måndag 25 november 2013

Världsmästaren Magnus Carlsen

Foto: Anastasia Karlovitj

Idag kröntes Magnus Carlsen till världsmästare i Madras. Själva ceremonin var undanstökad på en kvart. På onsdag återvänder han till Norge, och på lördag fyller han tjugotre. Det finns ett och annat och fira när Magnus kommer hem till Oslo.

Det är för övrigt mindre än ett år till nästa VM-match – planerad start: 5 november 2014. Tidigare har Magnus förklarat att han föredrar en VM-turnering framför en VM-match, men i intervjuer efter äventyret i Indien verkar det som om han håller på att ändra uppfattning. Bra.

Efter VM-matchen i Madras och veteran-VM i Opatija väntar nu lag-VM i Antalya, Turkiet med start i morgon. Där deltar lag från Armenien, Azerbajdzjan, Egypten, Holland, Kina, Ryssland, Turkiet, Tyskland, Ukraina och USA. Ryska laget var topprankat vid lag-EM i Warszawa, men misslyckades som bekant att ta guldet. Av de fem som var med där återfinns bara en, Alexander Gristjuk, i den ryska kvintett som nu får chansen till revansch. Rysslands lag i Antalya går inte av för hackor: Vladimir Kramnik, Sergej Karjakin, Alexander Gristjuk, Jan Nepomnjasjtjij och Nikita Vitjugov. Nu måste det väl ändå gå vägen ...