söndag 28 oktober 2007

Torsson

Tidskrift för Schack nr 7/07 ska vara klart för inlämning till tryckeriet i veckan som kommer. Det innehåller bland annat ett samtal med författaren Fredrik Ekelund, som berättar att han spelar blixt på ICC varje dag en timme eller en och en halv när barnen har gått och lagt sig. Jag har andra vänner som inte nöjer sig med den dosen. I en del fall kan man tala om rent schackmissbruk. Det här är en anledning till att jag inte vågar ge mig ut på nätet och spela blixt. Jag har gjort det hemma hos kompisar och det har ibland slutat med att de har fått slänga ut mig framåt morrontimmarna. Det skulle lätt kunna bli ett tungt missbruk om jag satte i gång hemmavid.

Vännen Ingemar hörde av sig om Torssons senaste album och kommenterade det kanske bästa spåret ”En tung missbrukare”. Han antydde att det kunde ju faktiskt lika gärna röra sig om schackmissbruk som något annat.

Torsson är en av mina favoritgrupper sedan många år tillbaka och då handlar det framför allt om texterna. Det är en subtil lek med ord, vardagliga ting lyfts fram och ges ett poetisk lyster. Bo Åkerströms oskolade sång måste till. Här är texten till en av Torssons många klassiker:

Assar höll ett tal

Assar höll ett tal. Vi andra hörde på.
Han hade på sig en svartvit, randig väst.
Det första som han sa. Förstod jag inte då.
Vi skålade tillsammans, det minns jag bäst.

Dom vuxna drack champagne, ur glas av kristall.
Barnen satt runt ett annat bord, bredvid.
Och mormors vita katt, låg och sov på en pall.
Det var en atmosfär av högtid.

Ja, Assar höll ett tal, som handlade om kål.
Han talade för oss om kålhuvudets blad.
Att bladen utgör ett skydd, sa han, som ser till att kärnan tål,
påfrestningarna utifrån i högre grad.

Ja, Assar höll ett tal. Han höll ett vackert tal.
Och mormor snöt sig, och torkade bort en tår.
Det regnade den dan, när Assar höll sitt tal.
När mormor fyllde 70 år.

Bandet förlorade väl mycket av sitt kultstatus när “Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid” blev känd i en bredare krets. Det finns många härliga smakprov på youtube – här har vi letat fram låten som nämns inledningsvis i det här inlägget.