söndag 11 september 2011

Veteran-NM i Reykjavik

Stormästartrion i Reykjavik: Fridrik Olafsson, Yrjö Rantanen och Heikki Westerinen: Foto: Hrafn Jökulsson

GUNNAR FINNLAUGSSON:
Det sjunde Nordiska mästerskapet för veteraner startade här i Reykjavik i går lördag. Det första spelades i Karlstad 1999 och har sedan genomförts vartannat år. Detta är första gången på Island. Vi som har varit inblandade i arrangemanget är mycket nöjda. 52 startande är rekord. Det är tio norrmän, nio svenskar, fem finnar, tre danskar och 25 islännningar.

Startfältet är också det i särklass starkaste hittills. Den levande legenden Fridrik Olafsson är med liksom stormästarna Yrjö Rantanen och Heikki Westerinen från Finland. Endast Ulf Andersson saknas av de kvalificerade stormästarna (60+).

Tävlingen spelas i TR (Taflfelag Reykjavikur) rymliga och trevliga lokal i östra Reykjavik. Intill spellokalen har isländska schackförbundet sitt kontor och det används nu för efteranalyser.

Sex partier direktsänds – länk i högerspalten.

I första ronden gick det mesta planmässigt. Dock fick Fridrik ge ifrån sig en halv poäng och Nils-Åke Malmdin förlorade.

I dag får jag den äran att sitta på andra bordet som vit. Motståndaren blir den trevlige dansken Bent Sørensen. Tänkte preppa med en långpromenad och läsning av Chrusjtjovs väg till makten (dansk utgåva från 1960).