fredag 7 december 2012

London Chess Classic – rond 6

I dag var det Mike Basman, känd för sina vilda öppningar, som gjorde det symboliska förstadraget för Magnus Carlsen. Han utförde 1.h3, men det var inte något som föll Magnus på läppen. Han ställde tillbaka h-bonden och flyttade i stället fram c-bonden två steg. Foto: Ray Morris-Hill

Magnus Carlsen kom in i kommentatorrummet för att berätta om sin vinst mot Judit Polgar, som enligt honom är det bästa parti han spelat i turneringen så här långt. Men han lyckades inte riktigt fånga de båda kommentatorernas uppmärksamhet. Danny King och Lawrence Trent verkade upptagna med den här ställningen:

Vishy Anand – Michael Adams
Svart drar


King och Trent hade fastslagit att 41...Dd1 med idén Ta1 med matt skulle vinna, men Michael Adams tog god tid på sig. Efter fem minuter började King bli orolig för att Adams inte hade upptäckt draget, men Trent tyckte sig kunna se att Adams satt och fixerade fältet d1. Och minuterna gick. I videosändningen hade vi tidigare sett att Magnus stannat vid bordet och betraktat ställningen. King frågade nu om Magnus då såg Dd1, men Magnus förklarade att även om det såg ut som om han stod och betraktade ställningen så hade han tankarna någon annanstans. Och minuterna gick. Magnus menade att det förmodligen tog Adams tio minuter att acceptera tanken att Anand hade gjort en grov bortsättning (41...Le2-c4??) och ytterligare fem minuter för att säkra vinstanalyserna.

Till slut förklarade Magnus att han tänkte visa sitt parti, varpå de båda kommentatorerna fick be om ursäkt för sin ouppmärksamhet. Och medan Magnus berättade kunde vi se hur Adams efter ungefär en kvart utförde vinstdraget. Det blev ett tillfälligt avbrott i The Magnus Carlsen Show innan han fick chansen att sluföra sin uppvisning.

Sedan spanade King och Trent efter dagens hjälte och anslöt sig till jubelkören när Adams dök upp. Från diagramställningen följde 41...Dd1! 42.Dh6 Lh3+! 43.uppg. Han fick naturligtvis frågan om han såg Dd1 i ett tidigt skede och Adams förklarade att det hade han gjort nästan direkt, ”men det var svårt att acceptera det som ett vinstdrag”. Det såg för enkelt ut.

David Howell menade senare i videosändningen att han aldrig förr sett en världsmästare göra ett så dåligt drag, men så unikt är det väl ändå inte …

Och för varje vinst slår Magnus ett nytt elo-rekord – se rankingtalet under Dagsaktuell världsranking i den oumbärliga högerspalten.

Ställningen efter sex ronder:
Carlsen 16; Kramnik 12; Adams 10; Nakamura 8; Anand 6; Aronian 5; McShane 4; Jones 2; Polgar 1 poäng.

Rond 7 (lördag kl 15)
Nakamura – Carlsen
Adams – McShane
Polgar – Anand
Jones – Aronian

Magnus Carlsen bloggar om turneringen.
Partierna från London Chess Classic genomspelbara.