onsdag 16 november 2016

VM-matchen i New York – fjärde partiet

Sergej Karjakin överväger 18.Lxh6 medan Magnus Carlsen kopplar av på soffan i sitt vilorum.

Jon Ludvig Hammer tackade nej till erbjudandet att vara med i Magnus Carlsens sekundantteam den här gången. Han är i stället kommentator på norska VGTV. Dessa två aktiviteter går knappast att kombinera.

I sändningen under fjärde partiet berättade den förträfflige kommentatorn Peter Svidler på Chess24 att VM-matchen sänds direkt i Ryssland på kabel-tv. Det kan kanske tyckas självklart att en match av det här slaget med en rysk utmanare sänds direkt på rysk tv, men enligt Svidler är det första gången det händer och då räknade han in tiden med Sovjetunionen. Men vad gäller den inledande informationen om Hammer: den som kommenterar partiet på rysk kabel-tv är Jan Nepomnjasjtjij. Det har spekulerats i att han ingår i Karjakins sekundantteam, vilket med tanke på att han tidigare har hjälpt Carlsen skulle kunna vara av stor betydelse. Men han är knappast både kommentator och sekundant. Lex Hammer. Karjakin får nog klara sig utan Nepomnjasjtjijs tjänster.

Efter att ha missat goda chanser i de båda vitpartierna såg det lovande ut för Carlsen att lyckas bättre i fjärde partiet. Karjakin fck inte till det som vit i Spanskt och problemen började på allvar efter ett dåligt avbyte.

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Vit drarEfter 19.Lxc4? bxc4 var Svidler beredd att dödförklara b2-bonden. Svidlers kommentar: ”Vitfältaren är kronjuvelen i Spanskt, den byter man inte bort.” Men Karjakin försvarade sig åter hårdnackat och lyckades rädda partiet sedan Carlsen valt en dålig plan i den här ställningen:

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Svart drarCarlsens 45...f4 kritiserades av Svidler. Det var inte någon brådska att spela det draget. Svidler rekommenderade 45...Le6. Det ligger i svarts intresse att provocera fram ett avbyte på f5 och efter 46.Sf2 fxg4 hade Carlsen haft mycket bättre vinstchanser än efter sin olycksaliga bondeframstöt.

Så lyckades Karjakin ännu en gång rädda en eländig ställning. Frågan är hur Carlsen tar dessa motgångar. Ger det honom styrka att han gång på gång kan spela upp fördelaktiga ställningar eller låter han besvikelsen påverka spelet? Vem har det psykologiska övertaget efter de fyra remierna?

Närmast väntar en vilodag innan det är dags för femte partiet på torsdag. Liksom under första vilodagen blir det förmodligen lite basket och kortspel för Carlsens del medan det kan bli en långpromenad för Karjakin.

Partiet genomspelbart
VM-referat på TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase