torsdag 22 september 2011

Carlsen i kandidatturneringen?

Remierna stod som spön i backen vid kandidatmatcherna i Kazan i våras. Det var en rätt avslagen och slumpbetonad tillställning. Det kommer säkert bli mer livat vid nästa kandidatturnering, som kommer att genomföras någon gång under andra halvåret 2012. Då frångår man systemet med minimatcher, som har kritiserats av bland andra Magnus Carlsen, och arrangerar i stället en dubbelrondig åttamannaturnering. Kvalificerade till den är:

* De tre främsta från den just avslutade världscupen, det vill säga Peter Svidler, Alexander Gristjuk och Vasilij Ivantjuk.
* Förloraren i VM-matchen 2012 mellan Viswanathan Anand och Boris Gelfand.
* De tre högst rankade spelarna, som inte är kvalificerade på annat sätt, baserat på rankinglistorna 1 juli 2011 och 1 januari 2012. Där kommer förstås Magnus Carlsen in i bilden. Han bör absolut tilltalas av den nygamla formen för kandidatturneringen. Det ska bli mycket intressant att få hans kommentar till det nya systemet, som säkert delvis grundas på hans kritik.
* En spelare nominerad av turneringsarrangören med kravet att den spelaren har minst 2700 på rankinglistan den 1 januari 2012.

Anbuden ska vara Fide till handa senast den 31 januari 2012 och då gäller det att erbjuda en prissumma på minst 420 000 euro. Vinnaren av kandidatturneringen 2012 blir utmanare i VM-matchen 2013.