onsdag 16 november 2016

Dokumentärfilm om Sergej Karjakin

Bild på 11-årige Sergej Karjakin från schackskolan i Kramatorsk. 

Alexander Turpin är en nyutbildad filmregissör med ett stort schackintresse. Han kommer från Sverige men bor numera i Norge. Inför VM-matchen gjorde han en dokumentärfilm om Sergej Karjakin, ”Sergey”, som har sänts på norsk tv.

Rysslands annektering av Krim är en del av Karjakins historia. Han växte upp i Simferopol på Krim och familjen flyttade till Kramatorsk för att Sergej skulle kunna gå i schackskolan där. Sedan blev det en flytt tillbaka till Simferopol. I filmen får vi se en sändning från ukrainsk tv där lille Sergej förklarar att han tänker bli världsmästare, men på Krim fanns det ingen stormästare som kunde träna honom och det ekonomiska understödet var klent.

Allt förändrades när han 2009 fick ett erbjudande från Ryssland att flytta till Moskva, få sponsorer och bli rysk medborgare. Familjen nappade på erbjudandet och det att han lämnade Ukraina, som han vid det laget hade representerat i tre OS, och började spela för Ryssland fick konsekvenser för bland annat gamla vänskapsförbindelser.

Turpin har träffat och intervjuat Sergej, hans föräldrar, tränare och Ruslan Ponomariov, som umgicks mycket med Sergej under tiden i Ukraina. Ponomariov berättar om en match mellan Ryssland och Ukraina vid OS i Chanty-Mansijsk 2010 som slutade 2–2. Det var i slutändan Ukraina som hamnade överst på prispallen och Ponomariov berättar att Sergej fanns med när de firade guldet. Vänskapen har satts på hårda prov men den är inte helt borta.

Här kan du se en trailer och om du får lust att se hela filmen kan du på samma sajt se den för 2 dollar (cirka 18 kronor).