söndag 20 november 2016

VM-matchen i New York – sjunde partiet

Ännu ett parti med vit där Sergej Karjakin inte lyckades pressa världsmästaren. Foto: Anastasia Karlovitj

Medan sjunde partiet pågick uppstod en diskussion i Chess24-studion mellan Peter Svidler och Jan Gustafsson om detta är en tråkig VM-match, naturligtvis initierad av den senare. Svidler: ”Ingen av dem har spelat på sin högsta nivå så här långt, men det är inte tråkigt.” Men när den sjunde remin var genomförd uttryckte även Svidler viss besvikelse över spelet. Det var i ett parti där Karjakin drog 1.d4 för första gången i matchen.

Min gissning att Svidler inte skulle spela söndagsronden i Bundesliga gick för övrigt inte in. När ronden startade i Baden-Baden klockan 10 satt Svidler där mittemot Pavel Eljanov. Det slutade remi och sedan skyndade Svidler iväg till Hamburg. Skönt att han är på plats. Gustafsson försökte rekonstruera Svidlers dag från uppvaknandet på hotellet, promenaden till spellokalen, partiet, taxifärden till flygplatsen i Karlsruhe, flygresan till Hamburg och slutligen taxifärden till kommentatorstudion. Skönt att även Gustafsson är tillbaka.

Båda var missnöjda med Magnus Carlsens behandling av den här ställningen:

Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Svart drar16...Tc8?
Svidler & Gustafsson menade att om någon står bättre efter 16...Tb8 eller 16...Ld5 så är det svart. Löparen ska inte stå ogarderad på b7 på grund av:
17.Sf6+ Lxf6 18.Lxb7 Lxa1 19.Lxb4 Lf6 20.Lxf8 Dxd1 21.Txd1 Txf8 22.Lxa6 b4Vits merbonde räcker inte för att skapa vinstchanser och elva drag senare var det slutspelat. En aning anmärkningsvärt: det var Carlsen med bonde under som bjöd remi.

Partiet genomspelbart
VM-referat på TWIC, Chess24, Chess.com, Chessbase och Sjakkfantomet

Ställningen efter sju partier:
Carlsen – Karjakin 3,5–3,5

Henrik Carlsen och Espen Agdestein. Foto: Anastasia Karlovitj

* * * * *

Sidan om paret närmast kameran ser vi Ralf Åkesson mot Wagner Madeira i dagens parti. Foto: wscc2016.net

I veteran-VM i Marianske Lazne har två spelare i den svenska truppen, Ralf Åkesson (50+) och Nils-Åke Malmdin (65+), 2 poäng efter två ronder.

Svenskarnas resultat
Partierna genomspelbara