tisdag 19 november 2013

Åttonde VM-partiet i Madras

På dagens presskonferens: Anand beskriver partiets “enda intressanta moment”. Foto: chennai2013.fide.com

INGEMAR JOHANSSON:
Åttonde matchpartiet blev något av ett sömnpiller. Magnus Carlsen öppnade för första gången under matchen med 1.e4 och därpå replikerade Vishy Anand med – Berlinförsvaret i Spanskt. Ombytta roller alltså, och det stod snart klart att båda spelarna var nöjda med ett oavgjort resultat. När presskonferensen sent omsider började (den sinkades av dopningskontrollen), så ryckte Vishy snabbt åt sig initiativet och förklarade att partiets “enda intressanta moment” kom i den här ställningen:

Magnus Carlsen - Vishy Anand
Svart drar


23...Dd8
“Om jag i stället hade spelat 23...Dg5 så är 24.h4 farligt”. “Ja, eller 24.f4”, mumlade Magnus. Efter partidraget bjöd de båda på en ganska effektfull avslutning i blixttempo:
24.De5 Sg7 25.Dxe8+ Sxe8 26.Txe8+ Dxe8 27.Sf6+ Kf8 28.Sxe8 Kxe8


29.f4 f5 30.Kf2 b5 31.b4 Kf7 32.h3 h6 33.h4 h5 remi

Ingen av spelarna var särskilt förvånad över motståndarens öppningsval. “Han spelade Berlin och jag spelade jada, jada, jada – dags att gå till dopningskontrollen!” Roligare än så blev det aldrig, men vi hoppas att Vishy gör allvar av sitt upprepade hot att “verkligen spela på vinst nästa gång”. En seger för honom i nionde partiet skulle ju onekligen sätta viss press på Magnus. Vi får se på torsdag (imorrn är det vilodag).

Åttonde VM-partiet kommenterat av
Simen Agdestein (DN.no)
Peter Doggers (Chess Vibes)
Mark Crowther (TWIC)

* * * * *

LG: Efter vinsten i förmiddagsronden unnade jag mig en maltesisk nationalrätt, fylld kalamar med läckert tillbehör, till lunch. Mellan tuggorna läste jag dagstidningen Times of Malta, som inte skriver något om Malta Open men väl om kvällens match Sverige-Portugal: “Portugal are 1-0 up after the first leg of the World Cup play-off against Sweden but with the return match being held at a stadium dubbed 'Zlatan Arena' the job is by no means done.” Okej, där har väl Sverige i alla fall bättre chanser än Anand i sin match.