söndag 3 mars 2019

OSG Baden-Baden fortfarande i topp

Idag spelade Nils Grandelius remi mot David Navara och nu bär det i väg
till lag-VM i Astana. Foto: Georgios Souleidis 

Det blir ingen promenadseger för OSG Baden-Baden i Bundesliga. Dagens match mot för säsongen nyuppflyttade SC Viernheim började olyckligt för mästarlaget. Vishy Anand förlorade kvalitet mot Anton Korobov i 24:e draget och gav upp några drag senare. Kommentatorn Robert Rabiega trodde att det nog var första gången den här säsongen som Baden-Baden låg under i en match. Till slut var Paco Vallejo tvungen att vinna mot Viernheims Fabien Libiszewski för att rädda oavgjort. Det lyckades men det var inte någon särskilt övertygande vinst …

Fabien Libiszewski, SC Viernheim – Paco Vallejo, OSG Baden-Baden 
Vit drar

Efter 39.Kg4 bör vit hålla remi. I stället följde 39.Ta4?? Sf2 med avgörande matthot på h3. Libiszewski gav upp efter 40.Td4+ Kc8. Uha.

OSG Baden-Baden leder fortfarande men SG Solingen har samma matchpoäng. Fyra ronder återstår och avgörande kan falla i näst sista ronden när dessa båda lag drabbar samman.

Nils Grandelius spelade en ganska säker remi mot David Navara, som ju vann deras inbördes möte i Gibraltar för gott och väl en månad sedan. Måndag blir resdag för Nils och på tisdag börjar lag-VM i Astana. Återstår att se om han tänker börja med en vilodag i Kazakstan.

Rond 11
SV Mülheim Nord – Hamburger SK 2,5–5,5
1. David Navara – Nils Grandelius remi

SV Werder Breman – SG Turm Kiel 5–3
4. Zbynek Hracek – Jonny Hector remi

Apropå tufft program: Kaido Külaots gjorde ju succé i Aeroflot Open och det var säkert en mycket energikrävande turnering för honom. Han skyndade vidare till Berlin och där gick det inte lika bra: det blev en remi och två förluster.

Resultatservice
Partierna