måndag 3 september 2007

Nigel Short fick en varning

Fides etiska utskott har sammanträtt och bland ärendena fanns Nigel Shorts skarpt formulerade kritik mot Fide-potentaterna Zurab Azmajparasjvili och Georgios Makropoulos för deras agerande under VM-turneringen i San Luis 2005 och VM-matchen i Elista 2006. I en intervju i en indisk dagstidning kallade han dem för ”dunderheads”, och det var detta ålderdomliga ord som etiska utskottet hade att ta ställning till. Straffbar förolämpning eller inte – det var frågan. (”Dunderhead” översätts nog bäst med ”tjockskalle”, ”trögtänkt” eller rentav ”dummerjöns”. – Ola Winfrridsson, översättare) I intervjun drog Short också fram Azmajparasjvilis omdrag mot Vladimir Malachov i EM 2003, ett fusk som bidrog till att Azmajparasjvili erövrade EM-titeln.

Vad Short tycker om Azmajparasjvili och Makropoulos framgick också med stor tydlighet i den intervju som jag gjorde med den engelske stormästaren i fjol sommar, publicerad i TfS nr 6/06. Här ett litet utdrag:
”Man kan inte förvänta sig att sådana som Campomanes och Azmajparasjvili – de är kriminella, verkligen kriminella – ska kunna hålla ordning i schackvärlden.”
Etiska utskottet kom fram till att Short hade rätt att kritisera Fide och enskilda Fide-funktionärer, men gav honom en varning för bruket av ordet ”dunderhead”. Short å sin sida lovade att inte kalla Azmajparasjvili för ”dunderhead” igen och tillade: ”Jag tänker hålla mig till fakta: han är en fuskare, oägnad att vara med och leda Fide.”
Foto: Lars Grahn ©