måndag 31 december 2012

Förväntningar inför 2013

Köpenhamn i går. Manusgenomgång med Peter Heine Nielsen. Foto: Calle Erlandsson

Det lustfyllda arbetet med boken om kandidatsemifinalen Spasskij-Larsen, Malmö 1968 fortskrider i intensifierat tempo. Det kom till en punkt där jag frågade mig själv vem i hela världen som bäst kunde kommentera de åtta matchpartierna. Det skulle helst vara en stark stormästare, en skicklig skribent, någon som kände Larsen och har god erfarenhet av matchpsykologi på högsta nivå. Det fanns bara ett svar på kravbeskrivningen: Peter Heine Nielsen. Jag blev naturligtvis himmelsglad när han tackade ja till att vara med och ro det här mångåriga projektet i hamn. Peter Heine umgicks med Larsen i Argentina, kände honom väl och har erfarenheter från VM-matcher som sekundant till världsmästaren Vishy Anand. Jag kan utlova utomordentligt välkommenterade partier. I går träffades vi i Köpenhamn och språkade om det manus som nu börjar fulländas. Jag översätter Peter Heines danska till svenska och sedan tar grannen Stellan över och granskar såväl det språkliga som det schackliga. Jag kan med stor bestämdhet säga att boken blir klar under 2013.

Calle Erlandsson och jag besökte dessförinnan Øbros nyrenoverade lokaler på Rosenvængets Alle och kollade de två sista ronderna i nyårsturneringen där. Som de flesta av er redan vet var det försterankade Jonny Hector som tog hem det hela. Han stod darrigt i ett par partier men det ordnade sig till slut. I sista partiet kunde han kosta på sig att acceptera ett remianbud från andrerankade John Arni Nilssen i en oklar ställning för att säkra ett odelat förstapris.

Annars inför 2013: jag ser fram emot att sitta ner vid ett bord på världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn, och jag har inte slutat hoppats på att jag någon gång ska lyckas besegra en stormästare. Den drömmen kommer jag att nära så länge jag orkar lyfta en schackpjäs.

Gott nytt år!