söndag 27 januari 2013

Wijk aan Zee – rond 13

Magnus Carlsen och Hou Yifan på avslutningsfesten. Foto: Magnus Carlsens Facebook

För två år sedan i Wijk aan Zee vann Anish Giri mot Magnus Carlsen. I fjol blev det remi och när de möttes i dagens slutrond var Magnus åter pressad. Han var tacksam för remin. I snabbintervjun efter partiet menade Giri att de fick en ställning av ett slag ”som vi unga spelare inte förstår”. Något om att det var svårt att veta om han eller Magnus borde blockera den ena eller den andra flygeln.

Så vad ska man säga om Carlsens fantomresultat, 10 poäng på 13 ronder? På presskonferensen efteråt var han härligt objektiv: ”Jag lyckades vinna alla partier där jag stod bättre, och spela remi i alla där jag stod sämre. Så det var i stort sett ett maxresultat.” Han menade att turneringens bästa parti var Aronian-Anand. Återstår att se om Carlsen kan bevara sin goda form till hans nästa turnering, kandidatturneringen i London, årets viktigaste turnering. Det är där vi ska få en VM-utmanare.

Levon Aronian kom tvåa 1,5 poäng efter Magnus. Aronian menade att han i dag mot Fabiano Caruana återigen slarvade bort vinsten och talade om en ”mental blockering”. Det är något han tänker arbeta med inför kandidatturneringen.

Wang Hao tillfogade Vishy Anand hans enda förlust i turneringen. Foto: Calle Erlandsson

Vishy Anand inledde turneringen i stor stil men tappade mot slutet. Han avslutade med att förlora mot Wang Hao, men kunde i alla fall gå i mål på delad tredjeplats med Sergej Karjakin, som fick en enkel slutetapp:

Sergej Karjakin – Loek van Wely
Svart drar


Svart kan kämpa på med 23...Kg7, men van Wely hade redan börjat misströsta. Han gillade inte sin ställning, och som han förklarade efteråt: han spelade a7-a5 i föregående drag för att spela a5-a4. Det fanns en logik i eländet, men han borde ha sett konsekvensen.
23...a4? 24.Lxf7+!
Det är lätt att se att det inte går att slå tillbaka på f7.
24...Kg7 25.Se4 uppg.

Många trodde att lägst rankade Hou Yifan skulle komma på sista plats, men i sluttabellen har hon tre spelare efter sig. Hon fyllde 19 i dag, men kunde inte förvänta sig någon födelsedagspresent av Peter Leko, åtmintone inte inne i spellokalen. Yifan var ändå mycket nöjd med remin.

Hou Yifan fyllde 19 i dag och fick en tårta av arrangörerna på vilken det stod 75. Nu var det inte en felskrivning. Arrangörerna tog fasta på att det var 75:e upplagan av turneringen. Foto: Calle Erlandsson

Rondresultat A-gruppen.
Poängställningen i A-gruppen.

Sergei Tiviakov och Nils Grandelius i efteranalys. Foto: Calle Erlandsson

I B-gruppen avslutade Nils Grandelius med en solid remi med Sergei Tiviakov. Arkadij Naiditsch kom etta och har därmed kvalificerat sig till nästa års A-grupp. Han hade samma slutpoäng som Richard Rapport men bättre särskiljning. Nu är det ändå rätt troligt att även Rapport får en entrébiljett till det fina sällskapet. Det hade han sannolikt inte fått om dagens motståndare Predrag Nikolic hade hållit tungan rätt i mun i näst sista draget i dragserien:

Predrag Nikolic – Richard Rapport
Vit drar


Efter 39.Txb3 cxb3 40.f5 har vit remischackar på gång, men lyckan log mot Rapport.
39.f5? c3! 40.Sxc3 Df4+!


41.Ke1
Efter 41.Dxf4 finns ju mellanschacken på b2.
41...Dg3+ 42.Kd1 Txc3
Hotet Td3 gör att vit inte hinner slå springaren.
43.Tb8+ Kg7 44.Tb7+ Kf6 45.fxg6 Df3+ 46.De2 Dh1+


47.uppg.
Det är matt eller damvinst.

Rondresultat B-gruppen.
Poängställningen i B-gruppen.

Samtliga partier från grupp A genomspelbara.
Samtliga partier från grupp B genomspelbara.
Samtliga partier från grupp A-C, rond för rond, genomspelbara.
Magnus Carlsens blogg.