lördag 15 september 2007

Tokiga tornet

Det har spelats en kvalificeringsturnering till superfinalen i ryska mästerskapet. Sex spelare skulle vidare från Krasnojarsk. Det slutade med ett massbröllop på förstaplatsen och särskiljning. Resultatet redovisas på www.schack.se.

En av de sex lyckliga var junioren Nikita Vitiugov på andraplatsen. Var det inte han som …? Jodå, det är han. Trogna läsare av TfS vet möjligen vad jag talar om. För två år sedan var Vitiugov högst rankad av de 643 spelarna i ungdoms-EM i Herceg Novi. I andra ronden i P18 spelade han vit mot Victor Nithander. Det blev en skarp sicilianare och Nithander sopade brädet med ryssen, som gav upp efter tjugoett drag. Partiet återfinns i TfS nr 7/05. Och nu ska alltså Vitiugov till den ryska superfinalen medan Nithander fortfarande knackar på porten till SM-gruppen.

Pavel Tregubov var med bland de elva som delade förstaplatsen i Krasnojarsk, men han hade inte tillräckligt bra särskiljningspoäng för att avancera. Han ställde till det för sig i en vinstställning mot Marat Makarov, som var vid draget som vit i följande ställning:


51.Td2!! Txd2 52.Txf5+!
”Tokiga tornet” är ett känt remitema. Tornet insisterar på att bli slaget, allt för att fullborda en pattställning. Här skulle man kunna tala om ”tokiga tornen”, för här var det ju två torn vars högsta önskan var att lämna brädet.
52…Kh6
Eller 52…Kg4 53.Tf4+ Kg3 54.Tf3+ osv.
53.Th5+ Kg7 54.Th7+ Kf6 55.Tf7+ Ke6 56.Te7+ Kd5 remi
Det handlar om att utdela schackarna på ett sätt som gör att svarts torn inte får chansen att lämna andra raden.