lördag 29 december 2012

Rilton Cup – rond 3

Sergej Ivanov har öppnat med tre raka. Foto: Lars O A Hedlund

Om du spelade mot en stormästare och han eller hon satt med kung plus löpare och springare mot din ensamma kung – hade du då förutsatt att stormästaren skulle klara av mattsättningen och gett upp? Skulle det överskrida skamgränsen att spela vidare? Efter att en gång ha sett GM Vladimir Jepisjin misslyckas med att sätta matt med löpare och springare tycker jag inte att svaret är självklart.

Det finns flera teorislutspel där domen är känd men vägen till avslut inte är alldeles lätt. Och ibland händer det att starka spelare snubblar in i kända förlustställningar. I dag fick vi se hur Jens Kristiansen råkade ge sig huvudstupa in i ett förlorat slutspel. Michal Krasenkow var inte sen att utnyttja situationen. Han vet uppenbarligen hur man vinner den så kallade Philidorställningen.

Jens Kristiansen – Michal Krasenkow
Vit drar


I Nalimovs slutspelsbas kan vi se att ett halvdussin olika drag håller remi, däribland 82.Te2+. Men det är den enda schack som duger ...
82.Ta6+? Kf5 83.Ta5+ Le5 84.Kh4 Tb3 85.Tc5 Tb8 86.Kh3 Tb2


87.uppg.
Det finns många liknande exempel i slutspelslitteraturen.

Efter tre ronder delas ledningen av Krasenkow och Sergej Ivanov på tre poäng. De spelar följaktligen mot varandra i morgon. Komplett resultatservice – länk under Aktuella turneringar i d.o.h.

* * * * *

Den 20 december bloggade jag om att Viktor Kortchnoi troligen hade spelat sitt sista schackparti. Chess Vibes har nu mer att berätta om hans hälsotillstånd – läs här.