lördag 12 januari 2013

Wijk aan Zee – rond 1

Världsmästaren Vishy Anand spelade remi med Hikaru Nakamura. Foto: Calle Erlandsson

Det firas jubileum i Wijk aan Zee; det här är den 75:e upplagan av festivalen. Det blir en festival även 2014, men vad som sedan händer står skrivet i stjärnorna. Organisationskommittén, där det finns många nya namn, vågar inte sia om framtiden. Det hela hänger på hur det går för huvudsponsorn, stålverket Tata Steel.

Direktsändningen på internet har förbättrats. Nu använder man samma utmärkta system som i tyska Bundesliga, och det är skoj att få direktsänd videofilm från olika kameror sidan om skärmbrädet. Där kunde vi bland annat se när Calle Erlandsson fotograferade Nils Grandelius – resultatet finns nedan – och hur Anil Surender, domare i B-gruppen, gick omkring och noterade betänketider. (Bra att veta om något schackur skulle lägga av.) Där kunde vi också se talande ansiktsuttryck och tillfällig beslutsvånda här och var.

Vi kan växla från storfräsarnas partier i A-gruppen till Nils Grandelius parti i B-gruppen och mycket annat. Det enda som nu saknas internetmässigt för att komma upp i samma klass som Tal Memorial i Moskva och London Chess Classic är direktsända expertkommentarer på engelska. Nu försiggår kommenterandet i ett tält i anslutning till sporthallen, för det mesta på holländska. Undantaget är exempelvis när Ulf Andersson vandrar omkring bland demobrädena. Det gör han i morgon tillsammans med Genna Sosonko. Men allt det där försiggår utan insyn från oss i internetpubliken.

Första rondens båda toppmöten, Vishy Anand-Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen-Fabiano Caruana, slutade med remier. Remi var över huvud taget ett gångbart resultat i dagens rond. Det har uttryckts oro för att Hou Yifan kanske inte räcker till i det här tuffa sällskapet – om hon varit med i B-gruppen hade hon varit nionderankad – och hennes parti mot Sergej Karjakin motsäger inte dessa farhågor. Karjakin twittrade något om att det är hans födelsedag i dag (han fyller 23 år) och att det är den enda dagen på året som han inte skäms över att slå en tjej. Tja. Anish Giri var dagens andre förlorare i A-gruppen. Han hamnade i ett tornslutspel med bonde under mot Pentala Harakrishna. Det var möjligtvis remi vid korrekt spel, men i praktiken var det lätt att gå fel.

Resultat A-gruppen.

Nils Grandelius inledde med en remi. Foto: Calle Erlandsson

I B-gruppen utjämnade Nils Grandelius utan större problem mot Maxim Turov och ordnade sedan en säker remi. En rekorderlig start. Juniorvärldsmästaren Alexander Ipatov råkade däremot illa ut:

Sergei Tiviakov - Alexander Ipatov
Svart drar


37...De5?
37...De6 är okej för svart.
38.Sf6!!
Till att börja med faller 38...Dxf6 på 39.h6+, och det är bara en del av problemet.
38...Td8


39.h6+!
Den går ju inte att slå för gaffeln. Därför hade det varit bättre med damen på e6.
39...Kh8 40.Sd7!
Kanondragen hamras in ett efter ett.
40...Dg5
Eller 40...De7 41.Sxb6 Txd1+ (41...axb6 42.Txd8+ Dxd8 43.Dxf7 Dg8 44.Dg7+) 42.Dxd1 axb6 43.Dd4+ f6 44.Dxc4 och vit vinner damslutspelet.
41.Td5 Dxh6 42.Sxb6 Te8 43.Td8


43...uppg.

Resultat B-gruppen.

Samtliga partier från från grupp A genomspelbara.
Samtliga partier från grupp A-C, rond för rond, genomspelbara.
Magnus Carlsens blogg.

* * * * *

Efter fem ronder leder Oslo Schakselskap norska elitserien närmast följd av Kristiansund. Emanuel Berg kan glädjas åt Oslos vinster men inte åt sitt eget spel den här helgen: förluster mot Sam Collins och Tore Kolås. Rond 6 i morgon.

I danska elitserien fick vi idag se en härlig fajt mellan Jonny Hector, Nordkalotten och Tiger Hillarp Persson, Brønshøj i direktsändningen. Det måste vara femtielfte gången de möter varann. Den här gången blev det remi. Rond 5 i morgon.

Komplett resultatservice från dessa båda elitserier – länkar under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten.

I Prag Open bromsade Simen Agdestein in i femte ronden och har nu 4,5 poäng.