onsdag 16 juli 2008

Tidskrift för Schack nr 4/08

Sådärja. Tidskrift för Schack nummer 4 är på väg ut till prenumeranterna. Det är analys och fördjupning i en avvägd blandning av aktualiteter och schackhistoria i detta mitt avskedsnummer. Det är så jag anser att en modern schacktidskrift bör se ut i konkurrensen med internet. Förhoppningsvis delar läsekretsen min uppfattning.

Innehållet i TfS nr 4/08:
Sigemanturneringen
(När Tiger Hillarp Persson vann årets Sigemanturnering, så var han förste svensk på elva år som klarade den bedriften. Så hur tänkte han inför varje rond, vilka överväganden gjorde han? Vad var det som fick honom att bestämma sig för ena eller andra öppningsvarianten? Förlöpte partierna sedan enligt planen? Här berättar han om sin turnering rond för rond. Runt bordet fanns också Stellan Brynell, Lars Grahn och Axel Smith. Brynell var kommentator under turneringen, medan Smith deltog i Sigemanturneringen för första gången.) Ove Kinnmark – ett stycke svensk schackhistoria (Michail Tal kom till nyårsturneringen i Stockholm 1960–61 som världsmästare. Under turneringen fick han en förfrågan om han hade tid och lust att spela ett teleparti för DN mot svenske juniormästaren Ove Kinnmark, som då deltog i en parallellt arrangerad kvalturnering till landslagsklassen (nuvarande SM-gruppen). Tal ställde upp – och förlorade. När de möttes igen tretton år senare i olympiaden i Nice så var Tal åter illa ute. Ingemar Johansson porträtterar sin gamle skolkamrat Ove Kinnmark, som bland annat berättar om sina möten med Michail Tal.) Café de la Régence (Café de la Régence i Paris var redan från 1740-talet en mötesplats för världens främsta spelare och otaliga berömda partier har spelats där. Spelet var åtminstone fram till det andra kejsardömets fall 1870 ett högt skattat nöje bland musiker, konstnärer, författare och andra intellektuella – det hörde till god ton att spela schack. Stig Herrström berättar historien om det berömda schackkaféet.)

Partier från den positiva inledningen – Schackkonstnären Olof Kinnmark – Rolf Martens 1942–2008 – Schack och gravar – Duellen (Brynell–Dragicevic) – Brev – Kombinationer – Kungsindiskt, Jeneivarianten – Inte bara en klubb – Skaderegleraren Hans Tikkanen – Och efter Malmö väntar Laholm – Tävlingskalendern.