tisdag 20 september 2011

Nils Grandelius Europamästare!

Nils Grandelius hade svart mot Marcel Kanarek i gårdagens rond och det slutade med remi. Idag fick Nils hjälp av Marcel med att vinna mästerskapet. Foto: www.eycc2011.eu

I sista ronden i ungdoms-EM pojkar U18 fick Nils Grandelius inte ut något av öppningen som vit mot Vadim Moisejenko och bjöd remi efter 23 drag. Ryssen accepterade anbudet och därmed var han ute ur guldstriden. Enda hotet kom då från holländaren Hugo ten Hertog, turneringens stora överraskning. Om han lyckades besegra Marcel Kanarek så skulle han förpassa Nils till andraplatsen. Kanarek spelade drakvarianten som svart och offrade kvalitet för initiativ, han ville ha kamp om poängen. Partiet utvecklades bra ur Nils synvinkel, det var ten Hertog som kämpade med ryggen mot muren och i ett besvärligt slutspel som möjligen var remi dukade han under. Europamästare: Nils Grandelius på bättre särskiljning och då handlade det i första hand om prestationsrankingen. Strålande.

* * * * *

Håkan Åkvist tipsar om att kvällens program i serien Vem tror du att du är? med Måns Herngren i huvudrollen ”har ett kort inslag med schack- och Eksjöanknytning”. Det är klockan 20 på SVT1.