fredag 18 juli 2008

Pardubice och Helsingör

Vilket är vits bästa drag i diagramställningen till höger? Ställningen uppkom i ett parti mellan David Arutinian och Jan Krensing i första ronden i en öppen turnering, A-gruppen, i Pardubice. Tjeckien. Lösningen finns längre ned.

Det finns nio svenskar i turneringen och det blev en bra poängskörd för dem i dagens rond: Ralf Åkesson (vinst), Axel Smith (remi), Hans Tikkanen (vinst), Daniel Semcesen (remi), Nils Grandelius (vinst), Erik Blomqvist (vinst), Drazen Dragicevic (remi), Sebastian Nilsson (förlust) och Michael de Verdier (vinst). Om man ska lyfta fram ett par resultat så får det bli Drazens remi med GM Petr Haba och Michaels vinst mot IM Michael Richter. Drazen får sin belöning i morgon då han ska spela mot topprankade GM Zbynek Hracek.
Den här turneringen kan du följa på Schackstudion, turneringshemsidan (där det också finns direktsändning på de tio toppborden) och chess-results.

För egen del planerar jag att åka över till Helsingör i morgon för att följa starten i Politiken Cup. Självfallet blir det direktsändning även därifrån. Det finns tjugonio svenska spelare på den preliminära startlistan. Det kommer att bli en fest och jag kommer att hålla ögonen öppna efter godbitar till den här bloggen. Titta gärna in igen. Just det, diagramställningen. Arutinian spelade 35.Te8+! och Krensing fann för gott att ge upp med tanke på ogarderabar matt i nästa drag.