tisdag 22 november 2016

Bundesligadebut för Linus och Philip

Linus Johansson har gjort sitt första Bundesligadrag 1...d5 (mot Mladen Muse). Foto: Frank Hoppe, Schachbundesliga.de

Som sagt, Linus Johansson och Philip Lindgren gjorde Bundesligadebut i helgen. De representerar FC Bayern München som spelade oavgjort mot SK König Tegel och förlorade med 2–6 mot SF Berlin. Linus och Philip spelade remier i båda matcherna.

Partierna genomspelbara
Tabell och resultat

En kombinationsövning från lördagsronden:

Maxim Rodshtein, SK Schwäbisch Hall – Michael Adams, OSG Baden-Baden
Svart drarLösningen finns sist i detta inlägg.

* * * * *

Allsvenskt spel i Tropikhuset – utan tropikhjälmar. Sven-Olof Andersson med ryggen mot kameran och Kaj Engström mittemot honom. Foto: Sven Nordenström

Häromdan skrev jag om Cannes Open med en spellokal där man har utsikt över Medelhavet. Med hänvisning till det mejlar Sven Nordenström över uppgiften att Kungstornet spelar sina hemmamatcher i Tropikhuset intill Spånga Gymnasium. I söndags stod Kungstornets andralag som värd för en match i norrettan mot Östersunds SS. Sven (som spelar för ÖSS): ”Från ett närliggande rum hördes varsamt fågelkvitter.” Finns det andra inspirerande miljöer där det spelas allsvenskt schack ovan jord?

Sven-Olof Andersson, Östersunds SS – Kaj Engström, Kungstornet 2
Vit drarKaj kommenterar partislutet:
Istället för att spela 50.Txg7+ Txg7 51.Txf5, som borde leda till remi, spelade Sven-Olof 50.Tbb7? vilket efter 50...Dxb7 51.Txb7 Txb7 gav mig ett vinnande tornpar mot damen. 52.Sf3 Allt annat förlorar också snabbt, det vimlar av tornschackar och springargafflar. 52...Tgb853.Dd3 Tb3 54.Dd5 Txf3+ 55.Kg2 Tf2+ 56.Kh3 Tb3+ 57.uppg.

För många år sedan försökte jag få en allsvensk match förlagd till Malmö konsthall, men dåvarande konsthallschefen var inte med på noterna. Jag minns inte längre skälet till nobben, men det kan ha varit något med att det skulle krävas extra personal på plats. Kanske fruktade han schackhuliganer.

* * * * *

Rodshtein–Adams
45...Th2+ 46.Kg1 Th1+! 47.uppg.
På 47.Kxh1 följer ju 47...Dd5+ 48.Kg1 Dg2 matt.