torsdag 31 juli 2008

Wales, sommar och schack


Sten Bernhardsson blickar ut över det walesiska landskapet.

Vad spelar vit i diagramställningen till höger? Den uppkom i partiet James Cobb-Andrew Dunn, Pontypridd den 5 juli 2008. Lösningen finns längst ner i detta inlägg.

Jag har en dröm om att någon gång återvända till Wales och då gärna spela med i en turnering. Det var så skoj förra gången, sommaren 1977. Min flickvän och jag var på vår första semester, nyförälskade och med ryggsäckar. Den sommaren åkte vi runt i Storbritannien. Efter Wales väntade Skottland och England. Those were the days. Jag spelade med i en öppen turnering i Caernarfon och njöt av atmosfären. När jag nu läser min artikel från Schacknytt nr 7/1977 om turneringen så ser jag att jag också kunde vara nöjd med resultatet. Det har säkert undermedvetet hjälpt till att bevara minnet av det hela som en väldigt positiv upplevelse. Från min artikel i Schacknytt:

”Spellokalen var inrymd i ett sekelgammalt hus där länsade bokhyllor och odiskade grogglas tydde på att dess förre ägare gett sig i väg. Byggnaden hade inköpts av kommunen, som gjort huset till medelpunkt i en semesteranläggning.
Turneringen försiggick i en avspänd atmosfär och den alltid like korrekte turneringsledaren hade en lätt uppgift. Det enda intermezzot bestod i att tekokaren gav upp, vilket väckte viss förstämning i det engelska lägret.
Det började bra med tre vinster. Remianbud på såväl gaeliska som engelska avslogs konsekvent. Därpå följde en förlust i fjärde ronden mot Walesmästaren Howard Williams. En grov miss i sjätte draget gick inte att reparera trots idoga försök. Därmed var turneringen i praktiken avgjord. Williams segrade efter vinster i alla sina partier. Jag lade själv beslag på andraplatsen.”
Det var i den vevan som jag var med om att ta allsvenskt guld med Lunds ASK två år i följd, så det fanns en del att glädjas åt på den fronten. I dag har jag en mycket större förståelse för schack, men det återspeglas sannerligen inte i rankingtalet. Så är det bara, räkneförmågan är inte vad den har varit.

Ibland påminns jag om sommaren i Caernarfon, som när jag såg att Sten Bernhardsson spelade med i South Wales International för ett par veckor sedan. Han var där tillsammans med hustrun Katherine. Även han fick möta Wales topprankade spelare. I dag är det IM James Cobb. Det partiet slutade remi. Det gick över huvud taget bra för Sten som slutade på 15:e plats (46 spelare). Sten skriver:

”Vi var i Wales 2005 då turneringen gick i Caerleon utanför Newport. I år spelades South Wales Open i Glamorgan University, Pontypridd utanför Cardiff. Pontypridd uttalas på walesiska med tonande th i slutet. Ett mycket lyckad semester trots regn och kyligt väder. Mitt resultat var över förväntan med 5 av 9 mot mycket bra motstånd (medel 2305). Jag remiserade mot IM James Cobb som spelar på förstbordet i Wales landslag.”
Diagramställningen är hämtad från just South Wales International. James Cobb missade inte chansen att briljera: 29.Te6!! (Här gäller det att avlänka svarts dam från försvaret av kungsflygeln.) 29…fxe6 30.Sxh6+! Kh8 (30…gxh6 31.Dg6+ leder ju till matt.) 31.Sf7+ Kg8 32.Sg5 uppg. Det är matt i några drag.

Och i dag har Sten fullt upp med Rödeby Open.

onsdag 30 juli 2008

Värmeböljans konsekvenser

Från sjätte ronden i Politiken Cup lyfte jag fram en miniatyr, partiet Felix Klein-Dirk König. Det är dessvärre fel i partifilen och därigenom blev det också fel här. Nu har ett tillförlitligt vittne hört av sig med den korrekta versionen.

Hej Lars

Var lige inde på din blog - link fra politiken cup - den er jo intet mindre end fantastisk. Men har lige en kommentar til partiet Klein-König fra 6. runde. Partiet er gengivet forkert, det er nu ikke din skyld, men de folk som har tastet partiet ind under politiken cup. I partiet spillede hvid 2.d4 og ikke 2.f4 som fejlagtigt angivet. Men stadig et højst forbløffende parti. Sad selv ved brættet ved siden af, og både min modstander om jeg var dybt forundret over sorts spil.

Venlig hilsen
Peter Olsen
Det förändrar naturligtvis ett och annat, men 8…De7 förtjänar fortfarande två frågetecken.

Annars håller jag på att förgås i värmen. Snälla, ge mig åska och lite regn. Normalt levererar jag Söndagsdraget (en kombinationsövning) till Sydsvenskan varje onsdag, men idag går det trögt. Sommarvikarie Bo på redaktionen får ge sig till tåls. Möjligen levererar jag senare i kväll när temperaturen har kommit ner på en rimligare nivå. Även om hettan skulle tillta står jag fast vid mina principer för Söndagsdraget: en aktuell ställning - absolut inte något gammalt som redan är publicerat någon annanstans - som lämpar sig väl för majoriteten av läsarna (som inte är klubbspelare). Här en kandidat som ratades (vit drar):

Björn Gambäck – Agathaggelos Papadopoulos
Porto Carras den 22 juli 2008


”Problemet” är att det finns flera bra drag för vit, men Björn valde i alla fall det vackraste.
22.Tg5+! Kh8
Eller 22…fxg5 23.Dxg5+ Kh8 24.Df5 med snar matt.
23.Dc3 uppg.

För övrigt har jag svårt att få ihop en ekvation som innefattar schack, Grekland och juli. Jag är förvånad över att folk orkar lyfta schackpjäser i den grekiska hettan och dessutom placera dem på rätt fält. Björn Gambäck fick ihop 6 poäng på nio ronder i Porto Carras och slutade på elfte plats. 81 spelare ställde upp och 81 överlevde. Strongt.

måndag 28 juli 2008

Motflyt

När jag besöker en schackturnering är det i regel som åskådare. Ibland tar jag på mig rollen som tröstare, för de flesta brukar anse att de har fått alldeles för få poäng med tanke på de ställningar som de har haft. Låt säga att det är en bergerturnering med tio deltagare. Då ska det utdelas 45 poäng. Men räknar man samman det antal poäng som de tio anser att de borde ha fått, så kan summan lätt bli uppemot 60 poäng. Kruxet är förstås att många väljer ut ställningar i partiet där de stod bättre, men i många partier svänger ju initiativet fram och tillbaka.

Men om Levi André Tallaksen menar att han hade motflyt i Politiken Cup är jag beredd att ge honom rätt. I fredags återgav jag en ställning från hans parti mot Sjoerd Plukkel i sjunde ronden. Där hade Tallaksen dålig utdelning. Och vad ska man då säga om följande partislut från sista ronden?

Levi André Tallaksen – Bo Garner Christensen


Efter 21.Lxc5 har vit klar fördel, men Tallaksen nöjde sig inte med det.
21.Lxg5!? hxg5 22.Txg5 Dh6 23.Dg3 Sd3
Nu skulle Tallaksen ha belönats för sin påhittighet efter 24.Se4! med idén 25.Tg1 och svart kan hälsa hem. Varför det är viktigt att dra springaren till e4 visar sig snart.
24.Tg1?? Dxg5
Jaha, det var det. På 25.Dxg5 följer ju 25…Sf2 matt. Det var därför han borde ha dragit springaren till e4 före trippleringen. Resten är förtvivlan.
25.Lf1 Dxg3 26.Txg3 Sxb2 27.Se4 Lb7 28.Sg5 Lxd5 29.h4 Tf4 30.Th3 Sd1 31.Th2 Sxf2+ 32.uppg.

söndag 27 juli 2008

Politiken Cup, rond 10


Jonny Hector blev bäste svensk i Politiken Cup. Här spelar han remi med turneringsvinnaren Sergei Tiviakov i sjunde ronden. Foto: Calle Erlandsson

Det blev alltså ett ”massbröllop” – för att använda Bent Larsen uttryck – på förstaplatsen i Politiken Cup. Ett halvdussin spelare fick ihop åtta poäng. Sergei Tiviakov hade bäst särskiljningspoäng och Jonny Hector blev bäste svenske spelare med sin sjätteplats.

Emanuel Berg var mycket nära att också ta sig upp bland de främsta på Boris Savtjenkos bekostnad. Men tiden, tiden … Med mindre än två minuter missade Emanuel först en lätt vinst för att sedan acceptera ett remianbud i ett läge där han hade en svårfunnen vinstfortsättning. Eländes elände.

Emanuel Berg – Boris Savtjenko


34.Ld4?
Innan tornet kom till c3 hotade en damfångst med Th1. Då är det psykologiskt svårt att slå om och tänka i nya banor. Här handlade det om att snärja damen med 34.Tg3!, t.ex. 34…Txc2+ 35.Lxc2 Dh1+ 36.Kb1 och svart kan hälsa hem.
34…Td8 remi
När Savtjenko, som fyllde tjugotvå ett par dagar innan han for iväg till Danmark, la fram remianbudet var alltså Emanuel i tidsnöd. I ett sådant läge är det naturligtvis svårt att fungera som en iskall räknemaskin. Emanuel hann nog undra hur Savtjenko skulle bemöta matthotet efter 35.Lxg6! fxg6 36.Txg6+ Kh8 37.Df7 varpå 37…Dh1+ 30.Tg1 Txc2+!! ger svart ett farligt motspel. Då faller 39.Kxc2? på 39..De4+ 40.Kc1 Tc8+ och svart har ett avgörande angrepp.
Så fattade Emanuel ett förnuftigt beslut när han accepterade remianbudet? Nja, med mer betänketid hade han sett att i ovan nämnda variant kan vit spela 30.Lg1!! (i stället för 30.Tg1) och då är svart illa ute, t.ex. 38…Txc2+ 39.Kb1! Tc7! 40.Dxc7 De4+ 41.Kc1 De1+ 42.Kb2 De2+ 43.Ka3 Da6+ 44.Kb4! och vit står på vinst. Men det fanns dessvärre inte tid att ägna sig åt sådana djupsinnigheter. Savtjenko fick en något försenad födelsedagspresent. Det blev en femteplats för hans del.

Politiken Cup, rond 9

Vad spelar vit lämpligen i diagramställningen till höger? Ställningen uppkom i partiet Tiger Hillarp Persson-Jonathan Humphrey. Det är nionde rondens vackraste kombination. Rätlinjigt och elegant. Lösningen längst ner i detta inlägg.

Nu pågår den tionde och sista ronden. Inför den leder Jurij Kozubov och Boris Savtjenko på 7,5 poäng. De möter Michael Roiz respektive Emanuel Berg i dagens rond. Om du i likhet med mig inte står ut med värmen utomhus kan du förslagsvis följa direktsändningen på Politikens Cups hemsida. Det ser ut att bli två heta finalpartier. I det sammanhanget kan nämnas att Roiz under rond sex och sju ägnade mer tid vid biljardbordet än vid brädet. Därom kan jag vittna. Det blir nog ingen tid för kö och krita i dag. Efter ledarduon finns en drös spelare på 7 poäng.

Tigers avslutning: 33.Txe7! Txe7 34.Sf6+! gxf6 35.gxf6+ Kf8 36.Tg8+! uppg.

lördag 26 juli 2008

Politiken Cup, rond 8


Efteranalys: Emanuel Berg och Jacob Aagaard efter deras remiparti i torsdags. Foto: LG

Det börjar dra ihop sig. Två ronder kvar i Politiken Cup. Jag har blivit uppmärksammad på att det är fler familjer som finns med i turneringen. Här en kompletterad lista med ställningen efter åtta ronder:

1. Äkta paret: Bartosz Socko (6) och Monika Socko (5) 11 poäng.
2. Far och söner: Torkil Nielsen (4), Rógvi Egilstoft Nielsen (3,5) och Högni Egilstoft Nielsen (3) 10,5 poäng.
3. Son och far: Pavel Eljanov (6) och Vladimir Eljanov (4,5) 10,5 poäng.
4. Äkta paret: Michal Krasenkow (5,5) och Ilena Krasenkowa (4,5) 10 poäng.
5. Far och son: Jógvan Joensen (4) och Hjalti Toftum Jógvansson (3,5) 7,5 poäng.
5. Son och far: Håkan Lyngsjö (4) och Gert Lyngsjö (3,5) 7,5 poäng.

Det särskiljningssystem, Grahnsystemet, som jag redogjorde för i förrgår är inte färdigutvecklat och därför håller jag här femteplatsen som delad. Vi kunde ha fått en ny listetta om Torkil Nielsen hade hållit ställningen mot en rysk IM, Boris Archangelskij:

Boris Archangelskij – Torkil Nielsen, Holländskt (A 97)
Politiken Cup, rond 8
1.d4 f5 2.g3 Sf6 3.Lg2 e6 4.c4 Le7 5.Sf3 d6 6.0–0 0–0 7.Sc3 De8 8.Te1 Dg6 9.e4 fxe4 10.Sxe4 Sxe4 11.Txe4 Sc6 12.Te3 Lf6 13.b3 Sb4 14.Se1 e5 15.Lb2 Lg4 16.Dd2 exd4 17.Lxd4 Tae8 18.Lxb7 Txe3 19.Dxe3 Te8 20.Dc3 Sxa2 21.Dd2 Te2 22.Df4


22…Sc3
Efter 22…Lxd4 23.Dxd4 c5 står svart knappast sämre.
23.Lxf6 gxf6 24.Sg2 Tb2 25.De3 Tb1+ 26.Txb1 Dxb1+ 27.Se1 Dxb3 28.Ld5+ Kg7 29.De7+ Kg6 30.Lf7+ Kg5 31.h4+ uppg.

Vi avrundar med en småputtrig kombination. Svart är vid draget och efter 30…fxe6 31.Dxe6+ har vit klar fördel. Svart har en bättre möjlighet:

Niels Kristian Kragh - Anastasios Tsiolakidis


30…Dc2+ 31.Ka1 Txa3+! 32.bxa3 Da2 matt.

fredag 25 juli 2008

Politiken Cup, rond 7


Familjeanalys: Krasenkowa & Krasenkov. Foto: LG

I går fick jag en trevlig pratstund med Torkil Nielsen, som berättade lite om schack och fotboll på Färöarna. Jag har tidigare skrivit om Torkil i min blogg, senast i förrgår. Det finns tio spelare från Färöarna i Politiken Cup, en mer än från Ryssland och Holland för att nu göra en liten jämförelse. Färöarna har cirka 50 000 invånare. Öarnas topprankade spelare är Helgi Dam Ziska, som för övrigt fyller arton i morgon. Han tog sin första IM-inteckning i Politiken Cup 2005 och fullbordade verket året därpå i Reykjavik och Vlissingen. Säkert var det IM-titeln som gjorde att han utnämndes till Färöarnas främste idrottsman 2006. På senare tid har skolan fått högre prioritet än schacket och han är inte med i Helsingör. När Helgi är klar med gymnasiet kan man dock misstänka att det blir fortsatta studier i Danmark.

Italien har två representanter – och en av dem bor i Landskrona. Alexander Johansson lärde sig spela schack för fyra fem år sedan i Hässleholms SK där han hade Bo Plato som instruktör. Familjen flyttade sedan till Italien och bodde där i två år. Det var under den tiden Alexander registrerade sig för Italien och det gäller fortfarande. Men numera bor han alltså i Landskrona och spelar för Lunds ASK. Fyra poäng efter sex ronder gav honom övermäktigt motstånd i sjunde ronden:

Alexander Johansson - Andreas Moen


26…Txf4! 27.Th1
Efter 27.exf4 Sxf4+ 28.Kg3 Tf8 sprattlar vit i ett mattnät, t.ex. 29.f3 Dxh3+ 30.Kf2 Dxf3+ 31.Kg1 Tf5 följt av Tg5+ och snar matt.
27…Tf3 28.Db2
Det krystade 28.Th2 är det segaste.
28…Dg6+ 29.Kh2 Td5
Här kunde det ha blivit ett stilenligt slut med 29…Sf4! 30.exf4 Tdd3 31.Se3 Tdxe3! 32.fxe3 Dg3 matt.
30.De2 De6 31.Df1 Tdf5 32.Tc2 b5 33.Tg1 bxc4 34.Te2 c3 35.Tc2 Db3 36.De2 Txf2+ 37.Dxf2 Txf2+ 38.Txf2 c2 39.Tc1 Dxe3 40.Tcxc2 Dg3+ 41.uppg.

Jag bjuder på ytterligare två partiställningar från sjunde ronden. Var ska svart placera sin svartfältare i följande ställning?

Sjoerd Plukkel – Levi André Tallaksen


18…Lg7?
Den borde ha gått till f6.
19.Txh7! Kxh7
Det förlorar utan prut, men annars kan vit gå vidare med att slå på g6. Det segaste är väl 19…Tf6 20.Lxg6 Td8, men vem har lust att kämpa vidare i en sådan ställning med bonde under mot en högre rankad motståndare? Ur praktisk synvinkel är det kanske lika bra att syna.
20.Dxg6+ Kg8 21.Dh7+ Kf7 22.Lg6+ Kf6 23.Dh4+
Nu handlar det om vad svart får i kompensation för damen.
23…Kxg6 24.Dxe7 Lc8
Svarts ställning är naturligtvis hopplös.
25.Tf1 Th8 26.Dg5+ Kh7 27.Se5 Tf8 28.Txf8 uppg.
På 28...Lxf8 följer 29.Dg6+ Kh8 30.Sf7 matt.

I pågående åttonde ronden spelar holländaren Plukkel mot norrmannen Rølvåg. Plukkel gläds kanske fortfarande åt offret på h7, men Rølvåg hade också något från sjunde ronden att glädjas åt, sin tredje vinst i följd. Håll ett särskilt öga på svarts springare:

Thomas Struch – Birk Anders Rølvåg


25...Sf4! 26.De3 Dc4+ 27.Kg1
Nu måste svart naturligtvis se upp så att det inte sker en olycka på e8.
27…De2 28.Sc1
Att byta på e2 och se c-bonden lämna brädet var självfallet inte aktuellt.
28…Dd1+ 29.De1?
Det kan självfallet ta emot att placera kungen på h2 med tanke på löparen på b8, men det var nog det bästa försöket. Efter 29.Kh2 Se6+ 30.g3 Ld6 har svart aktivare pjäser, men det skulle ha varit mycket kvar att spela om.
29…Dxc1! 30.uppg.
Svarts springare får sista ordet.


Torkil Nielsen mot LG. Jag möter honom hellre över ett bräde än på en fotbollsplan. Foto: Calle Erlandsson

torsdag 24 juli 2008

Politiken Cup, rond 6


Efteranalys: Håkan Lyngsjö, Johan Sigeman och Stellan Brynell. Den senare var dyster. Foto: LG

Om det ingått ett familjemästerskap i Politiken Cup så hade ställningen varit denna efter sex ronder:

1. Äkta paret: Bartosz Socko (5) och Monika Socko (4) 9 poäng.
2. Son och far: Pavel Eljanov (4,5) och Vladimir Eljanov (4) 8,5 poäng.
3. Äkta paret: Michal Krasenkow (4,5) och Ilena Krasenkowa (4) 8,5 poäng.
4. Far och söner: Torkil Nielsen (3), Rógvi Egilstoft Nielsen (2,5) och Högni Egilstoft Nielsen (2) 7,5 poäng.

När det gäller placering två och tre har jag tillämpat ett speciellt särskiljningssystem. Jag har tagit hänsyn till att Pavel Eljanovs flickvän Olena Dvoretska är med i turneringen och har tagit 3 poäng. En orättvis bestämmelse? Förmodligen. Och på samma tema: med tanke på Färöarnas storlek är det väl inte mer än rätt att familjen Nielsen representeras av tre familjemedlemmar. Och vid all särskiljning kommer jag enligt Grahnsystemet att ta särskild hänsyn till de inblandades fotbollsmeriter. Där ligger ju Torkil Nielsen bra till.

Efter denna långa utläggning väljer jag ett kort parti från sjätte ronden. Det handlar om att fräckhet ibland går hem.

Felix Klein – Dirk König, Königgambit fast inte Kungsgambit
Politiken Cup, rond 6
1.e4 d6 2.f4 f5!? 3.Sc3 Sf6 4.Ld3 fxe4 5.Sxe4 Sc6 6.Sf3 e5 7.Sxf6+ gxf6
Om svart bara får till Lg4, Dd7 och lång rockad så har han en ljus framtid.


8.Sg5!??
Tja, det skrämde i alla fall slag på König.
8…De7??
Det får en övertygande vederläggning. Frågan är vad som händer om svart synar. Efter 8…fxg5 9.Dh5+ Ke7 är svarts kung ett jagat villebråd, men det kan bli svårt för vit att sätta in den avgörande stöten efter exempelvis 10.Dxg5+ Kf7 11.Dh5+ Kg7 12.0-0 Le7 13.fxe5 Sxe5 med idén De8.
9.Dh5+ uppg.
Efter 9…Kd8 10.Sf7+ Kd7 11.Lf5+ Ke8 kan vit börja inkassera.

onsdag 23 juli 2008

Politiken Cup, rond 5


Sune Berg Hansen och Emanuel Berg analyserar sitt remiparti från femte ronden. Johan Sigeman på åskådarplats. Foto: LG

Jag har ännu inte funnit det perfekta partiet för min veckospalt i Sydsvenskan på måndag. Visst var det en del snygga svängar i finrummet i den femte ronden i Politiken Cup, men inget som riktigt föll mig på läppen. I förmaket såg jag Jonny Hector tvåla till en tysk vid namn Berthold Rabus. De första sexton dragen har setts förut och de sista fyra kan inte ha framkallat någon svettpärla. Döm själva:

Jonny Hector – Berthold Rabus, Sicilianskt (B 99)
Politiken Cup, rond 5
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Lg5 e6 7.f4 Le7 8.Df3 Dc7 9.0-0-0 Sbd7 10.g4 b5 11.Lxf6 Lxf6?
Det vanliga är 11…Sxf6 och det finns en god anledning till att partidraget betraktas som ett fel. Jonny demonstrerar:


12.Lxb5!
Ett gammalt hederligt recept.
12…axb5 13.Sdxb5 Dc6 14.Txd6 Db7 15.Txe6+
Fältet d6 ska ju evakueras på ett smart sätt.
15…fxe6
15…Kf8 16.Sd6 ger bara en dragomkastning.
16.Sd6+ Kd8
Det är först här som vi lämnar tidigare kända partiexempel, men det var knappast en förberedd förstärkning. Det handlar snarare om bristfälliga förberedelser.
17.Sxb7+ Lxb7 18.Td1 Tc8 19.Sb5 Lc6 20.Sa7 uppg.
Efter 20…Tc7 21.Sxc6+ Txc6 22.e5 är det fullständig kollaps.

Jakten går vidare.

tisdag 22 juli 2008

Rätt plats vid rätt tid


Dansk Skak Union har en egen schackserver på internet. Nu vill man berätta om detta för allmänheten. Var är bästa stället att informera och vid vilken tidpunkt bör det ske? Hm, det måste var Hovedbanegården i Köpenhamn vid rusningstid en fredag eftermiddag.

I fredags klockan tre på eftermiddagen arrangerades en simultanföreställning med ryske stormästaren Pavel Eljanov, topprankad i Politiken Cup, på Hovedbanegården vid den ena av tre huvudingångar nära biljettkontoren. I samband med denna simultan delades det ut en professionellt utformad åttasidig broschyr där DSU berättade lite om sin nya schackserver. Det var aktiv utdelning, de som visade lite intresse för simultanen fick en broschyr i sin hand. I en plastficka fanns en cd-skiva med ytterligare information. Det hänvisades alltså inte till någon klubblokal i utkanten av staden utan om schackservern och möjligheten att bli nätmedlem i DSU. Det är ett ambitiöst försök att bryta en nedåtgående trend av samma slag som vi ser i Sverige och ”Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”. Lokalhyra för detta evenemang: noll kronor.

Vad gäller själva simultanföreställningen – se bilden ovan, foto: LG – så vann Eljanov med 16,5-3,5.

måndag 21 juli 2008

Politiken Cup, rond 4

I dag tyckte jag mig ha upptäckt ett kandidatparti till min nästa veckospalt i Sydsvenskan. Det var partiet mellan Michal Krasenkow och Jonny Hector som fångade mitt intresse. Partiet var intressant ur flera aspekter. Jonny valde en skarp variant som också kom till användning när han som svart vann ett fint parti mot Jan Timman i fjolårets Sigemanturnering. Krasenkow å sin sida spelade samma variant som vit mot Predrag Nikolic för sex år sedan och råkade ut för ett av sitt stormästarlivs värsta nederlag. Han gav upp efter arton drag. Dessa båda händelser måste väl i någon mån påverka de psykologiska förutsättningarna, eller kan man bara skjuta sådant åt sidan?

Så bar det i väg över stock och sten. Jonny offrade damen och visst såg det ut som om han fick bra kompensation. Jag började så smått förbereda ingressen. Det borde framhållas att Krasenkow vann Politiken Cup i fjol. Men slutresultatet blev inte det önskvärda, hjälten dukade under. Det här partiet kommer inte att publiceras i min nästa måndagsspalt i Sydsvenskan. I mina berättelser där brukar hjälten få damen och den bättra halvan av brädet.

Michal Krasenkow – Jonny Hector, Winawergambit (D 10)
Politiken Cup, rond 4
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sc3 e5 4.dxe5 d4 5.Se4 Da5+ 6.Ld2
Partiet Timman-Hector från fjolårets Sigemanturnering fortsatte 6.Sd2 Sd7 7.e6 Se5!?. Det har kommenterats på ett utmärkt sätt av Jonny i TfS nr 4/07.
6...Dxe5 7.Sg3 Sf6 8.Sf3 Dd6 9.Dc2 Le7 10.0-0-0 0-0 11.Lc3
Krasenkow satt med bittra minnen av 11.e3, som han spelade mot Predrag Nikolic i OS i Bled 2002. Den mardrömmen fortsatte med 11…dxe3 12.Lc3 Dc7 13.fxe3 Sa6 14.a3 Sg4 15.Te1 g6 16.b4 Lf6 17.h3?? Lxc3 18.Dxc3 Sf2 19.uppg.


Så långt partiet Åkesson-van Oosterom, Wijk aan Zee 2007, som kommenterades av Ralf i TfS nr 1/08. Han skriver: ”Damoffret 11…dxc3!? är tänkbart men verkar lite desperat.”
11…dxc3!?
I ovan nämnda parti spelade van Oosterom 11…Df4+. Prenumeranterna på TfS vet hur det slutade.
12.Txd6 cxb2+ 13.Dxb2 Lxd6 14.e3 Te8 15.c5!?
Efter en rejäl lutare. Jonny grunnade också länge innan han bestämde sig för att han ville ha en springare på c5 i stället för en löpare.
15...Lf8 16.Lc4 Sbd7 17.Td1 Sxc5 18.Sg5 Le6 19.Lxe6 fxe6 20.Dc2 h6 21.Sf3 Sd5 22.Sh5!
Vit har en enkel men rekorderlig angreppsplan: damen till g6 följt av Sf6+. Den planen genomsyrar resten av partiet.
22…e5 23.Df5 e4 24.Se5


Hotet är 25.Df7+ Kh7 26.Txd5 cxd5 27.Sf6+ Kh8 28.Sg6 matt. Vi har kommit till en kritisk ställning, ett vägskäl.
24...Txe5!?
Mycket frestande med tanke på att svart får en farlig fribonde. En försiktig general hade spelat 24…Te7 även om det ser läskigt ut att åtminstone tillfälligt stänga in löparen på f8.
25.Dxe5 Sd3+ 26.Txd3 exd3 27.e4 Sb6 28.Dd4 c5
Bonden på d3 gick inte att hålla men det är c-bonden som ska rädda föreställningen.
29.Dxd3 c4 30.Dg3 Tc8 31.e5 c3 32.Kc2 Tc6
Damen ska hållas borta från g6. Efter 32…Sd5 33.Sf6+ Sxf6 34.exf6 är c-bonden oskadliggjord och vit bör vinna.
33.Df3 Tc7
33...Sc4 tillåter 34.Dd5+ Kh8 35.Df7 Tc8 36.e6 och vit vinner.
34.e6 Ld6 35.Dd3
Så kommer damen till slut in till g6, sina drömmars mål.
35…Sc4 36.Dg6
Genast hotar 37.Sf6+ och matt. Den planen är intakt.
36…Le5
Det tjänar ingenting till att flytta kungen, t.ex. 36…Kf8 37.e7+! Kxe7 (37…Txe7 38.Df5+ följt av 39.Dc8+ och Dxc4, eller 37…Lxe7 38.Dxg7+ Ke8 39.Sf6+ Kd8 40.Dg8+ med matt.) 38.Sxg7 Sa3+ 39.Kb3 Tc6 (39…c2 40.Sf5+ följt av Dxd6+ och Dxc7.) 40.Sf5+ Kd7 41.Df7+ Kd8 42.Sxd6 Txd6 43.Kxa3 och vit vinner, eller 36…Kh8 37.De8+ Kh7 38.Kxc3 och svart har blivit av med sitt trumfkort.
37.f4
Det naturligaste draget i ömsesidig tidsnöd. Ännu hårdare är 37.De8+ Kh7 38.e7 Sa3+ 39.Kc1 c2 40.Dg8+ Kxg8 41.e8D+ Kh7 42.Dxe5 o.s.v.
37…Sa3+
Eller 37…Se3+ 38.Kc1 Ld4 39.Dd3 Sf5 40.e7! (Onödigt att släppa till 40.Dxf5 c2.) 40…Txe7 41.Dxf5 och vit vinner.
38.Kd3 c2 39.fxe5
Med ett vid det här laget välkänt tema: hotet 40.Sf6+ och matt i nästa drag.
39...Kf8
Efter 39...c1S+ 40.Ke4 kan svarts pjäser inte uträtta ett dyft.
40.Sf6
Enklast. 40…gxf6 besvaras med 41.Dxf6+ Ke8 42.Dh8+ Ke7 43.Dg7+ och vit vinner.
40...Te7 41.Sd7+ uppg.
På 41…Kg8 följer 42.Kd2.

Politiken Cup, rond 2 och 3


Tiger Hillarp Persson i sitt första parti efter SM-viktorian. Rond 1: THP-Rainer Berkemer 1-0. Foto: LG

För de flesta av de tjugotre stormästarna har det varit en rätt behaglig kryssning de tre första ronderna i Politiken Cup. I tredje ronden fick vi se det dittills enda GM-mötet: Vul-Krasenkow 0-1. Men för Sergei Tiviakov var det allt annat än en lyxkryssning i tredje ronden. Han var ute på djupt vatten mot Christian Jepson och fick användning för alla tillgängliga livbojar. Till slut gick det som det brukar gå, stormästaren räddade livhanken.

Sergei Tiviakov – Christian Jepson, Spanskt (C 74)
Politiken Cup, rond 3
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 d6 5.c3 f5 6.exf5 Lxf5 7.0-0 Ld3 8.Te1 Le7 9.Te3 e4 10.Se1 Lg5 11.Th3 b5 12.Sxd3 exd3 13.Lb3 Se5 14.Ld5


14…Sf6!?
Ett frestande kvalitetsoffer med tanke på vits förstenade damflygel.
15.Lxa8 Dxa8 16.a4 Dd5 17.axb5 axb5 18.c4
Han är beredd att betala en bonde för att ge springaren fri lejd till c3.
18...bxc4 19.Sc3 Db7 20.Da4+ Ke7 21.b3
Det ställer svart inför ett svårt val. Ska han slå på b3 med damen och satsa på ett mittspel där han har bra kompensation för kvaliteten, eller ska han slå med bonden och tillåta f2-f4 med en förhoppning om att kunna utnyttja diagonalen a7-g1 i ett till synes farligt kungsangrepp? Christian satsar på den aggressiva varianten.
21...cxb3 22.f4 Sfg4
Allt för den heliga diagonalen. Efter 22…b2 23.Lxb2 Lxf4 24.Dxf4 Dxb2 25.Tf1 har vit bra kontroll.
23.fxe5 b2
Vit måste kunna besvara Db6+ med Te3. Löparen på c1 uträttar inte mycket men den håller åtminstone indirekt koll på knutpunkten e3. Så partidraget kan betraktas som en avledningsmanöver. Efter 24.Lxb2 Db6+ 25.Te3 Lxe3+ 26.Kh1 kan svart ta ut remi med 26…Sf2+ 27.Kg1 Sh3+ eller försöka krama ut ännu mer av ställningen med 26…Dxb2!?.
24.exd6+ cxd6 25.Sd5+!!
Nu blir det mycket svårare för svarts dam att ta sig in på diagonalen a7-g1.
25...Dxd5 26.Lxb2
Vits intressen har övergått från e3 till d4.
26…Tb8 27.Lxg7?!
Efter 27.Dxg4 Txb2 28.Te1+ Kd8 29.Txh7 har vit ett avgörande angrepp.
27…h5 28.Te1+ Kf7 29.Ld4?!
29.Lc3 med koll på d4 och d2 hade varit bättre. Kanske ville Tiviakov locka in Christian i en fälla: 29…Lxd2? 30.Dd7+ Kg6 31.Dg7+ Kf5 32.Dh7+ Kg5 33.Dxh5+ med matt.
29…Kg6 30.Tf3 Lxd2?
Efter 30...Ta8! är 31.Db4 Lxd2 okej för svart. Vit spelar bättre 31.Te6+ Dxe6 32.Dxa8 Lxd2 med en oklar ställning. Det finns anledning att tro att det var ömsesidig tidsnöd.
31.Ta1?
Han fruktade sannolikt 31…Ta8, men det fanns ett mycket smartare sätt att bemöta det hotet: 31.Tef1! med idén 31…Ta8 32.Tf6+! Sxf6 33.Txf6+ Kg5 34.h4+ Kg4 35.Dd7+ med matt.
31…Lb4?
Christian kunde ha ryckt åt sig initiativet med 31…De4!. Det hotar bland annat Tb4.
32.Txd3 De4
Det luriga 32…Se3! hade suttit bra i en tidsnöd. Då måste vit hitta 33.Da2 Dxa2 34.Txa2 Sf5 och sedan får han hoppas att kvalitetsövervikten räcker till att köra hem partiet. Det är inte säkert.
33.Dd1 1–0

lördag 19 juli 2008

Politiken Cup, rond 1

Jag åkte över Sundet med Hamlet. Det var oblodigt, rätt odramatiskt. Jag åkte med samma färja när jag skulle hem. Däremellan var jag på LO-skolen för att kolla upptakten på Politiken Cup. Inga större överraskningar där inte, åtminstone inte i finrummet där de elva direktsända partierna utkämpades. Jonny Hector drog till med att han hade besegrat Fischer. Men då talar vi inte om någon hämndlysten vålnad. Det var tysken Thomas Fischer. Och det gick snabbt.

Jonny Hector – Thomas Fischer
Politiken Cup, rond 1
1.d4 Sf6 2.Sc3 b6 3.e4 Lb7 4.e5 Se4 5.Df3 d5 6.Lb5+ Sd7


7.e6! fxe6 8.Sxe4 dxe4 9.Dh5+ g6 10.De5 Tg8 11.Dxe6 Tg7 12.Sh3 Tf7 13.Sg5 Tf6 14.Dg8 c6 15.Lc4 uppg.

Det var en rond där lågrankade mötte högrankade och man får gå ner till bord 32 innan man finner en av de förra slå en av de senare. Det var Håkan Lyngsjö, SK Bara Bönder som besegrade norrmannen Torbjørn Ringdal Hansen, som tog en stormästarinteckning i senaste norska lagmästerskapet.

Håkan Lyngsjö – Torbjørn Ringdal Hansen
Politiken Cup, rond 1
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.0-0 b5 6.Lb3 Lc5 7.d3 d6 8.Le3 0-0 9.c3 Lg4 10.h3 Lh5 11.Sbd2 Kh8 12.Te1 Lxe3 13.Txe3 d5 14.Sf1 d4 15.Te1 Dd6 16.Sg3 Lxf3 17.Dxf3 g6 18.Ted1 Kg7 19.Tac1 Tad8 20.Se2 dxc3 21.bxc3 a5 22.a4 b4 23.d4 bxc3 24.d5 Db4 25.Txc3 Sb8 26.Tc4 Db6 27.Lc2 Se8 28.Dc3 Sd7 29.Tb1 Df6 30.Dxa5 Dg5 31.Dc3 f5 32.f4 Df6 33.Tc6 Sd6 34.fxe5 Sxe5 35.Txc7+ Kh6 36.exf5 Sxf5 37.Tbb7 Txd5 38.Txh7+ Kg5


39.h4+ Sxh4 40.Dg3+ uppg.

fredag 18 juli 2008

Pardubice och Helsingör

Vilket är vits bästa drag i diagramställningen till höger? Ställningen uppkom i ett parti mellan David Arutinian och Jan Krensing i första ronden i en öppen turnering, A-gruppen, i Pardubice. Tjeckien. Lösningen finns längre ned.

Det finns nio svenskar i turneringen och det blev en bra poängskörd för dem i dagens rond: Ralf Åkesson (vinst), Axel Smith (remi), Hans Tikkanen (vinst), Daniel Semcesen (remi), Nils Grandelius (vinst), Erik Blomqvist (vinst), Drazen Dragicevic (remi), Sebastian Nilsson (förlust) och Michael de Verdier (vinst). Om man ska lyfta fram ett par resultat så får det bli Drazens remi med GM Petr Haba och Michaels vinst mot IM Michael Richter. Drazen får sin belöning i morgon då han ska spela mot topprankade GM Zbynek Hracek.
Den här turneringen kan du följa på Schackstudion, turneringshemsidan (där det också finns direktsändning på de tio toppborden) och chess-results.

För egen del planerar jag att åka över till Helsingör i morgon för att följa starten i Politiken Cup. Självfallet blir det direktsändning även därifrån. Det finns tjugonio svenska spelare på den preliminära startlistan. Det kommer att bli en fest och jag kommer att hålla ögonen öppna efter godbitar till den här bloggen. Titta gärna in igen. Just det, diagramställningen. Arutinian spelade 35.Te8+! och Krensing fann för gott att ge upp med tanke på ogarderabar matt i nästa drag.

torsdag 17 juli 2008

Tillbaka till Paris

Medan SM pågick i Växjö deltog Magnus Carlhammar i det öppna Parismästerskapet. Där spelade han med även i fjol vilket jag skrev om här. Då var det en remi med mersmak mot GM Namig Gulijev från Azerbajdzjan som var i blickpunkten. Den här gången möttes de åter och resultatet blev detsamma. Det var i andra ronden. Två ronder senare hade Magnus åter en stormästare på fallrepet:

GM Jevgenij Romanov – Magnus Carlhammar, Bogoindiskt (E 11)
Öppna Parismästerskapet, 1 juli 2008
1.Sf3 d5 2.d4 Sf6 3.c4 e6 4.g3 Lb4+ 5.Ld2 Le7 6.Lg2 0–0 7.0–0 c6 8.Dc2 b6 9.Se5 Lb7 10.Sc3 Sbd7 11.e4 Sxe5 12.dxe5 Sxe4 13.Sxe4 dxe4 14.Lxe4 h6 15.Le3 Dc7 16.c5 Dxe5 17.cxb6 axb6 18.Lxb6 Db5 19.Le3 c5 20.Lxb7 Dxb7 21.b3 Tfc8 22.a4 Lf6 23.Ta2 Ld4 24.Ld2 Tcb8 25.Tb1 Df3 26.Le1 h5 27.a5 h4 28.De2 Dd5 29.Ta3 h3 30.Df1 Df5 31.Td1 e5 32.Dd3 e4 33.De2 De6 34.Tb1 e3 35.f3 Dg6 36.Td1 De6 37.Td3 Td8 38.Ta4 Td5 39.Tc4 Tf5 40.Lc3 Te8 41.f4


41…Txf4!! 42.gxf4 Dg6+ 43.Kf1 De4 44.Kg1 Te6 45.f5 Dxf5 46.Tdxd4 cxd4 47.Txd4 Tg6+ 48.Kh1 Dg5?
Synd på efter ett sådant glansfullt genombrott. 48…Df6! med hotet Dc6+ hade deplacerat vits torn, t.ex. 49.Te4 (På 49.Tc4 följer 49…Dg5 och vits torn saknas på första raden.) 49…Dc6 50.Dxe3 f5 51.a6 fxe4 52.a7 Td6 53.Kg1 Td3 54.a8D+ Dxa8 55.Dc5 De8 och svart vinner.
49.Td1 Dc5?
Det är viktigt att damen ges möjlighet att växla in på diagonalen a8-h1. Den möjligheten hade varit säkrad från f4 eller f5, t.ex. 49…Df4 50.Td8+ Kh7 51.Td4 Dg5 52.Td1 med remi.
50.Df3?
Betalt och kvitterat. Vit forcerar fram remin. Han kunde ha tagit över med 50.Dc4!, t.ex. 50…Dh5 51.Td8+ Kh7 52.De4 Dg5 53.Td1 f5 54.Df3 o.s.v.
50...Dxc3 51.Td8+ Kh7 52.Dxh3+ Th6 53.Df5+ Tg6 54.Dh3+ Th6 55.Df5+ remi

Liksom i fjol stod GM Maxime Vachier-Lagrave som vinnare av mästerskapet på 7/9. Magnus Carlhammar tog 4,5 och slutade på 20:e plats bland 52 spelare.

onsdag 16 juli 2008

Tidskrift för Schack nr 4/08

Sådärja. Tidskrift för Schack nummer 4 är på väg ut till prenumeranterna. Det är analys och fördjupning i en avvägd blandning av aktualiteter och schackhistoria i detta mitt avskedsnummer. Det är så jag anser att en modern schacktidskrift bör se ut i konkurrensen med internet. Förhoppningsvis delar läsekretsen min uppfattning.

Innehållet i TfS nr 4/08:
Sigemanturneringen
(När Tiger Hillarp Persson vann årets Sigemanturnering, så var han förste svensk på elva år som klarade den bedriften. Så hur tänkte han inför varje rond, vilka överväganden gjorde han? Vad var det som fick honom att bestämma sig för ena eller andra öppningsvarianten? Förlöpte partierna sedan enligt planen? Här berättar han om sin turnering rond för rond. Runt bordet fanns också Stellan Brynell, Lars Grahn och Axel Smith. Brynell var kommentator under turneringen, medan Smith deltog i Sigemanturneringen för första gången.) Ove Kinnmark – ett stycke svensk schackhistoria (Michail Tal kom till nyårsturneringen i Stockholm 1960–61 som världsmästare. Under turneringen fick han en förfrågan om han hade tid och lust att spela ett teleparti för DN mot svenske juniormästaren Ove Kinnmark, som då deltog i en parallellt arrangerad kvalturnering till landslagsklassen (nuvarande SM-gruppen). Tal ställde upp – och förlorade. När de möttes igen tretton år senare i olympiaden i Nice så var Tal åter illa ute. Ingemar Johansson porträtterar sin gamle skolkamrat Ove Kinnmark, som bland annat berättar om sina möten med Michail Tal.) Café de la Régence (Café de la Régence i Paris var redan från 1740-talet en mötesplats för världens främsta spelare och otaliga berömda partier har spelats där. Spelet var åtminstone fram till det andra kejsardömets fall 1870 ett högt skattat nöje bland musiker, konstnärer, författare och andra intellektuella – det hörde till god ton att spela schack. Stig Herrström berättar historien om det berömda schackkaféet.)

Partier från den positiva inledningen – Schackkonstnären Olof Kinnmark – Rolf Martens 1942–2008 – Schack och gravar – Duellen (Brynell–Dragicevic) – Brev – Kombinationer – Kungsindiskt, Jeneivarianten – Inte bara en klubb – Skaderegleraren Hans Tikkanen – Och efter Malmö väntar Laholm – Tävlingskalendern.