tisdag 4 augusti 2009

Kandidatmatchen i Malmö 1968

Rådhushallen i Malmö 1968: Bent Larsen mot Boris Spasskij. Foto: Calle Erlandsson


Den 5–20 juli 1968 spelades en kandidatsemifinal i VM-cykeln mellan Bent Larsen och Boris Spasskij. Skådeplats var Rådhushallen i Malmö, samma lokal som nu härbärgerar Malmö Open. Larsen kom under med 0–3 och det var snudd på 0–4. Spasskij vann matchen med 5,5–2,5 och året därpå blev han världsmästare genom att detronisera Tigran Petrosian.

I sin bok 50 udvalgte partier 1948–69 (Samlerens forlag, 1969) nämner Larsen matchen i förbigående: ”En månad senare vann jag med stort besvär matchen i kandidatturneringen mot Portisch, men i juli förlorade jag semifinalen mot Spasskij, som världsschackförbundets president av märkliga skäl hade låtit arrangerar på mycket dåliga villkor i Malmö. En deprimerande affär.” Det är allt som står om kandidatsemifinalen i den boken.

Jag håller på att samla material om matchen, där jag skötte ett av de båda demobrädena, och skulle vara tacksam om någon kunde bidra med personliga minnen från tillställningen. Under besöken i Helsingör i samband med Politiken Cup fick jag intressanta pusselbitar av Jan Løfberg och Jørgen Hvenekilde. Den senare följde ett par av partierna på plats i Rådhushallen och drog sedan i gång en het debatt i Skakbladet om Larsens motvilja mot att engagera sekundanter.