst. Det är en del av min altruistiska verksamhet. Eller om det blir en eller annan turnering dessförinnan – det är ju jätteskoj att spela schack.
Resultatservice
Partier genomspelbara
Medaljörerna. Foto: LG
* * * * *
Jung Min Seo segrade i Kvibergspelen
Foto: Lars O A Hedlund
MAX WAHLUND:
Segern i Kvibergspelen gick till regerande svenske juniormästaren Jung Min Seo, som sätter sig ordentligt i respekt inför spelet i SM-gruppen i sommar. Han tänker inte bara vara med för att se och lära, den saken är klar.
Det är fascinerande att se hur snabbt begåvade juniorer kan bli riktigt, riktigt starka. I februari i fjol vann jag i sista ronden i Växjö mot Kaan Kücüksari. En månad senare var jag i Stockholm för Compo Cup och träffade Jung Min Seo, då med rankning runt 2100, som tittade på mig med stora ögon. ”You defeated a FIDE Master?! How did you defeat a FIDE Master? Haha, wow!”
Ett par månader efteråt gjorde han själv rent hus i JSM och gjorde ett jättelikt rankningskutt till dryga 2400.
Numera är förstås vinster mot enkla Fidemästare inget som imponerar på honom längre, och inte stormästarremier heller. När turneringsledaren Erik Blomqvist bjöd remi efter fyra drag i söndagens finalparti behövde han inte tänka så länge. ”We fight”, blev svaret.
Jung Min Seo berättade efter segern i JSM att han tränar taktik i en omfattning av 10 000 (!) problem om året. Mot Blomqvist visade han att det inte är allt – han har också skaffat sig en utmärkt positionskänsla. 2016 års svenska och nordiska mästare fick se sig sakta sammanpressad av den katalanska mangeln.
Jung Min Seo – Erik Blomqvist
Svart drar
Vit har just spelat 29.Sxe5 och svart får helt enkelt tugga i sig bondeförlusten och försöka hålla slutspelet ändå med 29...S7e6. Blomqvist spelade istället 29...Sxe4? och råkade ut för 30.Ld7+ Ke7 31.Lc6. Löpargaffel. Det går att rädda pjäsen, men priset blir högt.
31...Ta5 32.Td7+ Ke6 33.Sxf7 Se8 34.Sd8+ Kf5 35.Tf7+ S8f6 36.Txg7 h5 37.Lxe4+ Sxe4 38.Tf7+ Kg6 39.Tf4 Sg5 40.Kg2 Ta6 41.Tc4 Td6 42.Tc6
42...uppg.
Blomqvist fick nöja sig med andraplatsen, delad med Hans Tikkanen, Bengt Lindberg och Deniz Arman. Lilla Kvibergspelen vanns av junioren Ludvig Morell från Lund.
Det är omöjligt att avsluta rapporten utan att förmedla de rykten som nu surrar i Göteborg om nästa års elitserie. Enligt mina källor har båda de två senaste årens mästarlag, Malmö AS och Team Viking, blivit av med sina sponsorer och kommer eventuellt att flyttas ner hela vägen till division 1. Väldigt tråkigt om detta skulle visa sig stämma. Å andra sidan, om de proffs som på det viset blivit lediga kan tänka sig en lönesänkning på sådär en 98 procent så har jag numret till Linköpings ordförande Peter Halvarsson ...
Resultatservice
* * * * *
Gasjimov Memorial i Shamkir – rond 4
Rond 4
Tejmur Radjabov – Magnus Carlsen remi
Radoslaw Wojtaszek – Rauf Mamedov remi
Sergej Karjakin – David Navara remi
Veselin Topalov – Sjachrijar Mamedjarov 1-0
Anish Giri – Ding Liren remi
Rond 5 (måndag klockan 13)
Ding Liren – Tejmur Radjabov
Sjachrijar Mamedjarov – Anish Giri
David Navara – Veselin Topalov
Rauf Mamedov – Sergej Karjakin
Magnus Carlsen – Radoslaw Wojtaszek
Genomspelbara partier