söndag 27 november 2016

VM-matchen i New York – elfte partiet

I väntan på världsmästaren. Foto: Anastasia Karlovitj

GÖSTA SVENN:
Det sades att VM-matchen mellan Botvinnik och Petrosian 1963 var en strategisk kamp som utspelades långt över huvudet på åskådarna. Matchen i New York är det i viss mån också, men med hjälp av datorerna kan vi nu åtminstone försöka intala oss att vi begriper djupsinnigheterna och var någonstans spelarna gått fel. Misstag har ju förekommit men mänskligt sett inte så många grova, möjligen förutom Carlsens positionella lapsus 45...f4 i det fjärde partiet.

Det är långt ifrån exempelvis Karpovs grova tabbe 31...Dd6?? i det 14:e partiet mot Kasparov i London/Leningrad 1986. Se Kasparovs mefistofeliska flin, TfS nr 8/1986 sidan 330, när han räknar igenom vinstvarianterna.

Efter Magnus vinst i tionde partiet var Simen Agdestein, i Verdens Gangs tv-sändning, rörd av draget 56.Tb1! då utmanaren närapå försattes i dragtvång trots så många pjäser kvar.

Jag hade gärna hängt inne i VG live, men tyvärr går det inte att se sändningen utanför Norge. Man får hålla till godo med klipp och artiklar och de norska tittarnas överväldigade kommentarer – här några i översättning:

”Tack vare Atles (Grønn) historier, Agdesteins obetalbara självironi och Hammer-time är det här helt perfekt. Plus en Carlsen (syster Ingrid) i studion. Wow VG!” sa en kommentar. ”Vet inte mycket om schack, men blir smittad av stämningen”, sa en annan. ”Har ljugit för mig själv hela veckan nu: Ska bara se ETT drag till”, sa en tredje.

Och för min del hade jag även gärna sett och hört entusiastiska kommentarer av den skallige amerikanske stormästaren som (efter 1:20) skymtar i baren bakom intervjuobjektet Nepomnjasjtjij

”Som tränare vill man säga ’nu tar du det lugnt’, men det fungerar inte på Magnus”, sa Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen inför det elfte partiet. ”Ser han minsta chans till initiativ så kör han hårt även som svart.” Det näst sista långpartiet, delvis en spansk upprepning av det andra partiet, bröt dock aldrig remibarriären. Carlsens framskjutna fribonde efter slagväxlingen i centrum kunde Karjakin enkelt kontrollera.

Avgörs matchen på måndag? ”Trenden peker min vei, utvilsomt”, sa Magnus efter elfte partiet. Den kommentaren fattar och gillar även vi svenskar, utan översättning. Ställningen är 5,5-5,5.

Partiet genomspelbart
VM-referat på TWIC, Chess24, Chess.com, Chessbase och Sjakkfantomet