Mötet mellan Nils Grandelius och Dariusz Swiercz slutade i remi. Foto: David Llada
Tre ronder kvar i Astana och möjligen kan man redan nu räkna bort topprankade Kina ur guldstriden. Oavgjort mot jumboplacerade Egypten är ett bottennapp för kineserna så här långt. Ryssland leder och möter USA, Sverige och Indien i de avslutande ronderna.
Rond 6
Sverige – USA 0,5–3,5
Nils Grandelius – Dariusz Swiercz remi
Erik Blomqvist – Alexander Onischuk 0-1
Axel Smith – Aleksandr Lenderman 0-1
Linus Johansson – Zviad Izoria 0-1
Sveriges match mot USA startade olyckligt:
Zviad Izoria – Linus Johansson
Vit drar
När den här ställningen kom upp utgick kommentatorerna Jevgenij Mirosjnitjenko och Anna Burtasova från att det var ett överföringsfel. Att Linus skulle ha utfört 17...Tc8-c6 trodde de inte på. Det finns ju en gaffel på e5. Men när en kamera riktades mot brädet stod det hela klart: det var dessvärre inte ett överföringsfel. Linus gav upp ett halvdussin drag senare.
Nils Grandelius ordnade en halva och det blev den totala skörden för SWE denna olycksaliga dag.
Egyptens Ahmed Adly vann ett mycket intressant parti mot Wei Yi och det var en årsgammal prepp som gick in. Den sträckte sig ett tjugotal drag framåt. Adlys efteranalys bjuder på många gyllene poänger.
Övriga matcher
Ryssland – Azerbajdzjan 2–2
Indien – Kazakstan 3,5–1,5
Iran – England 1–3
Egypten – Kina 2–2
Ställningen efter sex ronder
Ryssland 10 (15); Indien 9 16.5); England 9 (14); USA 8 (14); Kina 6 (13); Iran 5 (12,5); Azerbajdzjan och Kazakstan 4 (10); Sverige 4 (8); Egypten 1 (7).
Rond 7 (tisdag kl. 10)
Sverige – Kina
England – Egypten
Kazakstan – Iran
Azerbajdzjan – Indien
USA – Ryssland
Resultatservice
Partierna
* * * * *
I väntan på grönt. Saven stiger och snart kommer trädkronorna i den vackra lindallén längs Kungsgatan i Malmö att bilda ett skirgrönt tak med sprickor mot den klarblå himlen. Foto: LG
* * * * *
Sveriges förnämsta schackpris
Foto: Tage Bengtsson
TAGE BENGTSSON:
Ovannämnda pris som förvarades i Majornas SS lokaler på Schackets Hus stals en vårnatt 1980 och försvann. Polisutredningen efteråt kunde inte styrka inbrott och därför fick klubben aldrig ut någon försäkringsersättning.
Prisgruppen dök upp igen på en Bukowskis-auktion 2017, och en medlem uppmärksammade detta i år då man tittade på gamla auktionskataloger. Försäljningspriset var 50 000 kr.
Vi kontaktade polisen för att om möjligt kunna få chansen att återbörda pjäsen till klubben. Polisen slutrapporterade till mig idag. Säljaren av gruppen avled förra året, och polisen har därför inte kunnat spåra den bakåt. Det visade sig även att Bukowskis inte kunnat se att gruppen var stulen, då denna stöld var så gammal att informationen om den inte fanns tillgänglig på någon annan plats än landsarkivet. (Möjligen har Döderhultsmuseet denna information, men jag tror inte Bukowskis undersökningsplikt sträcker sig på långt.)
Köparen och nuvarande ägaren är en hängiven samlare av döderhultsmaterial, och har via polisen meddelat oss att han inte är intresserad av att hjälpa oss att återfå gruppen, ens om han får kompensation. Polisen har dock åtagit sig att förmedla information från klubben till den nuvarande 85-årige ägaren, och vi kommer att försöka få chansen att återköpa gruppen om den skulle komma ut på marknaden igen. Hur det skulle kunna gå till har jag ingen aning om, men jag tycker ändå att vi ska försöka skapa denna möjlighet.
Detta skrivet av två orsaker. Dels vill jag att alla gamla medlemmar som minns gruppen ska vara informerade om vad som hänt, dels vill jag ta död på eventuella felaktiga rykten som går om stölden.