tisdag 25 september 2007

Tidskrift för Schack nr 6/2007

Efter en hektisk helg levererades Tidskrift för Schack nummer 6 till tryckeriet i går, och i dag har jag varit i Lund och godkänt plotter. Det lär dröja ungefär en vecka in i oktober innan numret når prenumeranterna. Det innehåller bland annat ett reportage från Politiken Cup/Nordiska Mästerskapet i Helsingör. Nordenmästaren Emanuel Berg har utförligt kommenterat sina två mest intressanta partier därifrån. Ett gäng skånska juniorer gav sig ut på en redig turné i somras och Axel Smith berättar om det hela. Indrek Martinson presenterar den estniska mästaren Paul Felix Schmidt, som råkade få en biroll i musikalen Chess. Tony Hedlund skriver om datorprogrammens nya förmåga att sitta på händerna, och vi bjuder på den avslutande delen i Johan Furhoffs SM-reportage. Detta och mycket annat.

Thomas Engqvist har arrangerat en oblodig duell mellan Rockadenjuniorerna Erik Blomqvist och Christopher Lissäng. De serverades fyra partiställningar och fick tio minuters betänketid på var och en. Sedan fick de förklara vilket drag de ville spela och varför. Dragförslagen betygsattes. Vi ska inte avslöja vem som vann denna duell.

Läsarna ges chansen att pröva själv och jämföra resultaten med de båda duellanternas. Ovan till höger ser du en av de fyra ställningarna. Vit är vid draget. Vad hade du spelat? Ställ äggklockan på tio minuter innan du fördjupar dig i ställningen. Betygsättningen finner du alltså i nummer 6 när det så småningom dyker upp i brevlådan. Det förutsätter förstås att du prenumererar på TfS. Om du inte redan gör det så har du all information du behöver här!