När världstvåan Levon Aronian mötte världstrean Vladimir Kramnik i första ronden i Antalya, fick den duellen väl inte en tusendel av den uppmärksamhet som världsettan Magnus Carlsen fick i Madras. Det är ju bara ett lag-VM. Alla fyra partierna i denna match slutade remi. Det var över huvud taget många remier i första ronden, och övriga fyra matcher slutade med knappa segrar för endera laget.
Rond 1
Ryssland – Armenien 2-2
Ukraina – USA 2,5-1,5
Holland – Kina 1,5-2,5
Turkiet – Azerbajdzjan 1,5-2,5
Tyskland – Egypten 2,5-1,5
Igor Khenkin, Tyskland – Ezat Mohamed, Egypten
Vit drar
Vit har två merbönder, men här gäller det att hålla tungan rätt i mun.
41.Dh4?
Det ser ju ut som det mest aktiva draget, men det spelar bort fördelen. Efter 41.Df3! De7!? 42.Kh3 måste löparen flytta på sig, och vit kan aktivera sitt torn via andra eller tredje raden. Klar fördel för vit.
41...De7!
Räddningsdraget. Vit kan inte tillåta 42.Df2?? Lxf4+ 43.Kh1 De5! med avgörande fördel för svart, och svart håller remi efter 42.Kh3 Dxh4+ 43.Kxh4 Lxf4 eller …
42.Dxe7+ remi
42...Lxf4+ följt av Txe7 var på gång.
Jag blandade först ihop Ezat Mohamed med Esam Mohamed, som satt på förstabordet i Egyptens lag vid OS i Elista 1998. Esam kom till Malmö 1990 och blev Malmömästare 1993. Sedan tvingades han återvända till Egypten, eftersom han inte fick fortsatt uppehållstillstånd i Sverige. Esam är inte med i Antalya.
* * * * *
Mina möten och intervjuer med Judit Polgar – här och här – har varit mycket angenäma. Bilden till vänster är från första intervjutillfället. Det står i bjärt kontrast till när jag lyssnar på hennes storasyster Susan, som är kommentator vid direktsändningar från olika större schackevenameng, senast vid VM-matchen. Vid sin sida i Madras hade hon en bra kommentator i indiske stormästaren R B Ramesh, men han fick sällan tala till punkt. Jag klarade bara av tio minuter åt gången när pratkvarnen gick i gång. Nu ser jag att andra delar min uppfattning i den här frågan. Det hör till saken att denna engelska blogg också till fullo delar min uppfattning om den famöse Ray Keene.
Det har framkommit att Magnus bara hade en sekundant i VM-matchen. Han hade skypekontakt med Jon Ludvig Hammer. Det blir förstärkning till nästa års VM-match. Nu är det fritt fram för Peter Heine Nielsen att hjälpa den nye världsmästaren.
I går förevisades ett par minorförvandlingar. Vi får samma vara hos Olle Häggström. Och Jasmin Bejtovic, Eksjö SK har anledning att vara nöjd med elitserieupptakten i Västerås. Det finns för övrigt fasta länkar till båda dessa bloggar i den oumbärliga högerspalten.
Niclas Hedin producerar ett veckobrev till medlemmarna i Wasa SK. Det brukar avslutas med ”Dagens Kibitzer”. Här ett aktuellt smakprov:
Dagens Kibitzer
Magnus är katastrofal för schacket! Han har ett dåligt inflytande på våra juniorer som numera inte inser att tornslutspel faktiskt kan vara remi! Istället ska de spela och spela och spela tills allt material har fulkomligt pulveriserats från brädet. Min uppskattning är att genomsnittslängden för ett parti har gått från 3,5 till 4,5 timmar varav den sista timmen går åt att flytta runt tornen i en symmetrisk bondeställning där den ena spelaren söker dragupprepning och den andra gör allt för att undvika den. Svunnen är den tid då en utsträckt hand och en stadig blick från den mer erfarna spelaren förkunnande att det var dags för kvällsmat och lite välbehövlig sömn. Jag förutser en kaskad av böcker på temat:
Secrets of long games , by IM Mark Donothingsky
Opening repertoire for the slow player, by GM Valeri Laylow
Chess for snails, by Simon Bed
Reassess your time management in chess , by IM Jeremy Slowman
Black or white, six hours is OK! by GM Andras I-do-yawn
…och bästsäljaren:
How to annoy your older opponent with random unambitious moves, by Kalle, Lotta, Julia, Max och Teo, vinnare av schackfyran. With introduction by GM Roman Vavadeduville
Niclas Hedin