torsdag 4 oktober 2007

Presidentkandidat Kasparov spelar schack

Garri Kasparov är Det andra Rysslands kandidat i det ryska presidentvalet den 2 mars 2008. Hans chanser att ta över efter Vladimir Putin betraktas som i stort sett obefintliga. Om inget oförutsett inträffar blir det Putins handplockade man – vem det nu kan tänkas bli – som vinner valet. Kasparov har själv uttalat att han inte har några illusioner om att kunna dra sig segrande ur den striden. Han har i själva verket siktet inställt på presidentvalet 2012.

Kasparov gör sporadiska framträdanden vid schackbrädet, men bara i uppvisningar. I samband med veteran-VM i Gmunden, Österrike nyligen fanns han med som hedersgäst. Vid invigningen den 16 september spelade han en simultan. Villkoren var desamma som i Köpenhamn för tre år sedan: ingen av motståndarna fick ha ett ratingtal på över 2000. Vid varje bräde fanns en handskriven lapp där arrangörerna hade noterat motståndarens namn och hans/hennes ratingtal. De flesta hade omkring 1700. Kasparov segrade med 27-0.

Efter simultanföreställningen blev det galamiddag och Kasparov höll ett till synes improviserat tal. Han berättade bland annat att han hade spelat schack i Österrike en gång tidigare. Det var i Graz 1981. Då vann han junior-VM. Med ett leende tillade han att han spelat i Österrike två gånger sedan han lagt av. Vid båda dessa tillfällen har det handlat om simultaner. Jag har lyckats finna en film från galamiddagen.

Det finns tre filmer till från Kasparovs besök i Gmunden. I denna ser vi honom anlända till invigningsceremonin i sällskap med sin tredje hustru, Daria Tarasova. Här intervjuas en av Kasparovs motståndare och här ser vi något från upptakten till simultanen. I den senare filmen ser vi bland annat en borgmästare i läderbrallor men ingen Kasparov.