torsdag 3 januari 2013

Rilton Cup – rond 7

Alexander Sjimanov är i ensam ledning. Foto: Lars O A Hedlund

Alexander Sjimanov är tillbaka där han slutade i förra Rilton Cup, det vill säga på förstaplatsen. Dessemellan har han radat upp fina resultat, däribland förstaplatsen i ryska juniormästerskapet och tredjeplatsen i Tjigorin Memorial i Sankt Petersburg. Det är en 20-åring som har varit med i hetluften ett tag. I dag besegrade han Pia Cramling. Han satt med en av dessa fribönder som till att börja med ser hanterlig ut, men sedan bara ökar i styrka och till slut avgör. Inför morgondagens rond, den näst sista, ligger Sjimanov en halv poäng före Michal Krasenkow, Ilya Smirin, Bartosz Socko och Alexander Volodin. I morgon är det Smirin-Sjimanov på toppbordet.

Ytterligare en halv poäng efter ligger bland andra Erik Blomqvist, som gör en kanonturnering så här långt. Det blev en ny stormästarskalp i dagens rond:

Normunds Miezis – Erik Blomquist
Svart drar


Det är dags att sätta punkt.
45...Sxe3! 46.dxe3 d2 47.Dh8+ Ke7 48.Lh6 d1D 49.Lg5+ Ke6 50.Lf4 Dfd7 51.Dg8+ Kf5 52.uppg.

Efter att ha besegrat veteranvärldsmästaren Jens Kristiansen och GM Michail Ulibin råkade Linus Johansson ut för en olycka mot Pia Cramling, men i dag såg det ut som om han var tillbaka med full kraft. Linus höll spelet väl uppe mot Erwin L'Ami, men så blev det fel i en kritisk ställning och han kom kvalitet under. Det fanns ett litet remihopp med tanke på reducerat material, men plötsligt var det tvärstopp:

Linus Johansson – Erwin L'Ami
Svart drar


53...Th4+! 54.uppg.
Just det, 54.gxh4 g4 matt.

Ulf Andersson i kommentatorrummet. Foto: Lars O A Hedlund